Camiler cemaatleriyle buluşuyor!

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 2,5 aydır cemaatinden uzak kalan Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulucami'de dezenfekte ve temizlik çalışması yapıldı

Haberler 29.05.2020 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle 2,5 aydr sessizlie bürünen slam aleminin 5. Harem-i erifi olarak bilinen Diyarbakrn Sur ilçesindeki tarihi Ulucami, ibadete hazr hale getirildi.

Salgn nedeniyle uzun bir aradan sonra cuma namaz klnacak tarihi Ulucami, Büyükehir ve Sur belediyeleri ekiplerince dezenfekte edildi, namazn klnaca cami avlusu ykand.

Sur lçe Müftüsü smail Fakirullah, yapt açklamada, Türkiye ve dünyay tehdit eden salgn nedeniyle bütün cami ve mescitlerde vakit ile cuma namazlarnn belli bir süre için klnmamas yönünde karar alndn anmsatt.

Salgnla mücadelede elde edilen olumlu sonuçlar neticesinde 2,5 aydan sonra yarn itibariyle bütün Türkiyede cuma namazn cemaatle eda etmenin mutluluunu yaadklarn belirten Fakirullaholu, Sur ilçemizde Diyarbakrn en büyük camisi, Anadolunun en eski ibadet yerlerinden olan 5. Harem-i erif olarak da bilinen Ulucamimizde Allah nasip ederse uzun bir aradan sonra yarn ilk hutbemizi okuyacaz. dedi.

Vatandalarn cuma namazn klmak isteyeceini fakat 65 ya üstü ve 20 ya alt kiiler ile hastalk belirtileri olanlarn camiye gelmemelerini isteyen Fakirullah, u deerlendirmede bulundu:

Vatandalarmz geldikleri zaman maskelerini takmalar, seccadelerini beraberlerinde getirmeleri ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor. Uzun bir zamandan beri cuma namaz klnmad, vatandalarmzn akla bugünü beklediklerini biliyoruz ama salgn insan hayatn tehlikeye att, insan hayatnn kymetli olduunu bildiimiz için ibadetlerimizi daha sonra sürekli yapabilmemiz için vatandalarn konulan tedbirlere uymasn istiyoruz. nallah huzur ve mutlulukla cuma namazmz eda edeceiz.

Ulucamide cuma namazlarnn 1 saat 20 dakika sürdüünü dile getiren Fakirullah, yarn namaz 20 dakika içerisinde bitireceklerini bildirdi.

Fakirullah, Temas en aza indirmek ve açk alanda olduu için mevsimsel artlar göz önünde bulundurarak ksa sureler ve hutbeyle, musafaha yaplmadan vatandalarn bir an önce alandan ayrlmalarn inallah gerçekletirmi olacaz. dedi.

Fakirullah, bütün camilerde dezenfekte çalmasnn yapldn ve sahalarn tümünün deterjanla temizlendiini kaydetti.

Camilerin cuma namazna hazr olduunu ifade eden Fakirullah, Ulucamide iç ve d alannda 8 bin kiilik cemaatin rahatlkla namaz klabildii bir cami. Fakat karar dorultusunda cuma namaznn klnabilecei iç avlu ile cami önündeki alanda yaklak bin kiinin namaz klabileceini ön görüyoruz. Lütfen herkes bulunduu yerde namaz klnabilecek camilerde yerlerini alsnlar, orada klsnlar. nallah daha sonraki günlerde ülkemiz ve dünyamz bu salgndan kurtulunca saf safa, omuz omuza tekrar klacaz. ifadelerini kulland.

Fakirullah, cemaatleriyle tekrar bir araya gelebildikleri için Türkiye Diyanet Vakf Sur ubesi olarak ükür kurban keseceklerini belirtti.

Cami cemaatinden Can Doan çelik de 10 yldr cuma ve vakit namazlarn Ulucamide kldn söyleyerek, Uzun süredir cuma namazn klamyorduk, çok üzgündük. Ulucami açld, artk cuma namazlarn kalacaz. çok sevinçliyiz, mutluyuz, heyecan doluyuz, yarn sabrszlkla bekliyoruz. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git