Bitlisliler Kovid-19 sürecinde online sanat eğitimleriyle stres atıyor

Bitlis'te yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle evden çıkmayan vatandaşlar, online sanat eğitimi alarak boş zamanlarını değerlendiriyor.

Haberler 12.10.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal izolasyonu salamak amacyla zamanlarnn büyük bölümünü evde geçiren kent sakinleri, bu süreçte yaadklar stresi en aza indirebilmek için sanata yöneldi.

Bula riskinden korunmak için evde izole olan vatandalar, salgn sürecinin yaratt olumsuzluklar amak için internet üzerinden müzik, rölyef, resim, oyma ve filografi gibi 30 dalda açlan kurslara kayt yaptrd.

Online eitimlere katlarak yeni bilgiler örenen kursiyerler, bu sayede birbirinden güzel eserler yaparak evde kalmann olumsuz etkilerinden kurtuldu.

- nsanlar sanatla uraarak rahatlyor

Bitlis Asar Sanat Koruma Eitim ve Yardmlama Dernei Bakan azime Hanc, AA muhabirine, salgn sürecinde devlet büyüklerinin çarlar dorultusunda kendilerini izole ettiklerini söyledi.

Evde kalan insanlarn bo zamanlarn deerlendirmelerini ve sürecin olumsuz etkilerinden kurtulmalarn salamak amacyla online sanat eitimlerini balattklarn anlatan Hanc, ksa sürede çok sayda kiinin kursa ilgi gösterdiini belirtti.

Hanc, koronavirüs sürecinde hem devlete hem de insanlara katk sunmak istediklerini dile getirerek, öyle konutu:

Psikolojik açdan ciddi anlamda sknt çeken insanlara ulap bir nevi sanatla terapi etmek istedik. çok fazla katlan oldu. Bu rabet ve olumlu dönüler sonucunda herkese ulamaya çaltk. Bu süreci çok güzel bir ekilde onlarla atlattmza inanyorum. Psikolojinin önemli olduunu biliyoruz. Bu süreci inallah devletimiz ve milletimizle atlatmay baaracaz. Sanatn ayn zamanda insan psikolojisi üzerinde büyük etkisi var. Kiilere hitap ederken hangi sanat dallarnn iyi geldiini önceden belirledikten sonra o eitimi veriyoruz. Bitlisin yan sra birçok ilden kursiyerimiz eitimlere katlyor.

- Evde geçirdiimiz günler sanatla güzelleti

Öretmen Salih Uluda ise evde kald dönemlerde sanata ilgisinin arttn ifade ederek, Kurs sayesinde örendiim filografi sanatnn çok büyük katksn gördüm. Pandemi sürecinde 3 T dediimiz televizyon, tablet ve telefondan uzaklatm ve psikolojik açdan da çok iyi geldi. çocuklarmla çok mutlu ve güzel günler geçirdik. Bu noktada emei herkese çok teekkür ederim. dedi.

Öretim görevlisi Dr. Nurcan Bulut da uzaktan eitimle ders vermelerine ramen evde skldn ve farkl eyler yapmak istediini anlatt.

nternet üzerinden rölyef eitimi almaya baladktan sonra hayatnda önemli deiiklikler olduunu dile getiren Bulut, unlar söyledi:

Günlük ilerimi yaparken bile motive olmaya baladm. Daha önce sanatla alakam yoktu. u ana kadar 8 tablo yaptm. Daha sonra kabak oyma sanat yaptm. Sanat eitimleri bana terapi gibi geldi. Evde kalrken sanatla uramasaydm bu süreci daha kötü atlatabilirdim. Hatta kendi örencilerime de derslere motive olamadklar için sanatla uramalar gerektiini söylüyorum.

Evinin kiler bölümünü resim atölyesine çevirerek eitim veren Burhan Gündodu, zor bir süreç yaadklarn ifade ederek, Virüsten kendimizi uzaklatrmak adna evlerimize kapandk. Bu süre içinde atölyelerimiz kapand. Uzaktan eitimler vermeye baladm. Darda olmamamz gereken bir süreç. zole olurken kendi iimi yapmaya devam ettim. Sanattan uzak kalamadm. nallah bu sürecin sonunda güzel günlere kavuacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git