Çağın Vurgunu İnternet Ve Cep

Vatandaşları dolandırmak amacıyla son yıllarda genellikle cep telefonu ve interneti kullandıkları belirlendi. İnternet üzerinden araç, ev, iş yeri satmak ve iş bulmak isteyen vatandaşlar da dolandırıcıların hedefi oluyor.

Haberler 12.02.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son bir yl içerisinde meydana gelen 9 bin 740 dolandrclk olaynda, üphelilerin vatandalar dolandrmak amacyla son yllarda genellikle cep telefonu ve interneti kullandklar belirlendi.

Vatandalarn paralarn almak için her yolu deneyen dolandrclar, son yllarda teknolojiyi de kullanmak suretiyle yeni yöntemler uygulamaya balad.

Cep telefonlar yaygn olarak kullanlmaya balandktan sonra kontör transferi yöntemini kefeden dolandrclar, bu sayede çok sayda vatanda madur etti.

Yine cep telefonu araclyla kendilerini savc, polis veya asker olarak tantan dolandrclar, banka hesaplarnn terör örgütlerinin eline geçtiini ve paralarn baka bir hesaba aktarmalarn istedikleri vatandalar dolandrrken, evde bulunan para ve ziynet eyalarn da belirttikleri yere getirmelerini isteyerek, çok sayda kiinin parasn ald.

Bu yöntemle dolandrclk yapan üphelilerin, bilgisayar yazlm kullanarak +155, *155 veya .155 gibi numaralardan aradklar vatandalar kolayca kandrdklar belirlendi.

Emniyet, jandarma ve baz kamu kurumlarnn tüm uyarlarna ramen bu dolandrclk yönteminin hala youn ekilde kullanld belirtildi.

Vatandalarn cep telefonlarna hediye kazandnz veya çekili hakk kazandnz gibi mesajlar atlmas, kazanlan hediyenin vergi ödemesi veya kargo ücreti ad altnda para talep edilmesi, dolandrclarn kulland bir baka yöntem oldu.

Cep telefonlarna mesaj atmak suretiyle vatandalarn kimlik bilgilerinin alnarak, salk veya hayat sigortasnn yenilenmesi için para istenmesi gibi yöntemler de dolandrclar tarafndan sk sk kullanld.

- nternet araclyla dolandrclk

nternet araclyla vatandalarn paralarnn alnmas da dolandrclar tarafndan son yllarda youn ekilde kullanlan yöntemler arasna girdi.

Mail yoluyla gönderilen virüslü mesajlarn açlmas sonucu vatandalarn bilgisayarlarndaki bilgilere ulaan hacker dolandrclar, elde ettikleri irket, kimlik ve banka bilgilerini kullanarak, vatandalarn ahsi ve firmalarndaki hesaplarnda bulunan paralar kendi hesaplarna aktard görüldü.

nternet üzerinden araç, ev, i yeri satmak isteyen vatandalar da dolandrclarn hedefi oldu. nternetten araç ve gayrimenkul satmak isteyen vatandalarla temasa geçen dolandrclarn, tapuda üzerine aldklar mülklerin parasn çeitli yöntemler kullanp vatanda oyalamak suretiyle ödemeden kaçt ortaya çkt.

nternette araç kiralama sayfas oluturan ve kendilerine bavuran vatandalardan otomobil kiralama bedelinin tümünü veya bir miktar kaparosunu alan dolandrclar, günü geldiinde arac teslim etmeyerek, madurlar dolandrd.

bulmak için internetteki ilanlara bakan vatandalar ise dolandrclar tarafndan hazrlanm i bulma sitelerine bavurunca madur oldu. Dolandrclar tarafndan hazrlanan internet sitelerine bavuran vatandalar i bulma komisyonu ad altnda kredi kartlaryla ödeme yaparken, internet sitesinin herhangi bir faaliyetinin olmadn örenince dolandrldklarn fark ettiler.

Dolandrclarn bulduu yeni yöntemlerden biri de internet araclyla gayrimenkul satmak isteyen yal vatandalar bulup, kandrmak suretiyle senet imzalatmak oldu. üphelilerin evine gittikleri yal kiilere Ben evinizi alacam. Bu arada tencere, tabak, çaydanlk gibi mutfak malzemeleri satyorum. çok ucuza alabilirsiniz. diyerek senet imzalatp sat yaptklar, madurlara fark ettirmeden senetlere yazdklar yüklü miktarda paralar nedeniyle eve haciz getirdikleri, yal vatandalarn ise dolandrldklarn evlerine haciz gelince fark ettikleri bildirildi.

- Dolandrclar sürekli yöntem deitiriyor

Emniyet yetkilileri, vatandalarn parasn alabilmek için dolandrclarn sürekli yöntem deitirdiine dikkati çekerek, vatandalarn son yllarda özellikle cep telefonu ve internet araclyla dolandrldna dikkati çekti.

Cep telefonu araclyla kendilerini savc veya polis olarak tantan dolandrclarn, banka hesaplarnn terör örgütlerinin eline geçtiini ve paralarn baka bir hesaba aktarmalarn istediklerini, bununla da yetinmeyip para ve ziynet eyalarn da aldklarn hatrlatan yetkililer, tüm uyarlara ramen vatandalarn bu yöntemle hala dolandrldn kaydetti.

Yetkililer, vatandalarn tanmadklar kiiler tarafndan telefonla arandklarnda, mail veya mesaj yoluyla kimlik ve banka bilgileri istendiinde kesinlikle vermemesini ve mutlaka güvenlik güçlerine bavurmasn istedi.

Ana Sayfaya Git