Bingöl STK'ları: Toplumumuzun değerlerine aykırı uygulamayı kabul etmiyoruz

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, kızlar arası oynatılan futbol turnuvasının toplumun değerlerine aykırı düştüğüne dikkat çekerek ahlaki bir endişeyle gösterilen tepkilerin eleştirel değerlendirmeye tabii tutulması gerektiğini belirtti.

Haberler 23.04.2019 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aralarnda lim Yayma Cemiyeti, AGD, Erbakan Vakf, Mustazaflar Cemiyeti, HH, TÜGVA, Özgür-Derin de bulunduu STKlarn biraraya gelmesiyle oluan Bingöl slami Kardelik ve Dayanma Platformu, kentte cami önünde oynatlan kzlar aras futbol turnuvas sonras halkn gösterdii tepkilerin baz kesimler tarafndan hedef saptrmasna tepki gösterdi.

Bingölün, son birkaç gün içinde yerelden balayp ulusal medyaya yansyan kzlar aras bir futbol turnuvasyla gündeme geldii hatrlatlan açklamada, futbol müsabakasna dini duyarllndan ve muhafazakar tutumundan dolay camii cemaatinden tepki gösterenler olduu ifade edildi.

Bingöldeki kzlar aras futbol turnuvas kapsamnda kavramlarn, farkl noktalara çekilerek konunun sabote edildiine deinilen açklamada, slam ve Müslümanlar spora, elenceye kar gibi gösterildi. slam, insann ruhi ve bedeni salna taaalluk eden her eyi meru görmektedir. Shhatin korunmas için nebevi telkinlerde bulunmaktadr. Bu sporla da olabilir, baka bir aktivite ile de olabilir. Peygamberimizin güre, kou, atclk ve yüzme gibi sporlar tavsiye ettiini ve Hazreti Aie annemizle bir seferinde mahrem baklarn olmad bir ortamda kou yar yaptn da biliyoruz. denildi.

Bingöldeki Bayanlar Futbol Müsabakasna gelen tepkiler, spora kar çk, cinsiyetçi söylem gibi açklamalarla hedefinden saptrld belirtilen açklamann devamnda, Sosyal medya üzerinden çakallar istiyor diye atlar ölmez ifadesi bu balamda çok ar kaçm ve bu ifadeyi ahlaki bir yaam arzulayan ve muhafazakar bir gelenek içinden gelen birçok Bingöllü üzerine alnmtr. lgili ifadenin bir özür ve helallik gerektirdiini düünüyoruz. diye belirtildi.

Sadece erkee ve sadece kadna ait olan yaratl kodlar da vardr

Açklamada, Erkek-kadn, bay-bayan nasl isimlendirirsek isimlendirelim karmza bir cinsiyet tanmlamas çkacaktr. Bu tanmlama iki kar cinsin yaratl kodlaryla ilgili bir tanmlamadr. Erkek ve kadn için eit ve ortak olan yaratl kodlar olduu gibi sadece erkee ve sadece kadna ait olan yaratl kodlar da vardr. Kadna veya erkee eit muammele bir hak ve adalet ölçüsüdür; ama kadn ve erkei tüm kodlarda eitlemek ve bunu da toplumsal cinsiyet eitlii altnda sürdürmek zordur. denildi.

Her çalma, icraat, etkinlik veya sportif faaliyetler helal dairesi içinde olmal

Kadn-erkek herkesin, istedii yaam tarzn ve meslei seçmekte özgür olduuna deinilen açklamada, Bir erkek de bir kadn da futbol da oynayabilir, yüzmeyi de örenebilir. Bir ticari kurulu, maln satmak için reklam verebilir, vitrinini süsleyebilir, alcnn beenisine sunulan gösteriler yapabilir. Kimsenin bunu tartt yok! Birbirimizi doru anlamamz lazm, amaç üzüm yemek olmal, bacy dövmek olmamal! Üstad Said Nursi, spor ve elence gibi insani ihtiyaçlar helal dairesi içinde deerlendiriyor ve diyor ki Helal dairesi keyfe kafidir. Burada tartlan ve tartlmasn istediimiz konu ihtiyaç dahilinde olsun veya keyif dahilinde olsun Müslüman topluma sirayet eden her çalmann, icraatn, etkinliin veya sportif faaliyetlerin helal dairesi içinde olmasdr. Bunu düzenlenen Bayanlar aras futbol müsabakas üzerinden ele alrsak tepkinin tesettürsüzlük ve erkek kadn ihtilat üzerinden geldii daha rahat anlalacakt ve görülecekti. Toplumumuzun deerlerine ters düen bir uygulamay kabul etmediimizin bilinmesini ve Müslüman camialarn ahlaki bir endieyle dile getirdii tepkilerin kendi içimizde eletirel deerlendirmelere tabii tutulmasn istiyoruz ve Mor Gündemlerde konunun saptrlmasna frsat verilmemesini istiyoruz. ifadelerine yer verildi.

Açklamaya destek veren platforma üye STKlar öyle: Bingöl Umut Kervan, lim Yayma Cemiyeti, Erdemliler Hareketi, Cihannüma, Anadolu Gençlik Dernei, Kalem-Der, Erbakan Vakf, Ensar Vakf, Hüdayi Vakf, HH, Mustazaflar Cemiyeti, Önder Bingöl, TÜGVA Bingöl, Tavz-Der, Özgür-Der Bingöl, Bingöl Gençlik Cemiyeti, Nur-Der, Salk-Sen.

Ana Sayfaya Git