Bulaşıcı varyanttan korunmanın tek silahı maske

Bulaşın çok hızlı olduğu Omicron varyantında salgından korunmanın tek yolunun önlem almakla mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Haydar Sur, maske kullanımının salgından korunmada en önemli silah olduğunu vurguluyor. Maske kullanımının bir sosyal sorumluluk ve başkalarının sağlığına saygının bir ifadesi olduğunu belirten Prof. Dr. Haydar Sur, maskelerin sık sık değiştirilmesi, çok riskli yerlerde çift maske takılması gerektiğini hatırlattı.

Haberler 12.01.2022 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Haydar Sur, Omicron varyantnn çok hzl bulatn belirterek önlemlere devam etmenin önemini vurgulad.

Halk salnn öneminde önemli yol katedildi

Pandemi nedeniyle insanln ei benzeri az görülecek zor yllardan geçtiini belirten Prof. Dr. Haydar Sur, Bu sürecin daha ne kadar sürecei belli deil. Ancak insanln baz önemli kazanmlar da oldu. Özellikle halk salnn önemini anlatma ve farkndalk oluturma açsndan çok önemli yol kat edildi. dedi.

Salkl kalmak için ilaç almak ve doktora gitmek yetmiyor

Pandemi sürecinde örendiimiz iki ey olduunu kaydeden Prof. Dr. Haydar Sur, Birincisi sal kaybetmeden salkl kalmak çok önemli bunu anladk. kincisi ise salkl kalmak için sadece ilaç almak ve doktora gitmek yetmez. çevreye sahip çkmak lazm. dedi.

Son 40 ylda 44 yeni hastalk

nsanlk tarihinde salgn hastalklarn hep var olabileceini söyleyen Prof. Dr. Haydar Sur, Yeni kovitler çkacak, yeni mikrobik hastalklar çkacak. Son 40 ylda 44 yeni hastalk oldu insanlk tarihinde. Ortalama her yl 1,1 hastalk hiç yokken ortaya çkyor. Bu ne demek? Doann dengesini çok bozuyoruz demek. Bu hastalklarn hiçbiri sebepsiz yere ortaya çkmyor.dedi.

Salkl yaam hayata geçirilmeli

Prof. Dr. Haydar Sur, salkl yaam stillerinin hayata geçirilmesi gerektiini belirterek Güzel bir uyku düzeni, stresten uzak yaam, bamllktan uzak yaam öneriyoruz. Bunun dnda beslenmemizin dengeli ve salkl olmas önemli. Fiziksel hareketlilik de hayatmzn bir parças olmal. dedi.

Bu dönemdeki en önemli silahmz: Maske

Bulan bu kadar hzl olduu bir varyantta direkt bulamann çok önemli olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Haydar Sur, Bizim kendimizi koruyabilecek ve geçii önleyebilecek tek bir silahmz var: Bu da maske. Maske kullanm bu dönemde çok kritik öneme sahip. Omicron öldürmüyor, hastaneye de yatrmyor ancak maske taksnlar, takmasnlar diyebilir miyiz? Hayr diyemeyiz! Böyle bir ey asla olmamal. çünkü salk sistemine çok fazla hasta yüklendii zaman sistem hizmet veremez hale gelecek. Bavurular karlanamaz hale gelecek. Dolaysyla bu varyantn hzl yaylmn yavalatmak için maske takmak büyük önem tayor. dedi.

Maske takmadan sokaa çknca kendimizi kötü hissetmeliyiz

Hasta saysn zamana yayp en az seviyeye indirebilmenin salk sisteminin devaml ilerlii ve salk hizmeti verilebilirlii açsndan çok kritik önem tadn kaydeden Prof. Dr. Haydar Sur, Bu günlerde maske kullanmak hem kendimizi korumak hem de bakalarnn salna sayg gösterdiimiz, çevremizdekiler için bir tehdit oluturmadmz göstermek açsndan çok önemli. Nasl ki sokaa bakmsz ve kötü bir halde çkmyoruz, bunu sosyal bir kural olarak görüyoruz, maskesiz de çktmzda kendimizi kötü hissetmemiz gerekir. Maskesiz sokaa çkmaktan utandmz günleri yaamamz lazm. diye konutu.

Prof. Dr. Haydar Sur, maske kullanmnn bir sosyal sorumluluk ve bakalarnn salna saygnn bir ifadesi olduunu söyledi. Maskeyi sadece görüntü olarak kullanmann hiçbir yarar olmadn kaydeden Prof. Dr. Haydar Sur, Maskeyi sadece görüntü için takmak, çenede tamak, maskenin temizliine dikkat etmemek hem kendimiz hem de bakalar için risk oluturur. Bir maskeyi 15 gün takmak çok yanl. Bir maskenin 4 - 5 saat koruyucu ömrü var. Maskeyi 4-5 saatte deitirmek gerekiyor. Her gün yeni maskenin kullanlmas lazm. uyarsnda bulundu.

çok riskli yerlerde çift maske taklmaldr

Kullanlan maskenin amaca uygun olduundan emin olmak gerektiini de belirten Prof. Dr. Haydar Sur, Maskenin havadaki partikülleri ve virüsleri süzme özellii olmaldr. Bir kiiyle karlkl oturduumuzda bizde maske varsa %85 koruyuculuk salar. Kar taraf da takarsa %95 koruyuculua ulam olur. Bu durum üç katl cerrahi maskelerde geçerli. Bu da bizim için yeterli koruma düzeyidir. çok riskin arttn düündüünüz yerlerde yarm saatliine 45 dakikalna çift maske takmak çok akllca bir yöntem olabilir. dedi.

çocuklar snfta mutlaka maske kullanmal

çocuklarn da maske kullanmna özendirilmesi gerektiini belirten Prof. Dr. Haydar Sur, çocuklar açk havada oynadklarnda mesafelerini koruduklar sürece maskelerini çkarabililrler. Sürekli olarak kapal ortamda bulunduklar zaman mutlaka maskelerini takmalar gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git