Bölge kentlerinde aşılama oranı neden düşük?

Bölge kentlerinde aşılama oranının yüzde 1 ve altında olduğunu kaydeden Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, salgınla mücadeleye duyulan güvensizlik ve internete erişimde yaşanan sorunların aşılama oranını düşürdüğünü söyledi.

Haberler 18.02.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl ve Türkiye statistik Kurumu (TÜK), koronavirüs (Kovid-19) salgn için yaplan a saylarn 4 ubatta açklamaya balad. Verilere göre, nüfusu oranla en az a yaplan yerlerin banda bölge kentleri geliyor. Bakanlk verilerine göre, a orannn en az olduu kentler srasyla Hakkari, Ar, rnak, Siirt, Urfa, Mardin, Mu, Bitlis, Bingöl, Van ve Diyarbakr. Açklanan tarihten bugüne kadar söz konusu tablo deimedi.

Van-Hakkari Tabip Odas Bakan Hüseyin Yaviç, alama orannda bölgeler arasnda yaanan farkllklar deerlendirerek, aya ulamda yaanan sorunlar anlatt.

ORAN VE TALEP HEDEFTEN UZAK

Ülke genelinde yüzde 3.4 ve 3.5 bir alama orann olduunu kaydeden Yaviç, özellikle bölge kentlerinde bu orann yüzde 1 ve alt olduunu söyledi. Mevcut tabloya göre aya talebin ve alama orann hedeflenenden çok uzak olduu belirten Yaviç, Alama oranlarnn bat illerinde daha youn olduu biliniyor. ç Anadoludan Karadenize gelindiinde bu oran yüzde 60 ve 50lere kadar iniyor. Güneydou ve Douya geldiimizde yüzde 50 ve 40larda iller var. Hakkari ve rnak gibi illerde yüzde 10larn altnda alama oranlarnn olduunu görüyoruz diye aktard. Pandemi ile mücadelede baarnn ancak toplumun en az yüzde 60n alanmasyla mümkün olabileceine dikkati çeken Yaviç, bu durumda 120 milyon doz ann 6 ay içerisinde yaplmas gerektiini belirtti. Yaviç, Mevcut alama oran göz önüne alndnda 6 ay içerisinde bu alamann salanmas çok mümkün olmad deil dedi.

AIYA NTERNET ENGEL

Bölge kentlerinde alama orannn düüklüünde birkaç faktörün öne çktn aktaran Yaviç, bunlardan birisinin Salk Bakanlnn pandemi ile mücadeledeki politikasna dair güvensizlik olduunu dile getirdi. Yaviç, Ayla ilgili halkn yetersiz bilgilendiriliyor olmas bu nedenlerden birisi. Özellikle yal kesime evde a yaplmas gibi bir düünce var. Bunun yan sra en önemli engellerden biri de bölgemizde internete eriimin çok yetersiz olmas. Bundan dolay randevu alm noktasnda skntlar yaanyor. A için bir gün öncesinde randevu alnmas gerekiyor. Dolaysyla randevusunu alamayan ve evinde internet eriimi olmayan insanlarmzn aya eriim noktasnda sknt yayor diye konutu.

AI ÖNEML BR UNSUR

Alama sürecini takip ettiklerini ve bunun pandemi ile mücadelede önemli olduunu kaydeden Yaviç, Pandemiyle mücadelede a en önemli unsurdur. Halk bunu bilmeli. Onay alnan alarn etkinlik ve güvenlik deerlerinin bir birinden farkl olmakla birlikte uan da uygulanan ada da herhangi bir sakncann olmadn paylamak istiyorum. Faz çalmalar TTBnin bilim kurulu düzeyinde de takip edililiyor. Bu süreçte Türkiyenin tek bir ayla anlamas var. Özelikle 120 milyon doz ann göz önüne alndnda a temininde ilerleyen dönemlerde skntlarn olabileceine dönük kayglarmz var. Bu hzla devam ederse 6 içerisinde toplumsal bakln salanmas mümkün deil eklinde konutu.

HZMET SEKTÖRÜ VE ETMCLER

Salkçlarn aya ulamda sorun yaamadklarn paylaan Yaviç, ancak bu durumun hizmet sektöründe çalanlar ile eitimciler için geçerli olmadn ifade etti. Yaviç, öyle devam etti: uan hizmet sektöründe bulunan insanlar pandemiden dolay iyerlerini açamamakta. Ancak yakn bir sürede bu sektörlerin açlaca göz önünde bulundurulursa bu kiilerin alanmas gerekiyor. Ayn ekilde okullar da Mart ayndan itibaren kademeli açlacak. Eitimcilerin alanmalar okullarn açlmasndan önce bitirilmeli.

AI REDD

Yaviç, son olarak yal nüfusta a reddinin olduuna iaret ederek, u çarda bulundu: Hem aile hekimlerinin hem dier salk çalanlarnn hem de il salk müdürlüklerin bu konuda daha sistematik çalmalar yapp, detayl bilgilendirmeler yapmas lazm. nsanlar bu süreçte ikna edilmesi gerekiyor. Toplumda bilgi kirliliinden kaynaklanan bir güvensizlik var.

Ana Sayfaya Git