Cezaevlerinde ara eleman yetiştiriliyor

- Adalet Bakanlığı İşyurtları Daire Başkanı Murat Atan: - "Hükümlü ve tutuklularımız, unutulan meslekler ve el sanatları yapımında da görev almaktadır. Ayrıca teknolojik anlamda yaptığımız yatırımlarla hükümlüler, cezaevinden çıktıktan sonra bu anlamda özel sektörün aradığı ara elaman olmaktadır" - "Sanayi sektöründen el sanatlarına, ayakkabıcılıktan tekstil ürünlerine kadar birçok alanda faaliyet göstermekteyiz"

Haberler 01.07.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl Ceza nfaz Kurumlar ile Tutukevleri yurtlar Kurumu, cezaevlerinde mesleki eitim verdii tutuklu ve hükümlüleri özel sektörün arad ara eleman haline getiriyor.

Türkiye genelinde 59 cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlüler, Adalet Bakanlna bal Ceza nfaz Kurumlar ile Tutukevleri yurtlar Kurumunun farkl meslek gruplarnda açt mesleki eitimlerde ara eleman olarak yetitiriliyor.

Bata hayvanclk olmak üzere pek çok alanda cezaevlerinde mesleki eitim alan tutuklu ve hükümlüler, ürettikleri ürünlerin satlmasyla kar pay alyor.

Adalet Bakanl yurtlar Daire Bakan Murat Atan, AA muhabirine, suç ileyenlerin cezalarn çekmesinin yan sra topluma kazandrlmas için cezaevlerinde i yurtlar açtklarn söyledi.

Türkiyede 20 yldr tutuklu ve hükümlülerin i yurtlarnda meslek örendiine dikkati çeken Atan, yurtlar dünyada örnek olacak bir projedir. Tutuklu ve hükümlülerin meslek edinmesi veya mevcut mesleklerini yapma imkan bulmas gibi ciddi bir felsefe ve nsan yaat ki devlet yaasn ilkesiyle her suçlu ve hükümlüyü birer insan görerek onlar faydal bireyler haline getirmeyi amaç edindik. dedi.

Türkiyede çraklk eitiminin günden güne erimeye maruz kaldna iaret eden Atan, Bu anlamda hükümlü ve tutuklularmz, unutulan meslekler ve el sanatlar yapmnda da görev almaktadr. Ayrca teknolojik anlamda yaptmz yatrmlarla hükümlüler, cezaevinden çktktan sonra bu anlamda özel sektörün arad ara elaman olmaktadr. ifadesini kulland.

- Engelli çocuklarmzn eitim materyallerini üreteceiz

Atan, cezaevlerinde her sektöre yönelik üretim yaptklarn anlatarak öyle devam etti:

Tutuklu ve hükümlüler el sanatlar, yöresel ürünlerin üretimi ve ustalk gerektiren mesleklerde eitim almaktadr. Ayrca teknolojik alanda da üretim yaplmaktadr. Ciddi anlamda hayvanclk yatrmlar i yurtlar bünyesinde gerçekletirilmektedir. Gerek kasaplk, gerek hayvan bakm, gerekse mandra üretiminde eitim verilmektedir. Marangozluk anlamnda ciddi yatrmlar var. Milli Eitim Bakanl ile yaptmz protokol çerçevesinde engelli çocuklarmzn eitim materyallerini üreteceiz. Yani sanayi sektöründen el sanatlarna, ayakkabclktan tekstil ürünlerine kadar birçok alanda faaliyet göstermekteyiz. Tekstil alannda eitim gören bir hükümlümüz cezasn çekip çktktan sonra ütücülük, diki gibi tekstil üzerine her alanda i imkan bulabilmektedir. Özel sektörün bütün insanlarmza bir deer olarak bakmas, hükümlülerimizin eski hayatlarna deil, sektöre katk salayacak bir eleman gözüyle bakmas ve istihdamna öncelik vermesi gerekir.

- Üretime katlanlara kar pay veriliyor

Hükümlü ve tutuklarn cezaevinde slah edilmesini ve hayata hazr halde gönderilmesini amaçladklarn vurgulayan Atan, Ayrca hükümlü ve tutuklulara gündelik para ödüyoruz, ayrca katma deer kattklar süre içinde yllk olarak kar pay veriyoruz. Bu kiilere kaza sigortas da yapmaktayz. diye konutu.

Atan, özel sektöre rakip olmadklarnn altn çizerek unlar kaydetti:

Kamu kurumlar ile protokoller yapyoruz. Burada amacmz özel sektör ile hükümlü ve tutuklularmz bir araya getirerek kaliteli üretim yapmak. hracat edebilmeyi de arzuluyoruz. Tutuklu ve hükümlülerin eitiminde bulunan özel sektörün kendisi de ihracat yapabilir. Tahliye olduktan sonra hükümlüler, eitim aldklar alanda üretime devam ederek ekonomiye ciddi anlamda katk salayabilirler.

Ana Sayfaya Git