Cizre'deki dönüşümün filmi çekildi

Şırnak'ın adı yıllarca PKK'nın saldırılarıyla anılan, devlet eliyle ihya çalışmaları sayesinde büyük bir dönüşüm yaşanan Cizre ilçesi için tanıtım filmi hazırlandı.

Haberler 08.09.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKnn 30 yl akn süren saldrlar nedeniyle birçok alanda geri kalan ve beklenen düzeyde kalknamayan ilçenin 2 yl önce düzenlenen müterek operasyonlarla çukur kazp, barikat kuran teröristlerden temizlenmesinin ardndan ihyasna yönelik çalmalar sürüyor.

Yeniden imar ve altyapnn yenilenmesi için devlet eliyle balatlan çalmalar devam ederken DBPli belediyeler döneminde birçok belediye hizmetinden mahrum kalan ilçede görevlendirme yaplan belediye tarafndan birbiri adna projeler hayata geçiriliyor.

Belediye kaynaklarnn etkin kullanlmas, kaynaklarn halka hizmet olarak yanstlmas için Belediye Bakan Vekili Kaymakam Ahmet Adanurun talimatyla temizlikten asfalta, içme suyundan yola, çocuk, kadn ve gençlere yönelik merkezlerden sosyal alanlara kadar uygulanan kapsaml hizmetler Cizrede meyvelerini veriyor.

Hayata geçirilen projelerle büyük bir dönüüm yaanan ilçedeki tarihi ve kültürel potansiyelin, sanat ve sosyal yaamdaki canlanmann daha fazla kitleye ulamas amacyla tantm da yaplyor.

- Cizrede tantm zaman

Bu kapsamda Cizre Kaymakaml, PTT Genel Müdürlüünün i birliiyle üzerinde Krmz Medrese, Ulu Camii, Hamidiye Kla Binas, Brca Belek, Nuh Nebi Camii, Ebul-iz El Cezerinin Filli Su Saati, Mir Abdaliye Medresesinin de aralarnda bulunduu tarihi ve turistik mekanlarn fotoraflarnn yer ald posta pullar bastrlrken belediye tarafndan da tantm filmi yapld.

Sosyal paylam sitesinde yer alan filmde Cizre Kalesi, Ulu Cami, tarihi çkale ve köprü, Ünlü Kürt düünür ve mutasavvf Ahmed-i Haninin, Emir Zeyneddinin güzellikleriyle dillere destan Zin ve Siti adl iki kz kardeinin, Mem ve Taceddin adndaki iki gençle olan aklarn kaleme alarak ölümsüzletirdii eserine konu olan hikaye ve aklarn mezarlarnn bulunduu Mem u Zin Türbesi, 163 yl boyunca askeri kla olarak kullanlan Hamidiye Klas ve Mehmet Aa Kasr da yer alyor.

Filmde ayrca Cizre Beylii döneminde II. eref Bey tarafndan 14. yüzylda yaptrlan, ünlü slam düünürlerinden Molla Ahmed Cizirnin ders verdii dönemin üniversitelerinden biri olan Kaymakamlkça 2008 ylnda Cizre nanç Park Projesi kapsamnda restorasyonu yaplarak eski görkemine kavuturulan Krmz Medreseden kesitler sunuluyor.

Güneydou Anadolu Bölgesinde dillere destan sevdalar, doay, acy, hüznü, çou zaman gidenin ardndan yaklan ad stran olarak bilinen türkülerle anlatan Dengbejlere de yer verilen filmde, bölgenin yerel müziklerindeki ana ritm kayna olan, Mezopotamyann ortak çalgs olarak bilinen arbane eliinde seslendirilen ezgiler yer alyor.

- Filmin Cizrenin il olmasn taçlandrmasn bekliyoruz

Tantm filmi, hayata geçirilen çalmalardan memnuniyet duyan Cizreli vatandalar tarafndan büyük beeni gördü.

Yaadklar ilçenin potansiyel zenginliklerinin tantmndan heyecan duyan vatandalardan Muhammed Budak AA muhabirine yapt açklamada, filmi çok beendiklerini söyledi.

Cizrenin çok iyi bir ekilde tantldn vurgulayan Budak, tarihi dokusuyla, gelenek ve görenekleriyle ilçenin kadim bir ehir olduunu aktard.

Budak, belediyenin ilçenin tantmn güzel ekilde yaptn dile getirerek, Bu kadar güzel bir ey beklemiyordum ama Cizreyi maksimum düzeyde tantmlar. Görüntü olarak da iyi bir i yaplm. dedi.

Serdar Yanar, filmin çok güzel olduuna iaret ederek, Filmi çok beendik. Cizrede kim güzel iler yapyorsa, tuttuu altn olsun. diye konutu.

Cizrenin güzel ve kadim bir ilçe olduunu anlatan Yanar, Cizrede yaamaktan duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Esnaf Abdullah Kurami, Cizrenin tantlmasnn önemine deindi.

Emei geçenlere teekkür eden Kurami, Yapanlarn ellerine salk. Cizrenin kültürüne ve manevi havasna uygun bir video olmu. Bu filmin, Cumhurbakanmzn sözünü verdii Cizrenin il olmasn taçlandrmasn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git