Bingöl'de kayıp şehir iddiası

Yayladere ilçesindeki Özlüce Barajı yakınlarında bulunan, doğal yollarla oluştuğu tahmin edilen Pergasur Şelalesi, güvenlik güçlerinin operasyonuyla teröristlerin bölgeden arındırılmasının ardından vatandaşlar tarafından ziyaret edilmeye başlandı. Yöre halkı, yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülen şelalenin altında kalan mağara ve tarihi kalıntıların ise kayıp şehir olarak isim verdikleri Pergasus'a ait olduğunu öne sürdü.

Haberler 03.10.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yayladere ilçesindeki Özlüce Baraj yaknlarnda bulunan, doal yollarla olutuu tahmin edilen Pergasur elalesi, güvenlik güçlerinin operasyonuyla teröristlerin bölgeden arndrlmasnn ardndan vatandalar tarafndan ziyaret edilmeye baland. Yöre halk, yaklak 50 metre yükseklikten dökülen elalenin altnda kalan maara ve tarihi kalntlarn ise kayp ehir olarak isim verdikleri Pergasusa ait olduunu öne sürdü.

DEFNECLER DADANDI

Tarihi hakknda bilgi sahibi olunmayan kalntlar, son dönemlerde defineciler tarafndan talan edilmeye baland. Maaralara girip, eski hamamlar andran kubbe eklinde oyulmu kalntlarn altna açlan tünellerle yaplarn tahrip edildii görüldü.

KAYIP EHR DDALARI ARATIRILACAK

Bingöl Kültür ve Turizm Müdürü Kasm Barman, bölgede yöre halknn Pergasus diye adlandrd kayp ehrin olup olmadn bilmediklerini belirterek, Bölgede kayp ehir olduu söyleniyor, ancak olup olmad hakknda bir bilgi yok. Konuyla ilgili gerekli yerlere yazmz yazdk. Uzman ekiplerce bölgede geni aratrmalar yaplacak ve koruma altna alnmas için gerekli ilemler balayacak diye konutu.

BU TABLO BZ ÜZÜYOR

Alann pek bilinmediini, kefedilip turizme kazandrlmas gerektiini belirten ziyaretçilerden Mustafa Artan ise, Bu alan Pargasur elalesi olarak geçiyor. Tannmad için pek fazla bir ilgi oda deil. Yan tarafnda ise tarihi kalntlar var. Yöre halk tarafndan burada çok eski tarihlerde yaamn olduu söyleniyor. Maara eklindeki kalntlarn içi özenle oyulmu ve güzel mimari ile yaplm odalar var. Buradaki tarihi kalntlar da vatandalar tarafndan kayp ehir olarak adlandrlyor. Ne yazk ki tarihi kalntlar gören defineciler de bo durmam, içerde büyük zarar var. Bu tabloyu görmek de bizi üzüyor. çünkü tarihimiz yok oluyor. Tarihimize sahip çklmyor. Buraya gelirken herhangi bir tabela, bu yerin varln gösteren herhangi bir iaret de yok. Yetkililerden bu alana ilgiyi arttrmak için gerekli özeni göstermelerini talep ediyoruz. Daha önce de güvenlik tehlikesi olduu için kimse pek gelemiyordu, ancak imdi öyle bir durum yok. Herkes gönül rahatlyla buraya gelebiliyor eklinde konutu.

Yöre halk da, doal elalesi ve güzel manzarasyla kefedilmeyi bekleyen bu alandaki tarihi kalntlarn üzerine baz kiilerin isim yazmasnn, definecilerin tüneller kazarak zarar vermesinin önüne geçilerek alann turizme kazandrlmasnn gerekli olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git