Çalışma hayatı çalıştayı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde Ahilik Perspektifinden Eğitim, Üretim, Ticaret ve Çalışma Hayatında Kurumsal Yönetim Çalıştayı gerçekleştirildi.

Haberler 15.09.2021 - 06:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen çaltay, Dicle Üniversitesi Eitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahar Burtan Doann açl konumasyla balad.

Ahiliin slamiyetin farkl corafyalara yaylmaya ve slam medeniyetinin olumaya balamas ile birlikte ortaya çkan bir organizasyonel yaplanma olduunu belirten Doan, Orta Asya kaynakl Ak veya günümüzdeki tabiriyle cömertlik kavramnn slamiyet bünyesinde ortaya çkan Fütüvvet gelenei ile kaynamas sonucu ortaya çktn söyledi.

Ahilii Türkistandan Endülüse ve Kuzey Afrikaya uzanan bu tekilatlanmann Anadoluya münhasr ekli olarak tanmlayan Doan, Dini, ahlaki, mesleki, ticari, sosyal ve askeri yönleri bata olmak üzere çok boyutludur. Ahi Evran Veli tarafndan kurumsallatrlm ve sistematize edilmitir. Ahlak ve zanaat Türkslam potasnda eritmesi sayesinde Türkslam medeniyetine ciddi katklar salam, derin izler brakmtr. dedi.

nsan- kmil olmak için ilim, bilim ve meslek sahibi olmak gerekir

Burtan Doann açl konumasndan sonra ahiliin tarihsel sürecine deinen stanbul Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, Ahi Evrann doumunun 850nci yl dolaysyla bu sene UNESCO önemli bir karar vererek ilk defa bunu dünyada kutlama yl haline çevirdi. nsan- kamil olmak için ilim, bilim ve meslek sahibi olmak gerekiyor. Ahi Evran da meslek sahibi olmak gerektiini öne çkartyor. ifadelerini kulland.

Katlmclara hitapta bulunan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla bulutuu ahilik müessesini dünya milletlerine en doru ekilde anlatlmas, bu kutsal emaneti sonraki nesillere aktarmak amacyla Dicle Üniversitesi olarak 2021 yl boyunca yurt genelinde ve yurt dnda etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Açl konumalarnn ardndan Diyarbakr Valisi Münir Karalolu ve Rektör Karakoç, Diyarbakr AhiUstaçrak Silsilesi Halinde Yüzyl Aan Meslekler ve Ürünler Sergisi açln gerçekletirdi.

çaltayda; sanat, ticaret, ekonomi gibi çeitli meslek alanlarndaki paydalar ile çaltay masalarna geçilerek Ticaret Hayat, çalma Hayat ve Eitim balkl oturumlar yapld.

Ana Sayfaya Git