Bitlis kara kovan balı damakları tatlandırıyor

İl değmemiş coğrafyası, endemik bitki türleri ve zengin florasıyla arıcılığın önemli merkezlerinden Bitlis'te, yüksek rakımlı yaylalarda üretilen kara kovan balı damakları tatlandırıyor.

Haberler 27.06.2020 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin zengin floraya sahip yüksek kesimlerindeki yayla ve dalara braklan söüt dallarndan yaplan özel kovanlarda meakkatli sürecin ardndan elde edilen organik kara kovan bal, kent ekonomisine büyük katk salyor.

Kn scak olan Akdeniz ve Güneydou Anadolu bölgelerine göç eden, yaz boyunca da Bitlisin yaylalarna gelen gezgin arclarn yan sra kentteki bal üreticileri, en kaliteli bal üretmek için youn emek harcyor.

lkbaharda kovanlarn düük rakml yaylalara çkaran ve gerekli bakmlarn yapan arclar, zirvelerdeki karn erimesiyle kovanlar 3 bin rakml yaylalara çkararak üretime balyor.

Arclar, organik kara kovan baln yurdun dört bir yanna göndererek kentte ekonomik hareketlilik yaanmasn salyor.

ENDEMK TÜRLER BTLS DÜNYADA AYRI BR YERE TAIYOR

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Hizan Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Bakan Doç. Dr. Ouz Ayhan Kireçci, Bitlisin yaylalarndaki endemik bitkilerin deerli ve etkili içeriklerinden elde edilen kara kovan baln tüketen insanlarn salk açsndan olumlu etkisini göreceini söyledi.

Bölgede tbbi ve aromatik bitkilerin içerikleri, etken maddeleri, salk ve ekonomik yönünden etkileriyle ilgili çalma yaptklarn belirten Kireçci, Bitlis balnn sahip olduu antioksidan ve kimyasal özelliklerinin, Avrupa Birlii standartlar ve Türk Gda Kodeksi Bal Tebliine uygun olduunu, bu durumun bal yüksek katma deerli ürünlerden biri haline getirdiini vurgulad.

Bitlisin corafi konumundan dolay insanlarn arclk faaliyetlerine younlatn anlatan Kireçci, unlar kaydetti:

Elimizdeki verilere göre kentte 100 bin ar kovan var ve ylda ortalama 2 bin ton bal üretiliyor. Bitlis doal güzelliklerinden dolay çok yaygn bitki florasna sahip. Bu florada karmza çkan endemik bitkiler Bitlisi bal kalitesi konusunda dünyada ayr bir yere tayor. Arlarn bal ürettii ana kaynak bitkilerdir. Bitkilerdeki nektarlar ve dier metabolitler bal üzerinde önemli etkiler salar. Bu da bol miktarda endemik bitki barndran Bitlisin doal ortamnda baln oldukça kaliteli olmasn salyor. Yonca, baklagiller, geven, kekik, yak otu ve civan perçemi gibi bitkiler bal üretimini önemli oranda etkiliyor. Bitlis, bu bitkilerin çounu doal ve endemik olarak bünyesinde barndryor. Türkiyedeki bitki türlerinin yüzde 15inden fazlas Bitliste bulunuyor. Bu bitkilerin yüzde 10luk ksm da endemik türlerden oluuyor.

Bitlis florasnn yüksek miktarda endemik tür içermesinin arclk faaliyetlerini olumlu etkilediine dikkati çeken Kireçci, Bitlis kara kovan bal dünyaca bilinen bir baldr. Bitlis geneli olmak üzere Hizan ve Mutki ilçelerindeki ballarn her birisi farkl tada ve içerie sahip. Orijinal Bitlis bal yörede bulunan bol miktarda çeitli endemik bitkilerden kaynakl olarak besleyicilik ve salk açsndan olumlu etkiler sunuyor. dedi.

Ana Sayfaya Git