'Bu depremler olası bazı büyük depremlerin habercisi olabilir'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, son birkaç aydaki depremlerin olağan karşılanması gerektiğini söyleyerek, "Bu depremler olası bazı büyük depremlerin habercisi olabileceği gibi, özellikle plaka sınırlarındaki kıtasal karşılaşmalardan kaynaklanan gerilim birikimlerinin olağan şekilde depremlerle boşaltılması anlamı da taşımaktadır" dedi. Köse, başta Antakya çevresi olmak üzere Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Elazığ illerindeki fay hatlarının yıkıcı bir deprem açısından sinyal veriyor olabileceğini de belirtti.

Haberler 28.12.2020 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde ülke genelinde meydana gelen depremlerle ilgili deerlendirmelerde bulunan Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Jeoloji Mühendislii Bölümü Dr. Öretim Üyesi Onur Köse, Türkiyede depremlerin meydana gelmesi, azalmas veya artmas, baz vatandalarn beklentilerinden anlald üzere yakn veya uzak gelecekte tükenmelerinin mümkün olamayacan tamamen doal süreçler ile gerçeklemekte olduunu söyledi.

Son birkaç ayda meydana gelen depremlerin olaan karlanmas gerektiini söyleyen Öretim Üyesi Onur Köse, Sayca art göstermesinden vatandalarmzn kayg duymaya balad son birkaç aydaki depremler de olaan karlanmaldr. Bu depremler olas baz büyük depremlerin habercisi olabilecei gibi, özellikle plaka snrlarndaki ktasal karlamalardan kaynaklanan gerilim birikimlerinin olaan ekilde depremlerle boaltlmas anlam da tamaktadr. Son bir kaç aydr meydana gelen depremlere bakldnda, Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde Tekirda açklarnda ve Ege Denizi içerisindeki devamnda Gelibolu ve Larissa arasnda deprem etkinlikleri çizgisel bir dizilim göstermektedir. Benzer bir dizilimle birlikte deprem saysnda önemli bir younlama Kuzey Anadolu Faynn en dou kesiminde Karlova ile Yedisu arasnda da görülmektedir. 2020 yl balarnda 6.0 ve 5.8 büyüklüündeki ran depremleri öncesi ve sonrasnda Vann Bakale lçesi ve Qotur çevresindeki younluk gösteren ve halen devam eden deprem aktiviteleriyle birlikte, Güneydou Anadolu Bölgesi üzerinde Arap Plakasnn Hakkariden Hataya kadar uzanan kuzey snr boyunca dizilen depremlerde art meydana gelmesi, Arap Plakasnn dönemsel bir hz farkllyla veya bu hat üzerinde gerilimlerin yeterince birikmi olmasyla ilikili olabilir dedi.

ARAP PLAKASI YIKICI BR DEPREMN YAKLAMAKTA OLDUUNUN GÖSTERGES

Arap Plakasnn ülkemiz üzerindeki kuzey snr boyunca ykc bir depremin yaklayor olduuna gösterge oluturabileceini anlatan Öretim Üyesi Onur Köse, öyle konutu:

Vann güneyinde çatak ve Bahçesaray ilçelerinde orta büyüklükte meydana gelen depremler ile 20 gün kadar önce meydana gelen 5.2 büyüklüündeki Siirtin Kurtalan ilçesindeki depremi ve bunlarn yansra, Elaz ve Malatya güneyinde Sivrice - Pütürge arasnda younlamalar, Arap plakasnn bat snrn tekil eden ve srailden Kahramanmaraa kadar uzanan Ölüdeniz Fay üzerinde de 4ün üzerindeki büyüklüklerde depremlerin dizilim vermesi, Arap plakasnn ülkemiz üzerindeki kuzey snr boyunca ykc bir depremin yaklayor olduuna gösterge oluturabilir. Bu çerçevede ele alndnda ve tarihsel depremlerle birlikte deerlendirildiinde, bata Antakya çevresi olmak üzere, Hatay, Kahramanmara, Malatya ve Elaz illerindeki fay hatlar ykc bir deprem açsndan sinyal veriyor olabilecei gibi, bu kuak üzerindeki gerilimlerin olaan bir ekilde boaltlmas anlamn da tayor olabilecektir. Bu nedenle vatandalarmzn gereksiz bir kaygya kaplmak yerine, sadece bölgede deil, tüm Türkiyede her zaman ykc depremlere kar tedbirlerini alarak hazrlkl olmalar gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git