Çipli Kimlik Kart başvuruları ne zaman başlayacak? teknik özellikleri nasıl olacak

Yeni kimlik kartları için süre başladı. Çipli kimlik kartları başvuru süresi ve detayları

Haberler 28.11.2016 - 09:45 Son Güncelleme : 29.11.2016 - 01:38

Kimlik kartlarnn deiecei, yeni çipli kimlik kartlarna bavuru yaplaca ve akabinde de 2017 yl içerisinde kullanlmaya balanaca açklanmt. Herkes o zamandan sonra çipli kimlik kart nedir diye merak etmiti. Yeni kimkik kartna bavurular nihayet balad. Kart için bavurular 2017 ocak ay itibari ile yaplabilinecek. TÜBTAK ile ortak gelien, güvenlik ve sahte kimlik kartlarnn önüne geçilen bu sistem ile, ayn kredi kart gibi bulunan çipte kiisel bilgileri bulunacak. Kart bakasnn eline geçmesi ile bloke olma, çalnmalar ve adna kullanmlar da engelliyor

çPL KMLK KARTI BAVURULARI

çipli kimlk kart bavurular 2017 yl itibari ile balayacak. Bayanlarn pembe, erkeklerin mavi kimlik kart uygulamas tarihe karyor. Elektronik imzal olan kimlik kartlar ile internet üzerinden kolayca ilem yaplabilinecek.

Nüfus cüzdanlarn yenilenmesi süreciyle ilgili Akdeniz bölgesinde pilot il seçilen Burdurda çipli kimlik kartna ilk bavuru Vali erif Ylmazve ei Hilal Ylmaz tarafndan yapld. çipli kimlik kartlarnn tanmna yönelik Burdur Merkez lçe Nüfus Müdürlüünde düzenlenen törende, Vali Ylmaz ile ei, yeni kimlik kart bavurusu gerçekletirdi. Bavurunun ardndan gazetecilere açklamada yapan Ylmaz, Burdurun Akdeniz Bölgesi içerisinde yeni çipli kimlik kartlarnn datmnda pilot il seçildiini belirtti.

Yeni kimlik kartna ilk bavuruyu da kendisinin ve einin yaptn anlatan Vali Ylmaz, görevlilerce bavurusunun baarl ekilde alndn, bundan sonra da isteyenlerin yeni kimlik kart bavurusunu yapabileceklerini kaydetti.

OCAK TBAR LE YAPILACAK

çileri Bakanl Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünden alnan bilgiye göre, çipli kimlik kartlar için pilot olarak belirlenen 10 ilden Trabzon, Rize, Artvin, Erzurum ve Erzincanda ekim ay itibaryla bavurular alnmaya balad.

Dier pilot illerden Adyaman, Aksaray, Burdur, Uak ve Yalovada ise bu ay sonuna kadar kartlarn datmna balanacak.

Yeni ylla birlikte tüm illerden bavuru alnmaya balanacak kimlik kartlarnn 3 yl içerisinde tüm vatandalara datlmas hedefleniyor.

Kimlik kartlar, uluslararas standartlara uygun, kolay tanabilir, taklit, tahrif ve sahtecilie imkan tanmayan, geleneksel ve elektronik ortamda güvenli kimlik dorulama amacyla kullanlabilecek, biyometrik unsurlar da içerecek ekilde tasarland.

çipli kimlik kartlar sayesinde farkl belge, kartlar tamak durumunda kalmadan kimlik dorulamas yaplabilecek, kimlik numaras uygulamasnda olduu gibi tek kart-tek ifre dönemine geçilecek.

Uygulamayla sahtecilikten kaynaklanan vatanda maduriyeti önlenecek.

E-devlet kapsamnda sunulan hizmetlere, internetin bulunduu her yerden kimlik kartyla eriim salanabilecek.

Kimlik kart, vize muafiyeti olan ülkelere gidilerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanlabilecek.

Elektronik imza olarak da kullanlabilecek kimlik kartlar, kamu kurumlarnn vatandaa yönelik hizmetlerinde elektronik i süreçlerini destekleyerek, bürokrasiyi azaltacak.

Yetersiz kii dorulamasndan kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayplar en aza indirilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kiilerin hak sahiplii denetimi kolay ve güvenli bir ekilde yaplacak.

çipli kimlik kartlarna ilikin yasal düzenleme, 27 Ocak 2016 tarihinde yürürlüe girdi. Kartlar için ilk bavurular 14 Mart 2016 tarihinde Krkkalede balad.

Ana Sayfaya Git