Çatalkaya dinlenildi!

Musa Anter dosyasının birleştirildiği JİTEM ana davasında eski emniyet müdürü Zeki Çatalkaya dinlendi. Duruşma zamanaşımı uyarısına rağmen 4 ay süreyle ertelendi.

Haberler 25.11.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Musa Anter cinayet dosyasnn birletirildii JTEM ana davasnn 29uncu durumas Ankara 6. Ar Ceza Mahkemesinde görüldü. Durumaya Anterin olu Dicle Anter, gazeteci-yazar Hüseyin Akyol ve avukatlar katld. Anter davasnn 27nci durumasnda tank olarak dinlenen Beyaz TV moderatörü Latif imek, Yeil kodlu Mahmut Yldrma ait olduu belirtilen mektup ve saç tellerini eski Emniyet Müdürü Zeki çatalkayaya teslim ettiini söylemiti. Duruma bir önceki celse hazr edilmeyen Ankara eski Emniyet Müdürü Zeki çatalkayann tank olarak dinlenmesiyle balad. Durumaya Ses ve Görüntülü Biliim Sistemiyle (SEGBS) balanan çatalkaya, imekin iddialarna dair ifade verdi.

ÖNCE HATIRLAMADI, SONRA NKAR ETT

Yeil kod adl Mahmut Yldrm ve gazeteci Latif imeki sadece basndan tandn belirten çatalkaya, daha sonra imeki bir kez kendisinin makamna geldiini söyledi. Geli sebebinin özel bir nedeni olduunu ifade eden çatalkaya, ddia edildii gibi imekin makamma geldiinde Mahmut Yldrma ait olduunu söyledii bir tutam saç verdiini hatrlamyorum. Ben dönemin Ankara Emniyet Müdürü olarak böyle bir istekle ve açklama ile benim yanma gelmesi durumunda tabi ki buna kaytsz kalamazdm. Ancak böyle bir ey hatrlamyorum. Teslim etseydi gereinin yaplmasn için ilem yapardm diye konutu.

çatalkaya, imekin kznn kaçmas nedeniyle kendinden yardm istediini iddia etti. Hatrlamyorum beyannn ardndan sözlerini sürdüren çatalkaya, Böyle bir ey olmamtr. Baka bir konuda benden yardm istiyordu. Bunun haricinde baka bir konu geçmemitir sözleriyle inkar etti.

DOSYALARIN AYIRILMASI TALEB

Anter ailesinin avukat Mehmet Selim Okçuolu, Musa Anter davasnn zaman am riskiyle kar karya olduunu vurgulad. Okçuolu, Geçen safahat boyunca maalesef Adalet Bakanl bürokrasisinin konuya gereken duyarll göstermemesi sebebiyle yurt dnda bulunan dosya sanklarndan Abdulkadir Aygann (Aziz Turan) savunmas bir türlü alnamamtr dedi. Bu davann sonucunun böyle bir fiile ramen cezaszlk olamayacann altn çizen Okçuolu, Gelinen aamada öldürme olayna bal dosya esasnda karar verilebilir. Biz öncelikle Musa Anterin katledilmesi olayna dair dosyann bir dönemin karanlk cinayetlerine konu olan ve JTEM dosyas olarak anlan dosya ve Ayten Öztürkün öldürülmesine dair dava dosyalarndan ayrlmasna karar verilmesini istiyoruz eklinde konutu.

YELE NEDEN ULAILAMIYOR

Sank Mahmut Yldrma ulalmamasnn nedenini anlayamadklarn vurgulayan Okçuolu, Kendisinin balangçta yaadn biliyoruz. Ama daha sonra ne oldu bilmiyoruz. Cemil Ikn öldürüldüüne dair evrak, bu celse okunup dosyaya konulmutur. Ancak kendisinin Türkiyede kaytlar itibariyle yaad görülmektedir dedi. Dosyann cezaszlkla karlamamas için eldeki delillerin dikkate alnarak Cumhuriyet savcsndan esas hakknda mütalaa alnp dosyann karara çkarlmasn talep eden Okçuolu, sair eksikliklerin de giderilmesini istedi.

CEZALANDIRILMASINI STYORUM

Durumaya katlan Musa Anterin olu Dicle Anter, 1992 ylnda katledilen Musa Anterin düünen ve yazan bir insan olduunu, babasna yönelik ilenen bu cinayetin aydnlatlmas açsndan bu dosyann sonuçlandrlmasnn önemli olduunu belirtti. Anter, Bu cinayeti ileyen kimse, cezalandrlmasn talep ediyorum dedi.

ddia makam, Diyarbakr Barosu nsan Haklar Merkezinin taraf bavurusunun reddine ve adli kontrol talebiyle serbest braklan Hamit Yldrmn adli kontrolünün devamna karar verilmesini talep etti.

4 AY SONRAYA ERTELEND

Ara kararn açklayan mahkeme heyeti, Abdulkadir Aygan hakknda Adalet Bakanlna yazlan müzekkereye cevap beklenmesini, tutuklama karar bulunan sanklar Abdulkadir Aygan, Mahmut Yldrm, Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz ve Fethi çetin hakknda yakalama kararlarnn beklenmesine, Diyarbakr Barosu nsan Haklar Merkezinin davaya taraf olma talebinin reddedilmesine, tanklar Ömer Özüylmaz ve Celal Yeltekinin adreslerinin aratrlmas için tekrar yaz yazlmasna karar verdi. Mahkeme heyeti, Anterin avukat Selim Okçuolunun dosyann tefrikine dair talebinin de reddedilmesine karar vererek, durumay 23 Mart 2022 tarihine erteledi.

Avukat Selim Okçuolunun zamanam uyarsna ramen duruma 4 ay sonraya ertelendi.

DAVAYA DAR

JTEMe ilikin 1999 ylnda hazrlanan 11 sankl iddianame ile 2005 ylnda hazrlanan 5 sankl iddianamenin 2010 ylnda birletirilmesiyle JTEM Ana Davas ve Musa Anterin öldürülmesine ilikin 2013 ylnda balatlan dava birletirildi. Ardndan Dersimde 1992 ylnda evinin önünden Beyaz Torosa bindirilerek kaçrlan ve o dönem JTEMe bal çalan Yeil kod adl Mahmut Yldrm tarafndan ikence yaplarak öldürüldüü belirtilen Ayten Öztürkün Elaz 1. Ar Ceza Mahkemesinde görülen dosyas, 3 Temmuz 2019da görülen durumada Musa Anter ve JTEM Ana Davas ile birletirildi.

Ana Sayfaya Git