Bir milat bugün!

Ayasofya Camisinde tüm hazırlıklar tamamlandı., bugün kılınacak cuma namazı ile 86 yıl sonra yeniden ibadete açılmış olacak.

Haberler 24.07.2020 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Ayasofya Camisi, bugün klnacak cuma namaz ile 86 yl sonra yeniden ibadete açlacak.

Dantay 10. Dairesinin Ayasofyann camiden müzeye dönütürülmesine dair 24 Kasm 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararn iptal etmesinin ardndan Ayasofyann Diyanet leri Bakanlna devredilerek ibadete açlmasna ilikin Cumhurbakan Karar, 10 Temmuzda Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymland.

Yeniden ibadete açlmasna karar verilmesinin ardndan ksa süreliine ziyarete kapatlan Ayasofya Camisi, bugün ilk Cuma namazyla, ibadete açlacak. Ayasofya Camisine alnacak misafirlerin davetleri, Diyanet leri Bakanl tarafndan yapld.

Salgn nedeniyle Ayasofya Camisi ve çevresinde kadnlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farkl açk alan, namaz klma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydan, Sultanahmet Meydan ve Yerebatan Caddesi; kadnlar için Sultanahmet Türbesi yanndaki alan ile Mehmet Akif Park tahsis edildi.

Namaz klnacak alanlara Beyazt Meydan, Sirkeci ve çatladkapdan oluan 3 ana istikametten gelinecek. Namaz alanlarna giriler, 11 ayr kontrol noktasnda polislerce arama yapldktan sonra salanacak. Arama noktalarnda geçiin hzl ve kolay yaplabilmesi için vatandalardan el ve srt çantas getirmemeleri istendi.

Namaz klnacak alanlara giriler 10.00dan itibaren balayacak

Fatih Belediyesi tarafndan salgn önlemleri kapsamnda namaz klnacak alanlarda saf düzeni iaretlemesi, dün akam 20.00de balad, sabah saatlerine kadar tamamland.

Namaz klnacak alanlara giriler bugün sabah 10.00dan itibaren balayacak. Giri noktalarnda, ate ölçümü ve maske kontrolü yaplacak. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 salk noktasnda 736 salk personeli, 1i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapacak.

Ayasofya Camisinin açl dolaysyla Tarihi Yarmadada Atatürk Bulvar, Gazi Mustafa Kemal Paa Caddesinden Tarihi Yarmada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü dün gece saat 20.00den itibaren trafie kapatld.

Kennedy, Readiye, Ragp Gümüpala caddeleri de ayn saatler arasnda trafie kapal olacak. Bu alandaki araçlarn, Tarihi Yarmadadan çkna 00.00a kadar izin verilecek. Avrasya Tüneli açk olacak, deniz, metro ve Marmaray seferleri devam edecek.

l dndan otobüsle gelenler için Yenikap Etkinlik Alan park yeri olarak tahsis edildi. Vatandalardan Ayasofya Camisi ve namaz klnacak alanlara ulamn daha kolay olmas için toplu ulam araçlarnn kullanmas istendi.

Otobüslerden inenler, ETTnin tahsis ettii otobüslerle gün boyu çatladkapya kadar ücretsiz tanacak ve buradan namaz klnacak alanlara kadar yaklak 200 metrelik mesafeye yürüyerek ulaacak.

Haliç Köprüsündeki çalma durdurulacak

Haliç Köprüsü üzerinde devam eden derz çalmas durdurulacak. Eminönü tfaiye stasyonu personel says artrlacak, Yenikap-Kazlçeme meydanlarnda birer, Sultanahmet Meydannda 2 görevli araç konumlandrlacak. Yenikap, Kazlçeme ve Gülhanedeki SPARK otoparklar ücretsiz hizmet verecek, alandaki personel says artrlacak.

Yenikapya 4, Kazlçeme, Beyazt Meydan, Eminönü Meydan, Cankurtaran Sultanahmet girii gibi merkezi noktalarda birer mobil büfe ile toplam 6 çadr kurulacak. Alanda su, maske, dezenfektan ve tek kullanmlk seccade datlacak.

Sabaha kadar açk olacak

Müftülük görevlileri, namaz klnacak alanlarda vatandalara yardmc olacak. Basn mensuplar için Fatih Belediyesi Cankurtaran Sosyal Tesisleri araç park yeri olarak tahsis edildi. Ayasofya Camisinin açl dolaysyla belirlenen ulam güzergahlar ve salk noktalarn gösteren detayl bilgiler, stanbul Valilii internet sitesinde yer alacak.

Ayasofya Camisi sabaha kadar açk olacak.

Program 10.00da balayacak

Ayasofya Camisinde bugün sabah 10.00da sala ve tekbirlerle balayacak programda, Kuran- Kerim tilavetleri yaplacak. Türkiyenin seçkin hafzlar, ilk olarak birinci cüzü okuyacak, ardndan Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile ksa surelerden olan hlas, Felak ve Nas Surelerini tilavet edecek. Kuran- Kerim tilavetlerinin ardndan Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba, okunan hatimlerin ve surelerin duasn yapacak.

Ana Sayfaya Git