Çalışan haddini bilecek

Tüm çalışanlar için geçerli mesai kararı! Yargıtay emsal niteliğinde bir karara imza attı. Bu karar çalışanların tazminatsız bir şekilde işten çıkarılmasına neden olabilecek. Çalıştığı iş yerinde, uygulamalara kızıp mesaiyi terk eden işçi, tazminatsız kovuldu. İş Mahkemesi’nin ‘mağdur’ dediği işçiye kara haber Yargıtay’dan geldi. Emsal nitelikteki kararla; kafasına göre öfkelenip iş yerini terk etmek tazminatsız kovulma sebebi sayılacak.

Haberler 17.11.2020 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

yerindeki bir takm uygulamalara öfkelenen tr oförü, i yerini terk etti. veren ise devamszlklar tutanak altna alp, tr oförünü tazminatsz kovdu. Mahkemesinin yolunu tutan tr oförü, alaca sebebiyle sözlemeyi kendisinin feshettiini öne sürdü. Hemen hemen tüm dini ve milli bayramlarda aralksz çalmasna ramen karlnn ödenmemesi, sefer priminin sigorta matrahna yanstlmamas ve en son yapt 8 seferinden dolay adna tahakkuk eden sefer priminden dolay haksz ve mesnetsiz ekilde borç tahakkuk ettirilmek suretiyle sefer primlerinden kesinti yapldn dile getirdi. akdinin devamnn çekilmez hale geldiini ve i akdinin anlan tarihte hakl nedenlerle sona erdirildiini iddia ederek, fazlaya ilikin talep ve dava haklar sakl kalmak kaydyla, 4 bin lira kdem tazminatnn davaldan tahsiline karar verilmesini talep etti. Daval iveren ise davacnn istifa etmediini, devamszlk sebebiyle kovulduunu anlatt. Mahkeme davann ksman kabulüne hükmetti. Karar iveren temyiz edince devreye Yargtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

KARAR EMSAL TEKL EDYOR

Emsal nitelikte bir karara imza atan 9. Hukuk Dairesi, kafasna göre mesaiyi terk eden içinin tazminatsz ekilde kovulmasnn önünü açt. Kararda u ifadelere yer verildi: Taraflarn açklamalar ve dosyadaki bilgi ve belgelerden davac içinin hiçbir açklama yapmadan i yerini terk ettii eylemli fesih yöntemiyle ii sona erdirdii görülmektedir. Dairemiz uygulamasna göre ii terk esnasnda sözlü veya yazl olarak belirtilmeyen terk sebebinin makul süre içerisinde açlan dava dilekçesinde açklanmas mümkün ise de yine dairemiz uygulamasna göre fesihten çok sonra açlan davada yaplan izah balangçta hakl sebebe dayandrlmayan feshe sonradan hakllk kazandrma çabas olarak deerlendirilmektedir. Somut olay bakmndan davac içi yazl ve sözlü hiçbir açklama yapmadan ii terk etmi, terk sebebini 6 yl sonraki dava dilekçesiyle açklama yoluna gitmi, bir anlamda balangçta hakl sebebe dayandrmad feshine sonradan hakllk kazandrmaya çalmtr. Feshe ilikin olua göre artlar bulunmayan kdem tazminat talebinin reddi yerine kabulü hataldr. Mahkeme hükmünün bozulmasna oy birlii ile karar verilmitir.

Ana Sayfaya Git