Biyoçeşit pik yaptı!

Diyarbakır'da koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında doğadaki biyoçeşitlilik arttı.

Haberler 08.05.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs biyoçeitlilii artrd, yavru says pik yapt Diyarbakrda koronavirüs tedbirleri, biyoçeitlilii artrd. Dicle Nehri kysnda bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan, 7 bin yllk Hevsel Bahçelerinde barnan canllarn üremesinde olumlu yönde etki saland tespit edildi.

Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç biyoçeitlilikte gözle görünür bir canlanmann yaandn söyledi.

Koronavirüs biyoçeitlilii artrd, yavru says pik yapt Koronavirüs tedbirleri nedeniyle Evde kal çarlar ve uygulanan sokaa çkma kstlamalaryla doaya yansmasn gösterdiini aktaran Klç, barndrd 200e yakn ku türüyle ku cenneti olarak bilenen Hevsel Bahçelerindeki canllarn bu mevsimde üreme faaliyetlerinin koronavirüs salgn nedeniyle önü kesilen ziyaretçiler nedeniyle daha rahat hareket edildiini kaydederek, bu durumun üreme döneminde olumlu etki yapacan söyledi.

Hevsel Bahçelerinin Diyarbakr için önemli bir yere sahip olduunu söyleyen Klç, koronavirüsün insanlar için olumsuz ama tabiatn düzeni için olumlu yönde etki yaptna dikkati çekerek, unlar söyledi:

Hevsel Bahçeleri, ku cenneti olarak kabul edilmekte. Koronavirüs salgn nedeniyle insanlarn dar çkmamasyla doal yaam bu olumsuzluktan olumlu yönde etkilendi.

BYOçETLLK PK YAPTI

Özellikle bu mevsimde kularn ve dier canllarn üreme faaliyetleri var. Kuluçka, yavru yetitirme faaliyetleri sürüyor. Bu tabiat için olumlu bir etkiye sahip. Kirlilik daha az, gürültü daha az ve insanlarn yapt dier olumsuz etkenler minimumda.

Bundan dolay doal yaam olumlu yönde etkilenmitir. Biyoçeitlilik yönünden etkisi bu canllarn üremesini olumlu etkilemitir. Yoksa mevcut türlerimiz önceki yllarda da vard. Bu yl da ayn türlerimiz var ama üreme faaliyetleri daha rahat olduu için daha fazla yavru yetitirme, daha fazla alana yaylma imkanna kavumutur.

Bu tabiat için bir anstr. Tpk hava kirliliinin birçok bölgede temizlenmesi gibi burada da tabiat üreme yönünde olumlu yönde etkilenmitir. Koronavirüs pandemisi insanlar için olumsuz olarak kabul edilir ama tabiatn doal düzeni için olumlu yönde etki yapt.

Buradaki mevcut üreme ile ilgili davranlarda kuluçka saysnda, yavru saysnda bir pik görülmektedir. Önümüzdeki yllarda bu saynn daha fazla artmasn bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git