Cinsel istismara uğrayan her 5 çocuktan birinin ailesi sessiz kalıyor

HALİÇ Üniversitesi’nde iki uzman psikolog tarafından ‘Çocuğumu Cinsel İstismardan Koruyabilirim’ konferansı gerçekleştirildi. Çocuklara yönelik cinsel istismarın, 2014 ile 2016 yılları arasında yüzde 33 oranında arttığını ve cinsel istismara uğrayan her 5 çocuktan birinin ailesinin sessiz kaldığını ifade eden Uzman Psikolog Eylül Tanyeri, "Çocuklarının cinsel istismara uğradığını bilen anne baba oranı yüzde 21, üstelik faili de biliyorlar ama söylemiyorlar” dedi.

Haberler 30.03.2019 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Haliç Üniversitesi, çocuumu Cinsel stismardan Koruyabilirim konferansna ev sahiplii yapt. Uzman Psikolog Hazal Özcan ve Uzman Psikolog Eylül Tanyeri tarafndan düzenlenen konferansta çocuk istismarna yönelik bilgiler verildi. Bu konferans serisine bir sosyal sorumluluk projesi olarak baladklarn ifade eden uzman psikologlar, u ana kadar yaklak 20 farkl yerde bu konumay yaptklar da belirtti.

Bu seminerler ile hem ailelere hem de çocuklara cinsel istismarla ilgili bilgiler vermek istediklerini kaydeden Uzman Psikolog Hazal Özcan, u anda bizi davet eden her yere ücretsiz olarak gidip bununla ilgili seminerler veriyoruz. çünkü cinsel istismardan korunmas ile ilgili ailelerin ve eitimcilerin çocuklara mutlaka eitim vermesi gerekiyor. çocuklara dokunulmayacak bölgelerin mutlaka anlatlmas gerekiyor. Ve bunu iki ya da üç aylk periyotlarla tekrar etmek gerekiyor çünkü çocuklar unutuyor dedi.

ALE çOCUUNU Y TANIMALI

çocuk cinsel istismara uradnda mutlaka davran deiiklii gösterir diyen Özcan, Aileye bir ekilde bunun sinyallerini veriyor. Daha öfkeli, kaygl ya da daha içe dönük bir çocuk oluyor. Aile çocuu bu ekilde gördüünde rahatlkla Benim çocuumun davranlarnda bir deiiklik var diyebilir. Ama ne olduunu anlamas veya davranlar ayrt edebilmesi için çocuunu çok iyi tanyor olmas gerekiyor diye konutu.

TUTUCU ALELERDE YETEN çOCUUN CNSEL STSMARA URAMA ORANI DAHA YÜKSEK

Sevgi ve ilgi bakmndan yoksun braklan çocuklarda cinsel istismara urama orannn daha fazla olduunu ifade eden Özcan, konumasn öyle sürdürdü:

çünkü istismarclarn çocua cinsel istismarda bulunmas için önce çocuu duygusal anlamda kendine balamas gerekiyor ki çocuk buna izin versin. stismarclar da genelde sevgi ve ilgi bakmndan eksik, ailesi tarafndan çok fazla dokunsal temasla sevilmeyen, eletirilen, yarglanan çocuklar seçiyor. Bu çocuklar istismarc ile karlatklarnda ilk evrede istismarc onu eletirmediinde veya yarglamadnda hatta aksine sevgi ve ilgi gösterdiinde çocuk Bu benim görmediim bir ey diyor. çünkü mesela istismarc erkek ise ve çocuk babasndan öyle bir ilgi görmüyorsa, bir baba figürünün ona ilgi gösterdiini düünüyor. O zaman da çocuk duygusal olarak istismarcya balanm oluyor. Bu da eylemi kolaylatryor çünkü çocuk oradaki ilgi ve sevgiyi almaya devam etmek istiyor. Daha kat, tutucu aile yaps olan ergenler ise biraz daha cinsel istismara urama konusunda riski yüksek gruptur. Benzer duygusal ihtiyaçlar ve ergenlikte özellikle cinsellie duyulan merak giderilmedii zaman bu çocuklarn cinsel istismara urama riskinin yüksek olduunu biliyoruz diye konutu.

ORANLAR HER GEçEN GÜN ARTIYOR

En güncel çalma olarak 2014 ve 2016da yaplan çalmalarn belli istatistikleri ortaya koyduunu dile getiren Uzman Psikolog Eylül Tanyeri, çocua uygulanan cinsel istismarn yüzde 33 orannda arttn görüyoruz. Bu önemli bir oran ve giderek de artyor. çocuklarnn cinsel istismara uradn bilen anne baba oran ise yüzde 21, üstelik faili de biliyorlar ama söylemiyorlar. Bu anlamda çocuk izlem merkezleri de çok iyi çalyor. Oraya gittiiniz zaman her konuda sizi yönlendiriyorlar dedi.

SADECE YÜZDE 3LÜK BR KISIM YARDIM ALMAYI KABUL EDYOR

Bu çocuklarn büyüdüünde çok zor bir hayat sürdüünü de sözlerine ekleyen Tanyeri, Biz buna travma yaantlar diyoruz, akllarnda yer ediyor. Bu insan çok zorlayan bir ey, suçluluk ve deersizlik gibi birçok duygu iin içine giriyor. Bu da psikiyatrik rahatszlklara sebep oluyor. Aratrmalara baktnzda cinsel istismara uram kiilere psikiyatrik tan konma oran yüzde 57 yani hiç yadsnamayacak bir oran. Ve bu insanlardan sadece yüzde 3ü yardm alyor. Dolaysyla insanlarn bu anlamda bilinçlenmesi, travmatik yaantnn kendi kendine kaybolmayacan anlamas ve bunun için yardm almas gerektiini bilmesi de çok önemli. Ayrca intihar ve kendini yaralama davran cinsel istismara uram kiilerde yetikin olduklar zaman yüzde 44 orannda görülüyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git