Büyük bir kelle alacağız mesajı

Kararda; "Durmuş'un Kartepe'ye, 'Büyük bir kelle alacağız.' şeklindeki beyanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikasta yönelik eylemden bahsedildiği anlaşılmıştır denildi.

Haberler 20.04.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimine ilikin tutuklu yarglanan eski 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan tümgeneral Atilla Darendeli, eski 8. Ana Jet Üssü Komutan tugeneral Deniz Kartepe ve eski 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Amiri kurmay albay Bülent Gürdoann, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan müebbet hapis cezasna çarptrld davada gerekçeli karar açkland.

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesince Darendeli, Kartepe ve Gürdoana verilen hapis cezasna ilikin hazrlanan 347 sayfalk kararda, FETÖ/PDY hakknda detayl bilgiye, sanklar hakkndaki iddialara, savunmalara ve baz tank ifadelerine yer verildi. Kararda, FETÖ/PDYnin dini duygular istismar etmek suretiyle güvenini kazand insanlar yllarca kendi kirli planlar dorultusunda kulland belirtildi.

Terör örgütünün gerçek yüzünün anlalarak devletin bu yapyla etkin bir mücadeleye balad bildirilen kararda, Örgüt, mensuplarn yeni ihdas edilen kadrolara yerletirmek bir yana, mevcut kadrolar korumakta zorland, tasfiye sürecine girdii, ekonomik ve siyasi yönden zayflayarak madur edebiyat stratejisi üstüne kurulu alg yönetiminden de bir sonuç alamayacan anlamas üzerine 15 Temmuzda bata stanbul ve Ankara olmak üzere ülkenin birçok ilinde, Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) bünyesinde yuvalanan, aralarnda generaller ve amirallerin de bulunduu subay, astsubay, uzman er ve erbalar ile askeri örenciler araclyla, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmak ve anayasal düzeni deitirmek amacyla saldr gerçekletirdi. deerlendirmesinde bulunuldu.

Kararda, darbe giriimine TSKye szan FETÖ/PDY mensubu olan ve bu örgütsel faaliyeti destekleyen 8 binin üzerinde askeri personelin katld kaydedildi.

Darbe giriiminde yaananlara ilikin kararda u ifadeler kullanld:

Darbe giriimi gecesi askeri personel tarafndan sava uçaklar dahil 35 uçak, 3 gemi, 37 helikopter, 74ü tank olmak üzere 246 zrhl araç ve 4 bine yakn hafif silah kullanlmtr. Cumhurbakanna suikasta teebbüs edilmi, TBMM ve Cumhurbakanl Külliyesi bata olmak üzere birçok stratejik merkez bombalanmtr. Dönemin Babakannn konvoyuna silahl saldr gerçekletirilmi, kalkmaya kar koyan güvenlik görevlileri ile sokaklara çkan sivillere devletin silahl kuvvetlerine ait bu uçak, helikopter, tank ve silahlarla saldrlarda bulunulmu, 4ü asker, 63ü polis ve 183ü sivil olmak üzere toplam 250 kii öldürülmü, 23ü asker, 154ü polis, 2 bin 558i sivil toplam 2 bin 735 kii yaralanmtr.

- Darbecilere aktif destek verdii anlalmaktadr

Kararda, Darendelinin FETÖ/PDYye yönelik çalmalar kapsamnda örgüt mensuplarnca 2011-2013te operasyonel hat kullanmak suretiyle hücresel haberleme anda mahrem hizmetler olarak adlandrlan yaplanmada yer aldna dikkati çekildi.

Sözde yurtta sulh konseyince yaynlanan harekat yldrm öncelik dereceli gizli mesaj formunda Darendelinin Hava Kuvvetleri Komutanl Harekat Bakan olarak atand anmsatlan kararda, ei ile yapt görümede Ankarann plakasn yazarak etkili, haval ve güzel yer olarak nitelendirdiinin mesaja yansd belirtildi.

Kararda, u ifadeler yer ald:

FETÖ/PDY üyesi olduu tespit edilen Darendeli darbe teebbüsünün gerçekletii gece hava trafiinin tüm askeri uçulara kapatlmas nedeniyle uçamayan darbeci Semih Terzi ve yannda bulunan özel kuvvetlere ait askerlerin 2 CASA uçayla darbeye teebbüse katlmak amacyla Ankaraya uçmalarn salamak için Gürdoan ile görütü. Bunun üzerine Gürdoan da Darendeliyi ikna etmesi amacyla, Terzi ve yanndaki askerlerin uçmamas konusunda direnç gösteren eski 8. Ana Jet Üssüne vekaleten bakan Özkan Edip Akgülay ile görütürdü. Görümede Darendelinin, Akgülay ikna etmeye çalmak suretiyle darbecilere aktif destek verdii anlalmaktadr.

