Çiftçi endişeli

Türkiye'de yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle çiftçiler kuraklık korkusu yaşıyor. Diyarbakır'da çiftçiler, yapacağı hububat ekimi öncesi toprağa atacakları gübreyi almadı.

Haberler 06.01.2021 - 06:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yalarn ülke genelinde mevsim normallerinin altnda olmas ve baraj seviyelerindeki düü nedeniyle ba gösteren kuraklk endiesi Diyarbakrdaki çiftçileri de etkiledi. Ekim zaman gelmesine ramen, kuraklk endiesiyle hububat ekimi öncesi topraa atacaklar gübreyi almayan çiftçiler, yamurun yamasn bekliyor.

Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, pandemi nedeniyle zor günler geçiren üreticilerin yaanan kuraklkla beraber daha da zor duruma dütüünü anlatt.

GÜBRE ALMADIK, çFTç KORKUYOR

Tarm ülkesi olarak dier bölgelerdeki çiftçiler gibi kendilerinin de yamur beklediini söyleyen skenderolu, öyle konutu:

çiftçi, kuraklktan korktuu için brakn gübre atmay, henüz gübre satn alamam. Biz de alamadk. Pandeminin üzerine kuraklk da gelirse bizim vay halimize. Ülke olarak tarm ülkesiyiz. ehir olarak da tarm ehriyiz. Hepimizin dilei yamur yamas. u an hava artlar bize göre olumsuz. Normalde olumsuz hava artlar denildiinde çok fazla yamur veya kar yamas akla gelir. Bu durum bizim için öyle deil. Yamad zaman bu durum çiftçi için olumsuz hava artlardr. Kar artk yamaz ama yamur bekliyoruz. Birinci gübrelemeyi birinci ayda yapp, ikinci ayn sonuna doru da ikinci gübrelemeyi yapp sonra da ilaçlamaya geçmemiz lazm. u an gübre bile satn almadk. çiftçi korkuyor, biz korkuyoruz.

YAMUR YAMAZSA SZ KALIRIZ

150 dönüm arazisine geçen yl ektikleri msr için yaklak 5 ton gübre attklarn belirten Mustafa Tayfur ise, Geçen yl günde 2 içi çalyordu. Bu yl hepimiz botayz. yok ve gübre de almadm. çünkü ne olaca belli deil. Gübreyi alsam ambara braksam ne olacak. Su olmazsa hepimiz isiz kalrz. Bizim iimiz gücümüz bu. Bu saatten sonra inaatlarda da çalamayz. Mecbur köyde kalacaz dedi.

Ana Sayfaya Git