Cizre ve Yüksekova şehir olacak mı? Ne zaman olacak

Cizre şehir olacak. Şırnak'a bağlı Cizre ilçesinin bir süredir şehir olacağı iddiaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından doğrulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cizre şehir olacak dedik ya.

Haberler 24.05.2017 - 15:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cizre ehir olacak. rnaka bal Cizre ilçesinin bir süredir ehir olaca iddialar Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan doruland. Cumhurbakan Erdoan, Cizre ehir olacak dedik ya. Yani rnak, Cizreye dönüecek, Hakkari de Yüksekovaya dönüecek. dedi. Bu açklamaa göre 2019 ylnda Yüksekova ve Cizre ehir olarak haritada yerini alacak.

IRNAK CZREYE, HAKKAR YÜKSEKOVAYA DÖNÜECEK

Cizre ehir olacak dedik ya. Yani rnak, Cizreye dönüecek, Hakkari de Yüksekovaya dönüecek. çünkü ehircilik benim iim. Niye? Belediyecilikten geldim. Neresi ehir olur, neresi olmaz onu iyi bilirim.

YÜKSEKOVA HAKKINDA

Yüksekova: 1990 saymna göre toplam nüfusu 69.003 olup 28.486s ilçe merkezinde 40.517si köylerde yaamaktadr. Merkez bucana bal 15, Esendere bucana bal 1, Dalca bucana bal 11 köyü vardr. Yüzölçümü 2.291 km2 olup, nüfus younluu 30dur. lçe topraklar yüksek engebeli alanlardan meydana gelir. Kuzeyinde Morda, dousunda Karada, güneyinde kiyaka Da, batsnda Cilo Da yer alr. Dalardan kaynaklanan sular Zap Suyu toplar. lçe topraklarnn orta kesiminde Türkiyenin en büyük ve en yüksek düzlüklerinden biri olan ve ilçeye adn veren Yüksekova (Gevar Ovas) yer alr.

Ekonomisi hayvanclk ve ticarete dayaldr. Yaylaclk yöntemi ile çok sayda küçük ba hayvan beslenir. Canl hayvan ticareti yaygndr. Süt, süt ürünleri ve ya balca hayvansal ürünlerdir. Hayvanlardan elde edilen yünler erilerek kilim, çadr dokunur ve çorap örülür. Arclk gelimitir. Ekime müsait alan az olduundan üretim düüktür. Az miktarda buday, patates, soan, elma, ceviz ve üzüm yetitirilir. Süt fabrikas ve et kombinas balca sanayi kurululardr.

lçe merkezi, Nehil çay vadisinde kurulmutur. Hakkarinin nüfus ve yüzölçümü bakmndan en büyük ilçesidir. Eskiden Gevar ve Dize adlar kullanld. Esendere snr kapsndan rana geçen transit yolun önem kazanmasndan sonra ilçe geliti ve ticaret merkezi haline geldi. l merkezine 76 km mesafededir. Belediyesi 1936da kurulmutur.

CZRE HAKKINDA

Güneydou Anadolu Bölgesinde, rnak line bal bir ilçe olan Cizre, dousunda Silopi, batsnda dil, kuzeyinde rnak Merkez, kuzeybatsnda Eruh ilçeleri, güneyinde de Suriye ile çevrilidir. Cizre, ilçenin büyük bir bölümünü kaplayan Cizre Ovas üzerinde kurulmutur. Dicle Nehrinin tad alüvyonlarn oluturduu bu ovann orta kesimi Dicle Nehrine doru hafif eimlidir. lçenin kuzeydousunu Cudi Da (2.089 m.), kuzeyini Karada, kuzeybatsn Dere Da, batsn da Akda engebelendirir.

lçe topraklarn ilçeye kuzeybat yönünden giren ve kuzeybatya doru akan Dicle nehri sulamaktadr. Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda olan yöredeki Dicle Nehri üzerinde Cizre Baraj ve Hidroelektrik santrali kurulmaktadr. Deniz seviyesinden 400 m. yüksekliktedir. rnaka 45 km. uzaklktaki ilçenin yüzölçümü 460 km2, 2000 Yl Genel Nüfus Saym sonuçlarna göre; toplam nüfusu da 82.042dir.

lçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazlar scak ve kurak, k aylarnda lk ve yamurlu bir iklime sahiptir. Yaz aylarndaki scaklk kimi zaman 60 oC.ye kadar ulamaktadr. Bitki örtüsü ise scaklk yüzünden yok denecek kadar az olup, Step görünümündedir.

lçenin ekonomisi tarm, hayvanclk, snr ticareti ve nakliyecilie dayaldr. Yetitirilen tarmsal ürünlerin banda; buday, arpa, krmz mercimek ve pamuk gelmektedir. Hayvanclk göçer airetleri tarafndan yaplmaktadr. Kl keçisi Ankara keçisi yetitirilir. Bölgede 1980 ylndan itibaren terör nedeniyle yaylalarda yaplmakta olan hayvanclk gerileme göstermitir.

Güneydousundaki Habur Snr Kapsndan ötürü ulam ilçenin balca geçim kaynadr. Sanayii kuruluu olarak un ve tula fabrikas bulunmaktadr.

Cizrenin 2 km. dousunda Bazepta kenti bulunuyordu. lçenin bilinen ilk tarihi M.Ö 4.000 ylnda Guti mparatorluuna kadar dayanmaktadr. Gutiler Cizre, Dicle Cudiyide içine alan geni bir bölgede hakimiyet kurmulardr. Bundan sonra yörede Hurriler, Mittaniler, Hitiler, Asurlular ve Urartular yörede egemen olmulardr. Bunun ardndan Persler, Sasaniler, Artuklular, Eyyubiler, Memluklar, Akkoyunlular, Selçuklular ve Moollar buraya hakim olmulardr. Uzun süre Bitlis, Cizre ve Hakkarideki airet reislerine bal olarak yönetilmitir. rnak ve yöresi, 1627 ylnda da Osmanl topraklarna katlmtr. Ancak, airet reislerinin yönetimi Osmanl döneminde de sürmütür.

Osmanl döneminde Diyarbakr Sancana bal olan Cizre 1841 ylnda Musula balanmtr. I.Dünya Savandan sonra Franszlar buray igal etmek istemi ancak, halkn silahlanmas ve direnmeleri üzerine igalden vazgeçmilerdir.

Arap egemenlii döneminde yarmada anlamnda buraya Cezire-i bn-i Ömer ismi verilmi, Cumhuriyet döneminde bu isim Cizre olarak deitirilmitir. Mardine bal iken 1990 Ylnda rnakn il olmas üzerine buraya balanmtr.

Ana Sayfaya Git