Çekirge istilası uyarısı!

Satar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün Afrika'nın doğusunda yeni çöl çekirgesi istilasının başlayabileceği yönündeki uyarısının dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Haberler 14.01.2021 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütünün Afrikann dousunda yeni çöl çekirgesi istilasnn balayabilecei yönündeki uyarsnn dikkat çekici olduunu ifade etti. çekirgelerin istila güzergahnda Türkiyenin bulunmadn, ancak yerel çekirge türlerinde art bulunduuna dikkat çeken Satar, Afrika çekirgelerinin ülkemize gelii ve olas istilas Türkiyede felakete yol açar. Böyle bir istila olursa tarmsal anlamda Türkiyede felaket yaanr dedi.

çekirgelere yönelik çalmalaryla tannan Prof. Dr. Ali Satar, iklim deiikliklerinin biyolojik çeitliliin de yaamlarnda deiime yol açacan söyledi. klim deiiklii ile ortaya çkan kurakln bilinçli mücadele edilememesi ve baz canllarn tarm arazilerinden uzaklatrlmasnn çekirgelere rahat hareket etme zemini oluturacan anlatan Prof. Dr. Satar, BM Gda ve Tarm Örgütünün bu yl için dikkat çektii çekirge istilasnn Afrikadan balayp, ran, Suudi Arabistan, çin ve Hindistana kadar ulamasnn öngörüldüünü kaydetti.

TARIMSAL ÜRÜNLERDE YÜZDE 50 KAYIP

Prof. Dr. Satar, çekirge istilasnn olduu ülkelerin ciddi risk altnda olduunu söyledi. çekirgelerin istila ettikleri arazilerde yüzde 50 ürün kaybna yol açabileceini anlatan Prof. Dr. Satar, çekirgeler sürü halinde gittikleri bölgeleri istila ediyorlar. Bunlarn da bulunduklar arazilerdeki ekili olan ve insann tüketebildii her eyi yiyorlar. Bu da önlem alnamamas halinde çekirgelerin istila ettikleri bölgelerde yüzde 50 tarmsal ürün kayb anlamna geliyor. Kuraklk olan bir dönemde tarmsal alanlarda da verim kaybna yol açarak ciddi sorunlara neden olabilecek bu çekirge istilasnn önlenmesi noktasnda Gda ve Tarm Örgütü ve uyar yaplan ülkelerin mücadele etmesi gerekiyor diye konutu.

TÜRKYEYE GELRSE FELAKET YAANIR

Prof. Dr. Ali Satar, BM Gda ve Tarm Örgütü tarafndan yaplan çekirge istilas uyarsnn Türkiyeyi kapsamadn ancak ilerleyen süreçte iklim deiikliinin devam halinde bu riskin de ortaya çkabileceine dikkat çekti. Türkiyede mevsimsel yalarn olmamas ile oluan kurakln tarmsal arazilerdeki canl türlerinin yaamlarn sürdürmek için farkl alanlara yönelmesinin mümkün olabileceini vurgulayan Prof. Dr. Satar, öyle konutu:

çEKRGE STLASI UYARISI FELAKETE YOL AçAR

Bu durum ilerleyen yllarda Afrika çekirgesi olarak bilinen bu çekirge sürülerinin Türkiyeye de gelmesini muhtemel klabilir. Geçmi yllarda hatrlanaca üzere Türkiyede kelebek göçü görülmütü. Kelebekler, iklim deiiklii ile oluan hava akm deiiklii nedeniyle Türkiyede de sürü halinde görülmütü. Bu iklimsel deiim kelebek göçünün rotasn deitirmiti. Önlem alnmamas ve iklim deiimine bal kurakln yaanmas halinde Türkiye, çekirge istilas tehdidi ile kar karya kalabilir. u anda ülkemizde genellikle Fas ve talyan çekirgesi türleri görülüyor. Afrika çekirgesi türü daha fazla zarar veren ve daha fazla tarmsal kayba yol açan bir türdür. Bu açdan bakldnda Afrika çekirgelerinin ülkemize gelii ve olas istilas Türkiyede felakete yol açar. Böyle bir istila olursa tarmsal anlamda Türkiyede felaket yaanr.

DRONLARLA MÜCADELE ÖNERS

BM Gda ve Tarm Örgütünün çekirge istilas ile gözlemlerini riski altndaki ülkelere aktardn ve bu ülkelerin de çeitli mücadeleler verdiini ifade eden Prof. Dr. Satar, En önemli mücadele bana göre çekirgelerin bulunduu alanlarda dier canl türlerinin varlklarn sürdürmeleri salanmasndan geçiyor. Bunun dnda ilaçl mücadele, toprak ve arazideki dier canllara zarar verip, biyolojik çeitlilie zarar veriyor. Bana göre hem doadaki canllar korumak hem de mücadeleyi daha etkili klmak için havadan dronlar kullanlarak ilaçlama yaplmaldr. Dronlarla havadan yaplacak ya bazl ilaçlama yöntemi ile çekirge havada etkisiz hale getirilecek, böylece arazideki dier canllar da korunmu olacaktr dedi.

TÜRKYEDE DE çEKRGE SAYISI ARTABLR

Prof. Dr. Ali Satar, Türkiyede de bu yl çekirge saysnda art olabilecei uyarsnda bulundu. çekirgeler ile mücadele kullanlan ilaçlama yönteminin doadaki ylan, fare ve böcek türlerine zarar verdiini ve bunun doal dengeyi olumsuz etkilediini dile getiren Prof. Dr. Satar, öyle konutu:

Bu nedenle Türkiyede bu yl çekirge saysnn daha fazla olabileceini öngörüyoruz. Özellikle Hatay, anlurfa, Bingölde geçen yl çekirge istilalar yaanmt. Yine Ege Bölgesinde baz yerlerde benzer durumlarla karlald. Bu yl çekirge saysnn artmasn öngörüyoruz. Bu da çekirgelerin bulunduu bölgede verim kaybna neden olabilir. Bunun önüne geçilmesi için hepimizin mücadele etmesi gerekiyor. Riskli olarak görülen bölgelerde çiftçilerimizin arazideki canllara dokunmamas gerekiyor. çünkü bu canllar ekili alanlara zarar veren çekirgeler ile doal bir sava yürütüyorlar. Bu canllarn azalmas, çekirgelerin saysnn artmas ve verecei zararn çoalmas anlam tayor. Yine bu alanlarda ördek ve keklikler ile verilecek mücadele çekirgelerin yaylmn ve etki alann asgari düzeye indirecektir. Bunun dnda çekirgeler yumurtalarn tarla kenarlarna topran birkaç santim altna brakyor. Bu noktada da en büyük görev çiftçilere düüyor. çiftçiler tarlalarn sürerken, arazilerinin yola yakn ksmlarn da sürerse, çekirgelerin toprak altna braktklar yumurtalar yüzeye çkacaktr. Toprak yüzeyine çkan bu yumurtalar da arazideki böcekler tarafndan tüketilerek ya da souk havada oluacak don ile çatlayarak üremesi önlenecektir. çiftçilerimizin arazilerini bu ekilde sürmesi de çekirge ile mücadelede önem arz ediyor.

Ana Sayfaya Git