Büyük deprem ihtimali yüksek

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Siirt'in Kurtalan ilçesinde meydana gelen 5.0'lık depremle ilgili, fayların bu büyüklükteki depremleri üretme potansiyelinin olduğunu belirterek, "Bu depremler 5 büyüklüğüne kadar olacak. Çünkü büyük depremimiz 6.8 büyüklüğündeydi. Dolayısıyla 5'in üzerinde artçı depremler devam edecek ama gerek Pütürge'den Çelikhan'a doğru gerekse Sivrice'den Palu, Bingöl ve Karlıova'ya kadar olan bölümde de yine artçı olmayan büyük depremler olma ihtimali her zaman var" dedi.

Haberler 05.12.2020 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte merkez üssü Kurtalan ilçe merkezi olan ve Diyarbakr, Mardin, Batman, rnak gibi birçok kentte hissedilen 5 büyüklüündeki depremle ilgili konuan açklamada bulunan Frat Üniversitesi Jeoloji Mühendislii Öretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, depremin ilk olarak Güneydou Anadolu bindirme kuandan dolay olutuunun düünüldüünü ancak fay düzlemi çözümlerine bakldnda dorultu atml bir fay üzerinde gelitiini söyledi. Prof. Dr. Aksoy, 24 Ocakta Elazda meydana gelen 6.8lik deprem sonras bölgedeki deprem younluunun arttn da dile getirdi. Prof. Dr. Aksoy, depremin Kuzeybat- Güneydou dorultusunda uzanan faylardan birisinin üzerinde meydana geldiini anlatarak, Zaman zaman Marmara depremini ve Elaz depreminden sonra artan etkinlikte Nerelerde deprem meydana gelir? diye konuurken birkaç ay önce de kuzeyde Bitlisin Hizan ilçesinde deprem meydana gelmiti. Bu vesileyle buradaki faylarn da deprem üretme potansiyelinin olduunu tekrar görmü oluyoruz. Haritadan bakarsak Kurtalann olduu yerdeki çizgilerin hepsi skmay karlamak üzere gelien dorultu atml faylar. Dolaysyla bu faylarn oralarda bu büyüklükte depremler üretme potansiyeli var diye konutu.

BÜYÜK DEPREM OLMA HTMAL HER ZAMAN VAR

Elazda 24 Ocakta meydana gelen 6.8lk depremden sonra Dou Anadolu fay zonu üzerinde youn bir deprem etkinlii olduunu anmsatan Prof. Dr. Aksoy, Sivrice kuzeydouda, Pütürge çevresi ile güneybat da olmak üzere ve arada krlan bölümde artç depremler devam ediyor. 4,5a yaklaan depremler de var. Bu bize neyi gösteriyor? Krlan bölümde artç depremlerin devam ettiini ve krlan bölümün uç noktalarnda da gerilmenin yan taraflara aktarld için orada da deprem aktivitesinin devam ettiini gösteriyor. Bu depremler 5 iddetine kadar olacak. çünkü büyük depremimiz 6.8 büyüklüündeydi. Dolaysyla 5in üzerinde artç depremler devam edecek ama Pütürgeden çelikhana doru, Sivriceden Palu, Bingöl ve Karlovaya kadar olan bölümde de yine artç olmayan büyük depremler olma ihtimali her zaman var. çünkü buradaki faylarn aktif olduunu görüyoruz. Meydana gelen küçük depremler bunu gösteriyor. Ne zaman büyük bir deprem meydana gelebilir? sorusuna cevap vermek bugünkü teknolojik artlarla, aratrmalarla mümkün deil; ama depremin bu fay zonlarnda meydana geleceini ön görebiliyoruz dedi.

DEPREMLE YAAMAYI HAYATA GEçRMEMZ LAZIM

Depreme kar en kesin çözümün onunla birlikte yaamay hayata geçirmek olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, unlar söyledi:

Bu çok zor bir olay deil. Yaplacak iler belli. Doru yer seçimi yaplmal. Fayn üzerine yap yaplmamas lazm. çünkü fayn üzerine yap yaptnz zaman bu fayn deprem srasndaki hareketine bal olarak yer deitirmeler meydana geliyor. Bunun üzerinde hiçbir yapnn ayakta kalmas mümkün deil. Zemine uygun projeler yaplmal. Bunu, bize kötü örnek olarak 1999 Marmara depremi gösterdi. Zeminde svlamalar oldu. zmitte ve Adapazarnda binalar birkaç kat yerin dibine girdi veya yan yatt. 30 Ekimde zmirde Bayraklda gördük. Dolaysyla zemine uygun yaplar, projelendirmek lazm.

Ana Sayfaya Git