Bitlis Kalesi'ndeki kitabenin çözümü yapıldı

Kaya bloklarının üzerine kurulu Bitlis Kalesi'nin surlarında Kanuni Sultan Süleyman'ın emaneti olarak bilinen mermer kitabedeki yazı çözümlenerek kayıt altına alındı.

Haberler 28.09.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kitabede, Bitlis Kalesinin yenilenmesinin Hicri 942 ylnda Kanuni Sultan Süleymann emriyle ina edildii anlatlyor

Bitlis Kale Kazs Bilimsel Danman ve BEÜ Sanat Tarihi Bölümü Öretim Üyesi Dr. Korkmaz en:

Kitabeyi önemli klan hususlardan biri de önceden tam olarak çevrilmemi, transkripsiyonu yaplmam ve ne yazd bilinmemekteydi. Bunun sebebi ise ar ypranmasndan dolayyd

Bitlisin önemli bir turizm destinasyonu olan kalenin surlarnda bulunan kitabe çözümlenerek kayt altna alnd.

Birçok medeniyete ev sahiplii yapan Bitliste, kent merkezindeki kaya bloklarnn üzerine kurulan Bitlis Kalesinin kuzey surlarndaki mermer kitabenin çözümü yapld.

Bitlis Kale Kazs Bilimsel Danman ve BEÜ Sanat Tarihi Bölümü Öretim Üyesi Dr. Korkmaz en tarafndan çözümlenerek kayt altna alnan iki satrlk sülüs hatla yazlm dikdörtgen ölçülü mermer kitabede, Bu yüksek, latif, erif ve mübarek kalenin yenilenmesine en yüce, en adil, en heybetli ve en cömert Sultan merhum ve mafur Sultan Selim ahn olu Sultan Süleyman H. 942 senesinde emretmitir. ifadesinin yer ald belirlendi.

Dr. en, yapt açklamada, Bitlis Kalesindeki kaz çalmalar srasnda kalenin surlarnda günümüze ulaan tek bir kitabenin olduunun farkna varldn anlatarak, u deerlendirmede bulundu:

Bu kitabeye ilk bata 1838 yllarnda Yarbay J. Shielin gezi notlarnda rastlamaktayz. Gezi notlarnda kalenin surlarnda bir kitabenin olduundan bahsediyor. Ancak ne yazdndan tam olarak bahsetmemektedir. Kitabeyi 2004 ylnda Prof. Dr. Kadir Pektan da fark ettiini ve bundan bahsettiini gördük. Ancak bu kitabeyi önemli klan hususlardan biri de önceden tam olarak çevrilmemi, transkripsiyonu yaplmam ve ne yazd bilinmemekteydi. Bunun sebebi ise ar ypranmasndan dolayyd.

en, ilk önce kitabenin ayrntl fotoraflarn çektiklerini ardndan youn bir çalmayla belli bir sonuca ulatklarn kaydetti.

- Kale, Kanuni Sultan Süleymann bir emanetidir

Kitabedeki ifadeye göre kalenin onarldn belirten en, öyle devam etti:

Bu kitabedeki ifadeye göre yani kalenin onarld yazlm. Bunu çözerek bilim dünyasna kazandrdmz düünüyoruz. Hicri 942, miladi ise 1535 ile 1536 yllarna tekabül etmektedir. Bu hadise ile kale kitabesinin tarihleri örtümektedir. Bu olay da tescillemi oluyoruz. Bu da unu göstermektedir. Osmanlnn buray ele geçirmesi 1514 sonras 1515 ylnda çaldran Savana denk gelmektedir. Daha sonra yerel idarecilerin Safevilere itibar etmeleri nedeniyle Safevilerin eline geçmi ancak Kanuni döneminde Ulema Han, Bitlisi tekrar almak üzere görevlendirilmitir. lk teebbüsünde baarsz olan Han, ikincisinde Bitlisi Osmanl idaresine 1534 ylnda dahil etmitir. Bu tarihi hadiseyi, bu kitabeyle Osmanlnn kesin hakimiyetini tescil etmi bulunmaktayz.

Kanuni Sultan Süleymann yani ecdadn kaleyi miras braktn gördüklerini aktaran en, Kale, Kanuni Sultan Süleymann bir emanettir. Bu emanette sahip çkmaya çalyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git