Cilo bir doğa cenneti!

Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri Milli Parkı doğal güzellikleriyle öne çıkıyor

Haberler 05.11.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin büyük milli parklar arasnda yer alan, Hakkarideki Cilo Dalar ve Sat Buzul Gölleri Milli Park, el dememi doal güzellikleriyle dikkati çekiyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Resmi Gazetede yaymlanan karar kapsamnda Milli Park ilan edilen, Yüksekova ilçesindeki kiyaka Dalarnda bulunan Sat Buzul Gölleri ve Cilo Dalar, barndrd doal güzelliklerle doaseverleri cezbediyor.

27 bin 500 hektarlk milli park alannda bulunan ve bahar aylarnda alçak kesimlerde açan çiçekler, yüksek kesimlerinde ise yl boyunca kar ve buzun yerde kalmas nedeniyle Cennet Cehennem ad verilen vadiye gelen ziyaretçiler, dört mevsimi bir arada yayor.

Türkiyenin en yüksek ikinci zirvesinin yer ald Cilo Dalarndaki 4 bin 135 rakml Uludoruk ile eteklerindeki buzullar, kar ve buz sularyla oluan elaleler ve Sat Buzul Gölleri, esiz manzarasyla doaseverlerin urak noktas haline geliyor.

Her mevsim farkl güzellie bürünen milli park ziyaret eden doa ve fotoraf tutkunlar, bölgenin sakl güzelliklerini kefedip, fotoraflyor.

- Bölgenin hayranlk uyandran bir doas var

Hakkari Valisi ve Belediye Bakan Vekili dris Akbyk, AA muhabirine yapt açklamada, kentin, doal güzellikleri ile dikkati çektiini söyledi.

Türkiyenin ikinci yüksek zirvesinin Cilo Dalarndaki Uludoruk olduunu belirten Akbyk, Burann da içinde olduu alan ve Sat Buzul Gölleri milli park ilan edildi. nallah bu doal güzelliklerimiz bölgenin turizmine olumlu katk yapacak. Buralarn ekolojik dengesi korunacak. Türkiyenin en güzel buzul gölleri burada. Bölgenin hayranlk uyandran bir doas var. diye konutu.

Gençlik ve Spor l Müdürü Emin Yldrm da milli park ilan edilen alanda 22 göl bulunduunu ve hepsinin ayr güzellie sahip olduunu dile getirdi.

Söz konusu bölgenin biyoçeitlilik açsndan zengin olduunu ve birçok doa sporunun yaplabilecei alanlarn yer aldn dile getiren Yldrm, unlar kaydetti:

Bölgenin bu potansiyeli ile, ileriki dönemlerde daha fazla sporcu ve doasever arlayacamza inanyorum. Bu da bizim ilimizin ne kadar güvenli ve huzurlu olduunu gösteriyor. Önceden, faaliyet yaparken saymz bir ikiyi geçmezken, son zamanlarda yaptmz küçük faaliyetlere bile yaklak 50 kii katlyor. Bunlarn da yüzde 30u yabanclardan oluuyor. Özellikle ran, Irak ve Avrupadan buraya büyük hayranlk duyan doaseverler var. Bölgeyle ilgili yaptmz paylamlara inanmayanlar var. Onlar da gelip gördükten sonra bize hak veriyorlar.

- Hakkarinin güzelliklerini tantmaya devam edeceiz

Doaseverlerden Esat Klç da Cilo Dalar ve Sat Buzul Göllerinin milli park ilan edilmesinin, kentte sevinçle karlandn dile getirdi.

Emei geçenlere teekkür eden Klç, unlar söyledi:

Doann daha iyi korunacak olmas bizleri sevindirdi. Yöre halk olarak da buralara sahip çkmamz gerekiyor. Ülkenin farkl illerinden ve yurt dndan yüzlerce kii bizi arayp buraya gelmek istiyor. Daclk potansiyeli açsndan ilimiz zengin bir yapya sahip, çok güzel zirvelerimiz var. Özellikle Sat Gölleri ve buzullar doa harikas. Doay sk sk geziyoruz. Biz Hakkarinin güzelliklerini elimizden geldiince tantmaya devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git