Çarşı ve mahalle bekçileri için aranan şartlar belli oldu

Emniyet Teşkilatına alınacak çarşı ve mahalle bekçilerinde aranacak şartlar ile giriş sınavlarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı Buna göre, en az ilkokul mezunu, askerliğini tamamlamış, 18 yaşından büyük 31 yaşından gün almamış Türk vatandaşları, çarşı ve mahalle bekçiliği için başvuruda bulunabilecek

Haberler 03.03.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Tekilatna alnacak çar ve mahalle bekçileri için aranan artlar ile giri snavlarna ilikin usul ve esaslar belirlendi.

çar ve mahalle bekçilerinde aranacak nitelikler, seçme ve deerlendirme komisyonlarnn oluumu ile giri snavlarna ilikin usul ve esaslar kapsayan çar ve Mahalle Bekçiliine Giri Snav Yönetmelii, Resmi Gazetede yaymland.

Yönetmelie göre, en az ilkokul mezunu, askerliini tamamlam,18 yandan büyük ve 31 yandan gün almam kiiler, çar ve mahalle bekçiliine bavurabilecek.

Bavuru için aranan dier artlar ise öyle:

- Ar hapis veya 6 aydan fazla hapis veya affa uram olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüvet, hrszlk, dolandrclk, sahtecilik, inanc kötüye kullanmak, dolanl iflas veya yüz kzartc baka bir fiilden dolay hapis cezasndan hükümlü bulunmamak,

- Türk toplum telakkilerine göre kötü öhretli tannmamak,

- Kamu haklarndan mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezas ile mahkum bulunmamak,

- Memuriyete engel bir hali bulunmamak,

- Silah tamaya veya silahl görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

- Salk Yönetmeliinde belirtilen artlar tamak,

- Adayn kendisinin ve evli ise einin genelev, birleme yeri, randevuevi, tek bana fuhu yaplan konut ve benzeri yerlerde çalm veya araclk ve bekleyicilik fiillerinde bulunmam olmak, genel ahlak ve edebe aykr mahiyette her türlü yazl, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildii materyale baklmakszn üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuturucu veya uyarc madde nedeniyle, hakknda herhangi bir adli veya idari soruturma veya kovuturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolay dari yaptrm uygulanmamak veya bu iler nedeniyle hüküm giymemi olmak,

- Alkol, uyuturucu veya uyarc madde kullanm nedeniyle tedavi görmü veya görüyor olmamak,

- Salk Yönetmelii hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eitim kurumlarndan çkarlmam olmak,

- Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantlarnn eylemlerine, toplantlarna, yürüyü ve mitinglerine karmam, desteklememi ve katlmam olmak,

- Bavuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kurulularna üye bulunmamak,

- Güvenlik soruturmas ve ariv aratrmas olumlu olmak.

-Snav ilemleri

llere göre alm yaplacak çar ve mahalle bekçisi says, artlar, bavuru yerleri, bavuru ve snav tarihleri, istenecek belgeler ile gerek görülen dier bilgiler, bavurma süresinin bitiminden en az 15 gün önce Devlet Personel Bakanl ile Emniyet Genel Müdürlüü veya Bakanln resmi internet sayfasyla ya da dier uygun iletiim araçlaryla duyurulacak.

Giri snavna bavurular, çileri Bakanl tarafndan belirlenen yer ve ilan edilen tarihler arasnda ahsen yaplacak. Eksik belgeyle veya posta yoluyla yaplan bavurular ile bavuru zaman geçtikten sonra yaplan bavurular kabul edilmeyecek.

Bavuruda bulunan adaylardan çileri Bakanlnca belirlenen miktarda snav ücreti alnacak. Ücretler Döner Sermaye letmesi Müdürlüü hesabna yatrlacak. ehit veya vazife malulü olanlarn e veya çocuklarndan snav ücreti alnmayacak.

Adaylardan bavuru srasnda T.C. kimlik numaras yazl beyan, snav bavuru dilekçesi, diploma veya geçici bitirme belgesinin fotokopisi, son bir yl içinde çekilmi 4 biyometrik fotoraf, kendisi ve evli ise einin bu bavuruya engel hallerinin bulunmadn ifade eden yazl beyanlar istenecek. Ayrca ehit veya vazife malulü olanlarn e veya çocuklarndan, ehitlik veya vazife malullüü belgesinin ilgili kurumca onayl örnei, snav ücretinin yatrldna dair banka dekontu, askerlik terhis belgesi fotokopisi, ya düzeltmesi yaptranlar için ya düzeltme belgesi talep edilecek.

Aranlan nitelikleri tayan ve istenen belgeleri getiren adaylarn ahsen bavurular çileri Bakanlnca uygun görülen müracaat kabul komisyonlarnca alnacak. Bavuru ile ilgili istenen belgelerde gerçee aykr beyanda bulunduu tespit edilenlerin bavurular geçersiz saylacak.