Darbe teebbüsü srasnda 8. Ana Jet Üssünden mühimmat yüklü olan 6 F-16 sava uçann hava trafiinin askeri uçulara kapal olmasna ve buna ilikin gerekli uyarlarn kule tarafndan defalarca yaplmasna ramen 8 pilot tarafndan gasbedildii hatrlatlan kararda, uyarlar dikkate almayan pilotlarn giriimin karargah niteliindeki Aknc Üssüne uçaklar kaçrdklar vurguland.

- Cumhurbakan Erdoana yönelik suikast plan

Kararda, Kartepenin, FETÖ/PDY üyesi olarak darbe giriimine katlan dier üphelilerle hareket ettii ve aktif olarak teebbüste yer ald anlatld.

Aknc Üssündeki eylemlere ilikin davada tutuklu yarglanan eski Hava Kuvvetleri Komutanl Genel Sekreter Yardmcs kurmay albay Ali Durmuun darbe teebbüsünün Hava Kuvvetleri ayann planlayclarndan olduu ifade edilen kararda, Durmuun, Kartepe ile yapt görümeye yer verilerek unlar kaydedildi:

Durmu, yapt plan dorultusunda darbe giriiminden 3 gün önce Diyarbakrdan uçak gasbeden Eskiehirde görevli pilotlardan Yavuz steki arayp, özel görev olduunu söyleyerek Diyarbakra gelmesini istemitir. Talep dorultusunda stek, birliinden izin alarak Diyarbakra gelmitir. Durmuun ise darbe giriiminden bir gün önce Diyarbakra gelerek uçak gasbeden stek ve brahim Yozgat ile Kartepenin evine giderek görüme yaptklar tespit edilmitir. Görümede Durmu, Kartepeye, Büyük bir kelle alacaz. eklinde beyanda bulunmutur. Bu sözden Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana suikasta yönelik eylemden bahsedildii anlalmtr. Görümenin ardndan Durmu, uçak kaçran üphelilerle toplant yapmtr. Bu toplantda darbeye teebbüs giriimi ve 8. Ana Jet Üssünden gasbedilen sava uçaklarnn kalk planlanmtr.

- Darbeden bir gün önce Diyarbakrdan lazer pod alm

Kararda, 15 Temmuz darbe giriimi gecesi dönemin Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akara, alkonulmas srasnda Sizi kanaat önderimiz (Fetullah Gülen) ile görütürebiliriz. dedii aktarlan eski 4. Ana Jet Üs Komutan Hava tugeneral Hakan Evrimin, darbe giriiminden bir gün önce Diyarbakrdaki üsse gelerek, sava uçana taklan ve özellikle gece güdümlü mühimmatlarn hedeflenmesinde, iaretlenmesinde kullanlan lazer pod ald bildirildi.

Kartepenin dijital materyal incelemeleri sonucunda alnan bilirkii heyet raporuna da yer verilen kararda, üphelinin bulunduu WhatsApp grubundan darbeye destek mesajlar atld belirtildi.

Gerekçeli kararda tank olarak ifadesine yer verilen C.Bnin, daysnn anlatmna göre Kartepenin orduda tutunabilmek için açk bir kadnla evlendiini, ailesinin dindar olduunun anlalmamas için katld düünlere bakasyla gidip, bu kiiyi annesi olarak tanttn iddia etti.

Kararda, C.Bnin ifadesinden unlar aktarld:

Deniz Kartepe, rütbe aldktan sonra Fetullah Gülen tarafndan davet edildi. Fetullah Gülen, rütbeyi söküp, Bu size Peygamberinizin takt rütbedir, asl rütbe budur. diyerek rütbe takyor, askerler ise Peygamberimizin övgüsünü kazandklarn sanp, seviniyor, cennete doru ilerlediklerini sanyor, Fetullahn onlara Sabredin kendinizi gizleyin, gün gelecek size 10 dakikalna ihtiyaç duyulacak. 10 dakikada yapacanz ile cenneti kazanacaksnz. Sizin 10 dakikada yapacanz ie bütün ömrüm boyunca kldm namazlar feda olsun. diyormu.

Gürdoanda, aranan numaralarn tespit edilmesini engelleyen 4 kartn bulunduuna iaret edilen kararda, sann bu tür kartlar bulundurmas ve kullanmasndaki amacn yapt aramalar gizlemek olduu sonucuna varld anlatld.

Kararda, u deerlendirmelerde bulunuldu:

FETÖ/PDY üyesi olduklar tespit edilen sanklarn ülkemizde 15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn öngördüü düzeni ortadan kaldrmaya yönelik teebbüse aktif olarak katldklar anlalmtr. Sanklarn gerçekletirdikleri eylemlerle suçun konusu üzerinde meydana gelen somut tehlike arasnda illiyet bann bulunduunun açk olmas karsnda sanklarn fikri içtima hükümleri gerei eylemleri bir bütün olarak deerlendirilerek anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan cezalandrlmalarna karar verilmitir.

Kentte 20 ubatta görülen karar durumasnda, Darendeli, Kartepe ve Gürdoan, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan müebbet hapis cezasna çarptrlm, tutukluluk hallerinin devamna hükmedilmiti.

Ana Sayfaya Git