Cizre'de bu yılki arkeolojik kazılara başlandı

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından 2013 yılından bu yana Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde sürdürülen 'Şehri Nuh Diriliyor' projesi kapsamındaki İçkale Kazı çalışmalarına başlandı.

Haberler 24.06.2017 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cizre Kaymakamlnn ehri Nuh Diriliyor projesi kapsamnda Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoan bakanlnda ve Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili, Sanat Tarihi Bölüm Bakan, kaz çalmalar Bilimsel Danman Bakan Arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbenin bilimsel danmanlnda, Cizre çkale Kaz çalmalarnn bu ylki bölümüne baland. Geçmii Ortaçaa dayanan kaz çalmalarnn yapld Cizre Kalesi Cudi ve Gabar Da sralarnn kesitii alann güneyinde ve Dicle Nehrinin Türkiye topraklarndan ayrld son snrda yer ald belirtildi. Anadoludaki Ortaçadan kalan birçok kalede olduu için Dkale ve çkaleden oluan Cizre Kalesinin iç tarafndaki kaz çalmalarnn ilçe ve bölge tarihini aydnlatmada önemli rol oynamas bekleniyor.

11inci Yüzyldan günümüze kadar yerleim gördüü tespit edilen ç kale, güney cephesinde dou- bat dorultusunda uzanan kendi içinde birçok yapy barndran geni bir alana yaylyor. Sultan Abdülhamit Han zamannda Cizre Miran Airetleri reisi Mustafa Paa tarafndan yaptrlan Hamidiye Klas, Sarayburnu ve ayn alanda yer alan kalenin giri kaplarndan Aslanl Kap, Mem u Zin Zindan/ Burç, Seyfiye mescit ve Medresesi, Karargah binas Belek Burcu ve sur duvarlarnn bir bölümü bugün ayakta kalan ve restorasyonlar sürdüü kaydedildi.

Mardin Müzesi görevlileri tarafndan titizlikle yaplan arkeolojik kazlarda geçmiin bilgi kayna eserler arasndaki en küçük parçalar bile deerlendirilerek poetlenip kaz evine gönderilirken krk parçalar yap-yoz oyunundaki gibi tek tek aranarak müze labaratuvar ekiplerince birletirilerek, restore ediliyor. Kazlarda imdiye kadar 11inci Yüzyldan itibaren 3 ayr tabaka tespit edildi mimarileri aça çkarld Osmanl Dönemi yaplar restore edilerek ayaa kaldrld. Alanda tabakalar tarihlendiren sikke, çanak- çömlekler, kandiller cam süs eyalar, lüleler mezar talar, yaztlar gibi tarihi eserler gün yüzüne çkarld.

BUGÜNE KADAR NELER BULUNDU?

Uzun süre askeri birliin konuland alandaki kaz alannda kültürel katlar ortaya konulurken mevcut olan bugün ksmen ayakta olan sur duvarlar da koruma altna alnarak restore edildi. Sur duvarlar hem koruma altna alnd, restorasyon çalmalar devam etti. Kazlarda, 2 katl Seyfiye Medresesi de aça çkarld. Artuklu ve Osmanlya ait srl srsz çanak- çömlek, cam objelerin yan sra Uzakdoudan, 16nc Yüzylda pek Yolu ticareti ile gelen ve Cizre beylerine hediye edilen çin porselenleri de pek Yolu ticaret güzergahndaki Cizrenin belleini günümüze tad ifade edildi.

Ana Sayfaya Git