'Çayı koy geliyoruz'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ev içi bulaşlara dikkat çekerek, "Çayı koy geliyoruz', 'maç var birlikte izleyelim', 'yaş günü yaptık, gelin pasta keselim', bu tür davetler, bir araya gelmeler olursa alınan tedbirler baypas edilmiş olur, kısa devre olur. Dolayısıyla evde oturmalıyız, eve de kimseyi almamalıyız" dedi.

Haberler 20.11.2020 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Tevfik Özlü, Youtube ve Twitter hesaplarndan yapt videolu paylamda koronavirüse kar alnan yeni tedbirlerin yeterli olup olmayacana ilikin açklama yapt.

Özlü, alnan tedbirlerin yeterli olup olmayacann merak edildiini belirterek, Umarm yeterli olur. Bu biraz bize de bal. Sadece idari tedbirler ile bir pandemiyi durdurmak mümkün olmaz. Toplumun da katlmas, destek vermesi lazm dedi.

ALINAN TEDBRLER BAYPAS EDLM OLUR

Her alann denetlenemeyeceini belirten Özlü, unlar kaydetti:

Bu süreçle ilgili kamusal alanlar denetleyeceiz. Mesela sokaa çkma yasanda birisi bu yasa ihlal ederse yaptrmlara maruz kalacak. Yasan uygulanaca dier alanlar ile ilgili denetim, yaptrmlar uygulanacak; bunlarda sorun olmaz. Ama bulama sadece buralarda olmuyor. Ev içi bulumalar, ev içi toplanmalar buralar Türkiyede bulamann olduu scak alanlar. Aile içi bulalar Türkiyede çok fazla. Diyelim ki hafta sonu insanlar hava karardnda sosyallemek için restoranlara, kafelere, sinemalara gidiyorlard. Ya da e-dost buluup keyifli vakit geçiriyorlard. imdi çkamayacaklar evden. imdi evde kalnca da birbirlerini evlere davet edebilirler, bir arada olmak isteyebilirler. Özellikle ayn apartmanda, ayn sitede oturanlar ya da mahallede yakn oturanlar bir araya gelmek isteyebilirler. çay demledim gelin, birlikte çay içelim, çay koy geliyoruz, maç var birlikte maç izleyelim, ya günü yaptk, gelin pasta keselim bu tür davetler, bir araya gelmeler olursa alnan tedbirler baypas edilmi olur, ksa devre olur. Alnan idari kararlarn etkili olmas için, salgnn durdurulmas için biz de vatanda olarak bu konuda duyarl olmalyz.

YASAKLARA GER DÖNMEK ZORUNDA KALABLRZ

Özlü, tedbirlerin amacnn kalabalklamay, karlamay, bula azaltmak olduuna dikkat çekerek, Dolaysyla evde oturmalyz, eve de kimseyi almamalyz. Evde de hane halknn dndaki kiiler ile bir araya gelmek güvenli deil. Sokaa çkmayz ama evde bulama devam edebilir. Hepimizin bu konuda sürece destek vermesi gerekiyor. Bunu yapmazsak bizi zora sokacak, canmz yakacak radikal kararlara, yasaklara geri dönmek zorunda kalabiliriz ifadelerini kulland.

BIçAK KEME DAYANDI

Yasaklarla birlikte durumun rehavetinin anlalmas gerektiini belirten Özlü, Bçak kemie dayand. Bundan sonra bir ey yokmu gibi davranmaya devam edersek giderek kapanacaz. Daha sert, daha radikal yasaklar gelecek, o da hepimizi zora sokacak. Artk bunu hep birlikte içselletirmeliyiz, virüsle yaamay örenmeliyiz. Sosyal alanlar ve kamusal alanlarda dikkat etmemiz gereken hususlar ile ilgili yaptrmlar bizi biraz daha bu konuda zorlayacak; ama kendi evlerimizde, kendi aile içi birlikteliklerimizde çok dikkatli olmamz gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git