Buluntu cesetler araştırılsın!

Başsavcılık, Gülistan Doku için, 81 il cumhuriyet başsavcılıklarına, emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlıklarına talimat yazısı göndererek, kimliği tespit edilemeyen buluntu kadın cesetlerinin araştırılmasını istedi.

Haberler 28.08.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelide kald yurttan 5 Ocak 2020 tarihinden ayrldktan sonra bir daha kendisinden haber alnamayan Munzur Üniversitesi çocuk Geliimi Bölümü 2nci snf örencisi Gülistan Dokunun kaybolmas ile ilgili Tunceli Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma sürüyor. Basavclk, 81 il cumhuriyet basavclklarna, emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlklarna talimat yazs göndererek, illerinde 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kimlii tespit edilemeyen buluntu kadn cesetlerinin aratrlmasn ve bununla birlikte bir müracaat ya da soruturma kaydnn olup olmad bilgisinin ivedilikle paylalmasn talep etti.

LK AAMADAN BER HEP ELETRMTK

Doku ailesinin avukat Ali çimen, Tunceli Cumhuriyet Basavclnn talimat yazs ile ilk defa 5 Ocak 2020 gününden sonra talimat mahallinde buluntu kadn cesedi aramaya balanmasnn önemli bir gelime olduunu kaydetti. Bunun önemli bir gelime olduunu vurgulayan çimen, unlar söyledi:

Biliyorsunuz Gülistan, Uzunçayr Baraj Gölünde aranyordu ve burada intihar ettii varsaylyordu. Bunu ilk aamadan beri hep eletirmitik. Bunun insan öldürme eklinde düünülmesi gerektiini ve Gülistann karada aranmas gerektiini belirtmitik. Tunceli Cumhuriyet Basavcl, yazd talimat yazs ile ilk defa 5 Ocak 2020 gününden sonra talimat mahallinde buluntu kadn cesedi aranmaya baland. Bu u anlam ifade ediyor; Tunceli Cumhuriyet Basavcl da artk Gülistann intihar etmediini ve bunun bir insan öldürme eklinde olabileceinin deerlendirilerek cumhuriyet basavclklarna, il jandarma komutanlklarna ve emniyet müdürlüklerine yazlar yazarak sahipsiz kadn buluntu cesedi var m, yok mu, herhangi bir ikayet var m, bunlar aratrmaya balad. Bu çok önemlidir; çok deerlidir. Bandan beri bunun böyle olmas gerektiini, insan öldürme eklinde deerlendirilmesi gerektiini belirtmitik.

KRMNAL BÜRONUN RAPORUYLA NTHAR TEZ çÖKMÜTÜ

Soruturma dosyasnn, 4 Ocak 2020 gecesi bir vatandan Gülistann bir araca zorla bindirilmeye çalld yönünde yapt ihbaryla açldn hatrlatan çimen, yanl bir tutanak yüzünden Gülistann 300 gün boyunca baraj gölünde arandn ifade ederek, Biliyorsunuz Gülistan Doku soruturmas dosyasna 4 Ocak 2020 gecesi bir vatandan 155i aramas sonrasnda balanmt. Oraya gelen polis memurlar, Gülistann araca zorla bindirildiine ilikin bir soruturma balatmlard. Bir gün sonrasnda saat 12.21 sralarnda Gülistann Sar Saltuk Viyadüünde telefonunun sinyal bilgileri kesilmiti. Viyadüü gören Munzur Üniversitesinin güvenlik kameralar var. Güvenlik kameralarn inceleyen ekipler, saat 12.25 sralarnda suya düen bir nesne olduunu, bu nesnenin de Gülistan olabileceini deerlendirmiti ve 300 gün boyunca Gülistan suda aranmt. O aamada da söylemitik, nesnenin o olmadn. Daha sonra dosyamz ulusal kriminal büroya gitti. Ulusal kriminal büronun raporunda, saat 12.25 sralarnda tutulan tutanan doru olmad, suya düenin bir nesne deil; atafaktn olduu belirtilmiti. O dönemde aslnda intihar tezi çökmütü. Ulusal kriminal büroya 8 dakikalk görüntü gönderilmi ve iyiletirmiti. Bu iyiletirme olduktan sonra görüntülerin tamamnn gönderilmesini ve iyiletirilmesini Tunceli Cumhuriyet Basavclndan talep ettik. Basavclk talebimizi kabul etti ancak görüntüleri Emniyet Genel Müdürlüüne gönderdi. Emniyet Genel Müdürlüü de bunu yapamayaca ile bir cevap yazsn dosyamza gönderdi.

DOSYAYLA LGL ESASLI TALEPLERMZ VAR

nsan öldürme eklinde karadan çalmalara dikkati çeken çimen, imdi soruturma dosyasnda madem insan öldürme eklinde karada çalmalar balayacaksa, esasl taleplerimiz var. üphelilerin materyalleri üzerinde yaplan incelemeler henüz tamamlanamad. Cep telefonuna ilikin denetime elverili bir rapor henüz dosyamza girmedi. Biliyorsunuz baz istasyonu verileri vard. Madur ile üphelinin baz istasyonu verileri ayn saatte ayn baz istasyonunda verilmiti, bunun neden kaynakl olduunu, bunun ancak frekans uzman tarafndan deerlendirilebileceini belirtmitik ve buna ilikin talepte bulunduk. Emniyet bir rapor hazrlad ama ilgisiz bir rapor geldi. Dosya frekans uzmanna verilmemiti ve yorumdan ibaret geldi. Buna da itiraz ettik. Bizim bekleyen taleplerimiz var; bugün Gülistann 600üncü günü ve günler artyor, bininci, iki bininci günü kimse kaldramaz. Aile adna Gülistann dosyasnn etkili bir ekilde yürütülmesini talep ediyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git