Birlikte yemek yemeyin!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Günümüzde pandemi süresince birlikte yeme içme güvenli değil, aynı masada yemek yemek güvenli değil. Herkesin kendi başına izole şekilde yemesi lazım, mesafeyi koruyarak yemesi lazım" dedi.

Haberler 01.10.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabndan yaynlad video ile toplu halde yeme içmenin bula açsndan risk oluturduunu söyledi. Özlü, birlikte yeme içme kültürünün koronavirüsün yaylmas için çok uygun koul oluturduunu belirterek, Gerek ev davetleri, e dost bir araya gelip yeme içme, günler, birlikte oturmalar, toplu sünnet ve düün yerlerindeki yemek davetleri, yemekhaneler, gerekse de restoran ve kafelerde bir masada karlkl oturarak birlikte yeme içme bulama için bulunmaz bir frsat. Bu srada kimse doal olarak maske takmyor. Maske takmadnz zamanda bulama kolay oluyor, korunmasz oluyorsunuz. Zaten bir masada ya da bir sofrada oturuyorsanz mesafe de korunamyor. Karlkl sohbet ediliyor, o sohbet srasnda bir kii pozitifse eer oradaki pek çok kiiye virüs bular, bulayor da zaten. Sadece bizde görülen bir durum deil Avrupada da restoran ve kafelerin bulamada çok büyük rol oynad gösterilmi dedi.

Prof. Dr. Özlü, Günümüzde pandemi süresince birlikte yeme içme güvenli deil, ayn masada yemek yemek güvenli deil. Herkesin kendi bana izole ekilde yemesi lazm, mesafeyi koruyarak yemesi lazm. Maske yerken, içerken taklamad için tek koruyucu yöntem mesafe. Mesafenin mutlaka korunmas lazm. Herkesin kendi bana ayr bir odada, ayr bir köede yemesi mümkün, bu güvenlii ksmen salar diye konutu.

HANE HALKI LE YEMEK YEMEY TERCH EDN

Bilim Kurulu üyesi Özlü, bir masada karlkl yemek yerken, bir eyler içerken, kardaki kiinin konumas ile azndan çkacak damlacklar sayesinde bulan olacana dikkat çekip, unlar kaydetti:

En kolay yaygn bulama ekli bu zaten. Bu dönemde çok dikkat etmek lazm. Hane halk ile yemek yemeyi tercih edin. Dier dostlarnz, arkadalarnz, yaknlarnz ile ayn masada yemek yememeye çaln. Bir araya geldiniz, bir eyler yemeniz gerekiyorsa herkes taban alp ayr bir köede mesafeyi koruyarak yesin. Restoran ve kafelerde garsonlarn ve mutfakta çalanlarn da damlacklarnn yemee bulamamas gerekiyor. Restorana gittiinizde görebiliyorsanz mutfana bakn. Garsonlara bakn, eer az, burnu maske ile usulüne uygun örtülüyse mutfakta çalanlar, çalrken maske kullanyorlarsa ite o zaman güvendesiniz demektir. Yoksa o yemek önünüze gelirken ya da mutfakta sizin için hazrlanrken orada çalan insanlarn damlacklar tabaa, yemee bulaacaktr, o açdan risk var. Garsonlarn size yaklap, masanza servis yapmas srasnda bulatrma riski var.

Ana Sayfaya Git