- Ön salk kontrolü

Adaylar snavlara girmeden önce ön salk kontrolü komisyonu tarafndan ön salk kontrolünden geçirilecek. Adaylar, ön salk kontrolü komisyonuna, ilaç raporu, durum bildirir salk kurulu raporu, engelli salk kurulu raporu, askerlikten muafiyet raporu, herhangi bir örenci adaylndan veya personel alm adaylndan salk nedeniyle elenmesine neden olan raporlar ile salk özgeçmiini tanmlayan bütün bilgi, belge ve raporlar sunmak zorunda olacak. Bütün bu bilgi, belge ve raporlar, aldrlacak olan memuriyete giri raporlar ile birletirilerek Salk leri Daire Bakanlna gönderilecek.

Ön salk kontrolü komisyonu adaylar hakknda çar ve mahalle bekçisi aday olur veya çar ve mahalle bekçisi aday olamaz eklinde karar verecek. çar ve mahalle bekçisi oday olamaz kararna ilikin adaylara gerekçe belirtilecek, bu adaylar snavn dier aamalarna geçemeyecek.

- Snav aamalar

çar ve mahalle bekçilii için giri snavlar yazl, fiziki yeterlilik ve sözlü eklinde yaplacak. Hakknda çar ve mahalle bekçisi aday olamaz karar verilen adaylar, ayn bavuru dönemi içinde baka bir snav komisyonuna bavuramayacak.

Ön salk kontrolü komisyonu tarafndan çar ve mahalle bekçisi oday olur karar verilenler ise yazl snava alnacak.

Yazl snav sorular, soru hazrlama komisyonu tarafndan belirlenecek. Hazrlanan sorular içerisinden soru denetleme ve soru bankas oluturma komisyonunca seçim yaplarak yazl snavda sorulacak sorular tespit edilecek.

Yazl snav, test eklinde olucak ve adaylara be kl, çoktan seçmeli yüz soru sorulacak.

Snav sorular Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilgisi, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür konularndan hazrlanacak. Yazl snavda 100 puan üzerinden en az 50 puan alanlar baarl saylacak. Yazl snav sonucuna göre baarl olanlarn listesi internet üzerinden duyurulacak.

Yazl snavda baarl olanlar, fiziki yeterlilik snavna alnacak. Fiziki yeterlilik snav adayn bedeni kabiliyeti ve fiziki yaps deerlendirilmek üzere uygulamal olarak yaplacak. Fiziki yeterlilik snav 100 tam puan üzerinden deerlendirilecek. Snav sonucunda 60 puann altnda alan adaylar baarsz saylacak. Komisyon tarafndan baarsz adaylar hakknda çar ve mahalle bekçisi aday olamaz karar verilecek ve baarsz adaylar sözlü snavna geçemeyecek.

- Sözlü snavda 5 kriter

Fiziki yeterlilik snavnda baarl olan adaylar, kendilerine duyurulacak yer ve zamanda sözlü snav komisyonunca sözlü snava alnacak. Adaylara, genel kültür konularndan hazrlanan sorularn yazl olduu bir kart çektirilerek konu hakknda düünmesi ve sunum yapmas için süre verilecek. Her aday, konu hakkndaki bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavramas, özgüveni, ifade etme yetenei ve beden dilini kullanma becerisi olmak üzere 5 ayr kritere göre ve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 tam puan üzerinden deerlendirilecek.

Adayn sözlü snavndan baarl olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 70 puan almas gerekecek.

- Eitlik durumunda genç olan tercih edilecek

Adaylarn baar sralamasna esas giri puan, adayn yazl snav puannn yüzde 25i, fiziki yeterlilik snav puannn yüzde 25i ve sözlü snav puannn yüzde 50sinin toplam olacak. Adaylar arasndan baar sralamas puannda eitlik olmas halinde srasyla yazl snavdan alnan puan, mülakat puan, fiziki yeterlilik puannn yükseklii esas alnacak. Bunlarda da eitlik olmas halinde ya küçük olan aday tercih edilecek.

llerdeki ilgili emniyet birimlerince kendi iline planlanan asl adaylara güvenlik soruturmas ve ariv aratrmas yaptrlarak, sonucu olumlu olanlar tebligat üzerine en geç 60 gün içinde, Salk Yönetmelii hükümlerine göre alacaklar salk kurul raporlarn, planland ildeki eitim ube müdürlüüne teslim edecek. Söz konusu raporlar, illerdeki eitim ube müdürlüklerince Salk Yönetmelii hükümleri dorultusunda gerekli ilemler yaplmak üzere Emniyet Genel Müdürlüü Salk leri Daire Bakanlna gönderilecek. çar ve mahalle bekçiliine girmeye elverili olduu anlalanlar valinin onay ile aday memur olarak atanacak.

Kanuni bir mazereti olmakszn süresinde bavurmayanlar veya istenilen belgeleri süresinde ibraz etmeyenler ile güvenlik soruturmas ve ariv aratrmas olumsuz olan, gerekli salk artlarn tamayan veya atamas yaplan aday memurlar arasndan kanuni süreler içerisinde göreve balamayan ya da aday memurluktan istifa eden veya herhangi bir sebeple ayrlanlarn yerine planlama yaplan ildeki eitim ube müdürlüünce sras ile yedek aday çarlacak.

Ana Sayfaya Git