Bir ay önce selde kaybolan 15 kişi hâlâ bulunamadı

Batı Karadeniz'deki sel felaketinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen kaybolan 15 kişinin aranma çakışmaları devam ediyor.

Haberler 13.09.2021 - 07:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kastamonun Bozkurt ilçesinde basn açklamas yapan çileri Bakan Süleyman Soylu, 82 kiinin hayatn kaybettii Bartn, Kastamonu ve Sinoptaki sel felaketinde kaybolan 15 kiinin arama çalmalarnn sürdüünü söyledi.

Bakan Soylu öyle konutu: 82 vatandamz rahmeti rahmana kavutu, 15 vatandamz 459 personelle havadan, karadan, denizden arama devam ediyor. Selin etkiledii Kastamonu, Bartn, Sinopta toplam 720 milyon nakdi karl olan harcama gerçekleti. ded

çileri Bakan Süleyman Soylu, Bat Karadenizdeki sel ile ilgili 82 vatandamz rahmeti rahmana kavutu ve onlar defnettik. 15 vatandamzn arama kurtarma çalmalar 459 personelle havadan, karadan ve denizden hala devam ediyor. dedi.

Soylu, Kastamonunun Bozkurt ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezindeki koordinasyon toplantsnn ardndan düzenledii basn toplantsnda, Bat Karadenizde 11 Austosta yaanan sel felaketinin üzerinden bir ay geçtiine iaret etti.

Sel felaketi öncesi Bozkurt ilçesi Mamatlar köyüne 453 kilogram ya dütüünü belirten Soylu, Yani, çok youn, görülmedik bir ekilde, insann ve yaptklarmzn da çaresiz kald bir tabloyla bizi kar karya brakt. Hem Kastamonuyu hem Sinopu hem de Bartn etkiledi ve ilçelerimizi de etkiledi. Kayplarmz oldu. diye konutu.

BENM çOK ZOR GECELERMDEN BR TANESYD

Yaanan felaketin büyüklüüne dikkati çeken Soylu, öyle devam etti:

unu söyleyebilirim. nsan hayatnda zor günler, zor geceler vardr. Benim çok zor gecelerimden bir tanesiydi. Benim ne kadar zor gecemse çatlarn üzerinde kalp devletinden aman bekleyen, imdat dileyen insanlarn da benden daha zor gecesiydi ve günüydü. 82 vatandamz rahmeti rahmana kavutu ve onlar defnettik. 15 vatandamzn arama kurtarma çalmalar 459 personelle havadan, karadan ve denizden hala devam ediyor. Rahmeti rahmana kavuan vatandalarmza Cenab- Allahtan rahmet yaknlarna, akrabalarna, hemehrilerimize ba sal dileklerimizi tekrardan iletiyoruz. Arama kurtarma çalmalarnda bulunduumuz vatandalarmzn da bata akrabalar olmak üzere sabr diliyoruz.

Gayretlerinin bu aamada da devam ettiini aktaran Soylu, afet konusunda devletin gerek daha önce yaptklaryla, afet öncesi ald tedbirlerle afet annda yaptklaryla ve afet sonras yaptklaryla süreci yürüttüünü belirtti.

Daha önce yaplan yatrmlarn daha büyük bir faciay önlediini aktaran Bakan Soylu, unlar söyledi:

Bartna da gittiimizde ve birçok yere gittiimizde orada da ahit olduk. Burada belediye bakanlarmz, kaymakam arkadalarmz da var. Onlarn ilçelerine gittiimizde de ahit olduk. Daha önce takn riski için yaplan özellikle tahkimatlarn aslnda daha büyük bir faciay nasl önledikleri, bu konuda yaplan her bir yatrmn aslnda bu büyük afette bir vesileyle koruyucu olduunu hep birlikte gördük ve daha büyük felaketlerin sonucunun olumasn engellediine de hep beraber ahit olduk. Yine bizim çalmalarmz güne ait çalmalar deildir. Yaplan tespitler, yatrmlar çerçevesinde görülmektedir.

Ayn zamanda özellikle afet konusunda geçen yl afetlere hazrlk ylyd. diyen Soylu, unlar kaydetti:

Bu yl afet eitim yl. Pandemi olmasna ramen 25 milyon insanmza yüz yüze eitim verdik ve bu hedefimiz yl sonu itibaryla 50 milyon idi. Oluturduumuz bir video var. 11 milyon insan tam zamanl olarak izledi. Yine bu yl Türkiyede afetlerle ilgili önemli bir meseleye adm atmtk. Bu il risk afet planlarn hazrlama idi. Yani depremden, sel basknna kadar, kaya dümesinden, toprak kaymasna kadar, yangna kadar, sanayi yangnna kadar illerin afet risklerini azaltmaya yönelik tüm kurumlarn ortak plan yapmas, valilerin ve üniversitelerin koordinasyonuyla... Geçen yl 6 tanesini tamamlamtk. Bu yl 81ini bitirme konusunda bir hazrlmz vard. nallah, yl sonu itibaryla bitmi olacak. Bundan sonra belediyeler, ilçeler neler yapacaklar, yatrmlarn yaptklar zaman afetsellikleri nasl ölçecekler, hangi admlar atacaklar, bu konuda çalmalar devam etmektedir.

Ana Sayfaya Git