Cezeri uçuşu Cizre’de talebi

"Cezeri"nin uçuş denemesi" İslam alimi El Cezeri'nin doğduğu Cizre'de yapılsın" talebi

Haberler 30.10.2020 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin ilk uçan arabas Cezerinin uçu denemesinin, dünyann ilk robotlarn yapan ünlü slam alimi El Cezerinin doduu rnakn Cizre ilçesinde gerçekletirilmesi talep edildi.

Baykarn gelitirdii Türkiyenin ilk uçan arabas Cezerinin ilk uçu testleri geçen ay baaryla tamamlanrken, ünlü slam alimi El Cezerinin ad verilen uçan arabann uçu denemelerinin, Cezerinin doduu ve türbesinin bulunduu Cizre ilçesinde yaplmas önerildi.

smail Ebul-z El-Cezeri hakknda aratrmalar yapan tarihçi Abdullah Yan, AA muhabirine, ünlü slam alimi El-Cezerinin 1153te Cizrede doduunu, Ulu Camideki eitiminden sonra Badatta tahsilini sürdürdüünü söyledi.

Cizreye dönen El Cezerinin burada icat ilerine baladn ve makineler gelitirdiini belirten Yan, öyle konutu:

O zamanki Cizre beyi ona fazla vergi yükledii ve buras bir sava alan olduu için 1174te Diyarbakra göç etti. Artuklu Saraynda ba mühendis olarak görev ald. Orada 25 yl kald ve El-Camiu Beynel lmu ve el-Amelun-Nafii fis-Sanaatil Hiyel adl kitabn yazd. 25 yldan sonra Cizreye döndü ve burada vefat etti. Ebul-z Hazretleri icat ettii 60 makine ile kendisini bütün dünyaya kantlam birisi.

Cezerinin birli, ikili, dörtlü, on ikili robotlar, duvar, kum, maymunlu, madeni ve ta saatler ile ayrca salk gereçleri ve duvardan frlayp saatin kaç olduunu gösteren robotlar yaptn anmsatan Yan, Bunun dnda ifreli kilitler, ifreli çantalar ve kasalar yapm. çeitli musluklar, tulumbalar, fskiyeler yapm. Yani siz nereye bakarsanz bakn Ebul-zi orada görürsünüz. dedi.

- Bu alet bizim göümüzü kabartacak

Ebul-zin mezarnn Cizrede Hazreti Nuhun türbesinin bulunduu caminin avlusunda olduuna dikkati çeken Yan, unlar aktard:

imdi Ebul-zin Cizrede domas, Cizrede vefat etmesi ve mübarek naann burada olmas nedeniyle Sayn Selçuk Bayraktara bütün Cizreliler adna çarmdr. Mutlaka Cezeri adn verdii bu uçan aleti Cizrede uçurmasn istiyoruz. Ebul-z Cizrelidir. El Cezeri Cizreli demektir. Onun yapm olduu eserler imdiki bilime bir yol göstermitir. Bu yüzden Cezeri ad verilen ve Sayn Selçuk Bayraktar tarafndan yaptrlan bu aletin Cizrede uçurulmasn istiyoruz. Bu bizim hakkmz. çünkü Ebul-z burada medfun. Yoksa onun kemikleri incinir. Bu alet bizim göümüzü kabartacak, ayn zamanda onu honut edecek.

smail Ebul-z El-Cezerinin türbesinin bulunduu Dakap Mahallesi Muhtar Cafer Erbet de smail Ebul-zin dünyada ilk robotu icat eden kii olduunu vurgulayarak, çok sayda makine ile ilgili icatlar var. çok mehur bir kii. smail Ebul-z, Diyarbakra gitmi olabilir ama Cizrelidir. Türbesi de Cizrededir. Dünyada ilk robotu, saati, kaç tane makineyi icat eden kiidir. Uçan aracn Cizrede uçurulmasn istiyoruz. dedi.

- El Cezeri, dünyada ilk robotu icat eden kii

Türbeyi ziyarete eden Selim Seylan da rnak merkezden geldiini ifade ederek, unlar dile getirdi:

Hazreti Nuh Aleyhisselamn türbesini ziyaret ediyoruz. Ayn zamanda smail Ebul-z El-Cezerinin de türbesi burada. Bunlar bizim manevi deerlerimizdir. Zaman zaman buralara ziyarette bulunuyoruz. Zengin bir kültüre sahip özellikle bölgemiz. smail Ebul-z El-Cezeri, dünyada ilk robotu icat eden bir zat. Bölgemizin kalknmas, hak ettii deeri kazanmas için medyann bunlar tantmasn, uçan aracn burada tantlmasn, burada üretilmesini istiyoruz.

Vatandalardan Abdulaziz Bilge, Cizrenin dünya medeniyetinin seyrini deitiren ehirlerden biri olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Biz ancak kendi kendimize yeteriz ve biz kendi bulularmzla ve ecdadmzdan aldmz ilhamla atlm göstereceiz. Bu yaplan ilk uçan arabamzn Cizrede uçurulmasn talep ediyoruz. Madem El-Cezeri Cizreli demek, istiyoruz ki, El-Cezeri kendi memleketi ile özdelesin. Eer El-Cezeri burada yetimise, bu topraklarn suyunu içmise biz onun bu teknolojik hamlesini günümüzden asrlar sonra tekrar diriliini biz bu ehirde görmek istiyoruz. Bata Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan ve Selçuk Bayraktardan talebimiz budur.

- Resmi yazyla bavuruda bulunduk

Cizre Ticaret ve Sanayi Odas (CTSO) Bakan Yardmcs Cemal lek de sibernetik biliminin kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ustas bilim insan smail Ebul-z El-Cezerinin isminin Türkiyenin ilk uçan arabasna verilmesinin gururunu yaadklarn belirtti.

Son dönemde dünyada uçan araba ile ilgili çalmalar yapldn dile getiren lek, Selçuk Bayraktar yapm olduu uçan arabann ismine Cezeri ismini koydu. Cezeri ismi, Cizrede 1200 yl önce yaam olan, smail Ebul-z El-Cezeriden gelmektedir. Biz bu konuda kendisinden yaplacak olan deneme çalmalarnn, deneme uçularnn Cizrede yaplmasn talep etmekteyiz. Deneme uçularnn Cizrede yaplmas için resmi yazyla bavuruda bulunduk. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git