Burun kılları virüse kalkan

DÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin "Burun kılı korona virüse yakalanma ihtimalini azaltıyor"

Haberler 16.10.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve Korona Virüs Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, burun kllarn kesenlere uyarda bulunarak, Burun kllar korona virüse yakalanma ihtimalini azaltyor. Sakal ve byklarn uzunluu da maskenin ilevini yok ediyor dedi.

Tüm dünyay etkisi altna alan korona virüs ile mücadele tüm hzyla devam ederken, vatandalarn da dikkat etmesi gereken konular her geçen gün artyor. Maske, mesafe ve temizliin yanna kiisel bakm da eklendi. Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve Korona Virüs Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, burun kllarnn korona virüsün boaza ulamasn yavalattn bu nedenle bu bölgedeki kllarn alnmamasnn daha doru olduunu söyledi. Burun kllar ile birlikte, sakal ve byn da maskenin ilevini yok ettiini kaydeden Prof. Dr. Tekin, maskenin ilevini kaybetmesi nedeni ile kiinin virüsü daha hzl kapabileceini kaydetti. Sakal ve byklarn kesmeyenlerin sürekli sabunlu su ile yüzlerini ykamalar gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Tekin, bu kiilerin maskelerini de sürekli deitirmeleri gerektiini dile getirdi.

BURUN KILLARI SÜZGEç GÖREV GÖRÜYOR

Prof. Dr. Tekin, Korona virüse baktmzda vücudumuzun çeitli savunma mekanizmalar enfeksiyon hastalklarna kar var. Bunlardan biri burundan nefes alrken, burun kllar süzgeç görevi görüyor. Dardan aldnz herhangi bir partikül, toz olabilir, bununla birlikte tanm virüs ve bakteri bunlar burunda bulunan kllar tarafndan süzgeç görevi görüyor. Bunun avantaj burun kllar tarafndan tutulan virüs, boaz ksmna geçmedii için hastalk oluturma ihtimalide azaltyor. Buradaki kllar çok fazla miktarda alyorsanz, bu süzgeç görevini bir nevi azaltm oluyorsunuz diye konutu.

SAKAL VE BIYIK UZUNLUU MASKENN LEVN YOK EDYOR

Prof. Dr. Recep Tekin, uzun sakal ve byn maskenin ilevini yok ettiini, bu kiilerin virüsü kapma ihtimallerinin yüksek olduunu bildirdi. Prof. Dr. Tekin, Korona virüs tedbirlerinin banda maske geliyor. Salkl ve etkili maske olabilmesi açsndan sakal ve byk durumunu da konumak gerekiyor. Özellikle kirli, çok uzun sakal ve byn maskenin etkisini azalttn biliyoruz. O yüzden özellikle salkl bir maske ve etkisini artrmak için sakal ve byn mümkün olduunca kesilmesini veya ksa tutulmasn istiyoruz. Sakal, byk varsa öksürme ile birlikte bu bölgede virüsün daha fazla tutunduunu biliyoruz. Bunlar yapamyorsak maskeyi sk sk deitirerek yüzümüzü ykamalyz. Sabun veya suyla ykamak yeterli oluyor, ekstra bir ileme gerek yok eklinde e konutu.

Ana Sayfaya Git