Can Dündar ile İlhan Tanır hakkında kırmızı bülten kararı

Cumhuriyet gazetesi davasında dosyaları ayrılan sanıklar Can Dündar ve İlhan Tanır hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına hükmedildi.

Haberler 16.10.2018 - 14:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlar hakknda açlan ve karara balanan davada firari olduklar için dosyalar ayrlan eski genel yayn yönetmeni Can Dündar ve lhan Tanr hakknda krmz bülten çkarlmasna hükmedildi.

stanbul 27. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, sanklardan katlan olmad.

Durumada söz alan cumhuriyet savcs, ifadeleri alnamayan sanklar Can Dündar ve lhan Tanr hakknda krmz bülten çkarlmasn talep etti.

Talebi deerlendiren mahkeme heyeti, sanklar Dündar ve Tanr hakknda yakalama karar bulunduunu hatrlatt. Heyet, sanklar Can Dündar ve lhan Tanr hakknda ifadeleri alnamad gerekçesiyle krmz bülten çkarlmasna karar vererek, durumay erteledi.

Bu arada stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi de MT trlarnn durdurulmasna ilikin davada sank olarak yarglanan Can Dündar hakknda gyabi tutuklama karar ve krmz bülten çkarlmasna karar vermiti.

Davann geçmii

Mahkeme heyeti, 25 Nisanda kararn açklamt. Mahkeme, sanklar Bülent Yener, Turhan Günay ve Günseli Özaltay hakknda silahl terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütüne yardm etme suçundan dava açldna iaret ederek, sanklarn terör örgütlerine yardm ettikleri iddia olunan süreçte tadklar sfat, yardm kavramn somutlatran i ve eylemlere yönelik katk durumlar dikkate alndnda cezalandrlmalarna yeter her türlü üpheden uzak, kesin ve inandrc delil elde edilemediinden beraatlerine karar vermiti.

Mahkeme heyeti, Cumhuriyet gazetesi cra Kurulu Bakan Akn Atalayn, PKK, DHKP/C ve FETÖ/PDY silahl terör örgütlerinin içindeki hiyerarik yapya dahil olmamakla birlikte bu örgütlere bilerek ve isteyerek yardm etmek suçunu ilediinin tüm deliller kapsamnda deerlendirildiini belirterek, suçun ilendii zaman, meydana gelen zarar veya tehlikenin arl, güttüü amaç ve saik, kasta dayal kusurunun arl ve eylem içerisinde yer alma eklini dikkate alarak, Atalay bu suçtan 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptrmt.

Terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardm etmek suçundan Cumhuriyet gazetesi mtiyaz Sahibi ve Vakf Bakan Mehmet Orhan Erinçin 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrlmasna hükmeden mahkeme heyeti, ayn suçtan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Mehmet Murat Sabuncu ve muhabir Ahmet kn da ayr ayr 7 yl altar ay hapisle cezalandrlmasna karar vermiti.

Mahkeme heyeti, terör örgütlerine bilerek ve isteyerek yardm etmek suçundan sanklar Bülent Utkuyu 4 yl 6 ay, Kadri Gürseli 2 yl 6 ay, Aydn Engini 7 yl 6 ay, Hikmet Aslan çetinkayay 6 yl 3 ay, Güray Tekin Öz, Hac Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ile Önder çeliki de ayr ayr 3 yl 9 ay hapis cezasna çarptrmt. Mahkeme ayrca, Yusuf Emre peri terör örgütü propagandas yapmak suçundan 3 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptrmt.

Twitterdaki jeansbiri hesabnn sahibi Ahmet Kemal Aydodu hakknda terör örgütü yöneticisi olmak suçundan dava açldn hatrlatan mahkeme, sann mevcut deliler kapsamnda silahl terör örgütü üyesi olmak suçuna vücut verdiini deerlendirerek, sann örgüt içerisindeki konumu, eylemin younluu, jeansbiri isimli sosyal paylamlar nedeniyle etki gücü gibi nedenleri dikkate alan mahkeme, san bu suçtan 10 yl hapis cezasna çarptrmt.

Mahkeme heyeti, haklarnda yakalama karar bulunan firari sanklar gazetenin eski genel yayn yönetmeni Can Dündar ve lhan Tanrn yaplan tüm aramalara ramen henüz yakalanmam ve savunmalarnn alnamam olmas nedeniyle dosyalarnn ayrlmasna karar vermiti.

Ana Sayfaya Git