"Bonzainin esrara göre etkisi 90 kat daha fazla"

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi Direktörü Prof. Dr.Ögel, "Bonzainin esrara göre etkisi 90 kat daha fazla. Bu nedenle ölümlere yol açabiliyor"

Haberler 02.07.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bamllk Merkezi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, Doal bir uyuturucuymu gibi piyasaya sürülen bonzainin esrara göre etkisi 90 kat daha fazla. Bu nedenle ölümlere yol açabiliyor. çok ucuz fiyatlara satlyor olmas nedeniyle kullanm gün geçtikçe artyor. ifadelerini kulland.

Ögel, konuya ilikin olarak yapt açklamada, bonzainin Türkiyede yaklak 500 bin kii tarafndan kullanldnn tahmin edilmekte olduunu belirtti. Bunun baz aratrmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 0,625inin bonzai kulland anlamna geldiini aktaran Ögel, Bu dehet verici, ürkütücü ve acil önlemler alnmasn gerektiren bir rakam yorumunu yapt.

Ögel, bonzainin 2011 ylnda yasad maddeler snfna alndn ancak yasad bir ekilde uyuturucu olarak üretiminin sürdüünü dile getirdi. Doal bir uyuturucuymu gibi piyasaya sürülen bonzainin esrara göre etkisinin 90 kat daha fazla olduunu dile getiren Ögel, bu nedenle ölümlere yol açabildiini, çok ucuz fiyatlara satlyor olmas nedeniyle de kullanmnn gün geçtikçe arttn vurgulad.

Bonzainin bir bitki deil, esrara benzer etkileri olan psikoaktif bir madde olduunu kaydeden Ögel, bonzainin kurutulup parçalanm çeitli bitkilere birtakm kimyasallar püskürtülmesiyle elde edilen sentetik kannabinoid grubuna ait uyuturucu bir madde olduunu belirtti.

Ögel, bonzainin alnd takdirde vücutta ba dönmesi, egüdüm kayb, uyuma, ileriye dönük hafza yitimi gibi yan etkilerinin ortaya çkabildiini ifade etti. Sklkla çarpnt ve hipertansiyon saptanmakla birlikte, bonzai karmnn içerisindeki maddelerin cinsine, kullanm miktarna ve bireysel deikenlere bal olarak: ate yükselmesi, hzl nefes alma, terleme, elektrolit dengesizlikleri, kalp krizi, epileptik nöbet, akut böbrek yetmezlii, akut görme kayb, solunum depresyonu, bilinç kapanmas, pankreas iltihab, karacier ve böbrek fonksiyonlarnda bozulmalarn görülebilmekte olduunu bildiren Ögel, kan basncndaki ani-hzl yükseli ile kalp hzndaki art nedeniyle ölümcül olabildiini aktard.

Bonzai kullanmnn tedavisi vardr

Bonzainin beyinde bellek ve keyif alann etkilediini, beynin beslenme ile ilgili bölgesini, muhakeme etme, davranlar belirleme bölgesi olan frontal bölgeyi de uyuturduunu dile getiren Ögel, unlar kaydetti:

Bu nedenle televizyonlarda ya da sokakta bonzai alan kiilerin davranlarn yönetemediine, bilinç d hareketlerine, geçici felç hallerine, baygnlklarna ve hatta koma durumlarna ahit oluyorsunuz. Ülkemizde eroin kadar ölümlere neden olabiliyor. 2014 ylnda meydana gelen 400 ölüm vakasnn önemli bir ksm bonzai nedeniyle olduu gözlemlenmitir. Kullanclarn çounluunu gençlerin oluturmasnn nedeni ucuz olmas ve kolay ulaabilmeleri. Arkada çevrelerinde kendilerine ücretsiz ikram edilerek altrlmalar.

Kullanm ya ortaokul düzeyinde. Kullanmnn braklmasnn akabinde; huzursuzluk, uykusuzluk, anksiyete bozukluu, kusma, karn ars, uyuukluk, çarpnt, sinirlilik, uykusuzluk, itahszlk, göz kzarkl, ba ars, kas arlar, titreme ve ishal görülebiliyor. Bunlarn hepsi bonzai kullanmndan çok çok daha kolay tedavi edilebilir eyler. Gençlerimizi ve ailelerini uyaryoruz. Lütfen uzak durun, merak etmeyin, teklif edilirse kabul etmeyin, denemeyin, kullanmayn. Bonzai kullanmnn tedavisi vardr. Bununla ilgili artk yeterli deneyimlerimiz var. Yeter ki destek isteyin.

Ana Sayfaya Git