"Çocuklar kaybolmuyor, kaybediliyor"

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) Başkanı Zafer Özbilici, özellikle tatillerde ve bayramlarda daha sık yaşanan kayıp çocuk vakalarına ilişkin ailelere uyarıda bulunarak, "Sizin dalgın olduğunuz bir an, onlar için büyük bir fırsattır. Çocuklar kaybolmuyor, kaybediliyor. Ne yazık ki biz çocuklarımızı kaybediyoruz. Kaçan çocuklarda da kaçırılan çocuklarda da durum farklı değil." dedi.

Haberler 29.06.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son haftalarda Türkiyenin farkl illerinde meydana gelen kayp çocuk vakalar, ailelerin bu konuda almas gereken önlemler ve dikkat etmeleri gereken hususlar gündeme getirdi.

Kayp vakalar üzerine 1992 ylndan beri çalmalar yürüten YAKADn Bakan Zafer Özbilici, ailelerin bu üzücü olaylarla karlamamalar için dikkat etmeleri gereken noktalara deindi.

Özbilici, çocuklarla ilgili kayp vakalarnn kendi isteiyle kaçan çocuklar ve kaçrlan çocuklar olmak üzere ikiye ayrldn söyledi.

Kendi isteiyle kaçan çocuklarn, genellikle aile içindeki huzursuzluktan dolay bulunduklar ortam terk ettiklerini anlatan Özbilici, iddet, bask, maddi skntlar, üvey baba, üvey anne daya gibi skntlardan kurtulmann yolu çocuk için bazen evden kaçmak olabiliyor. Ülkemizde de geçmi yllardaki rakamlara baktmzda da çok sayda çocuun evlerini terk ettiini görüyoruz. dedi.

Özbilici, geçmite baz çocuklarn ise dilendirilmek ya da evlat edinmek için kaçrld düünülürken, günümüzde pedofili hastalarnn da akla gelebildiini anlatt.

çocuk kaçrlma olaylarnn genellikle bayram ve tatil dönemlerinde arttn belirten Özbilici, çünkü tatillerde çocuklar parklarda, sokaklarda daha çok gezerler. Tatillerde insanlar birbirlerine daha çok gidip gelirler. ifadelerini kulland.

- Ailelerin dalgnlndan yararlanyorlar

Sizin dalgn olduunuz bir an, onlar için büyük bir frsattr diyen Özbilici, ailelere u uyarlarda bulundu:

çocuklar kaybolmuyor, kaybediliyor. Ne yazk ki biz çocuklarmz kaybediyoruz. Kaçan çocuklarda da kaçrlan çocuklarda da durum farkl deil. Bizim dikkatsizliimiz, bizim ilgisizliimiz, bizim yüzümüzden çkan diyalog sorunu çocuklarmz evden kaçrtyor ya da ilgilenmememiz onlarn kaçrlmasna sebep olabiliyor. Bu sebepten dolay aileler çocuklaryla daha fazla diyalog içinde olmal. Diyalog, çocuun kaçrlmasn, kandrlmasn engelleyebilir.

- çocuklarnzn saç telini saklayn

Özbilici, kayp çocuk vakalarn aydnlatmada yardmc olacak unsurlara da deinerek, çocuklarnzn son fotoraf elinizin altnda olsun. DNA açsndan kökünden kopmu saç telini, parmak izini, varsa röntgenlerini atmayn. Özellikle kökünden kopmu saç telini nemsiz bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. diye konutu.

çocuklar herhangi bir ekilde kaybolduktan sonra yaplacak arama çalmalarna çocuklarn giysilerinin önemli katk saladn vurgulayan Özbilici, Zaman zaman çocuklarnzn giysilerini ykamay erteleyin. çünkü çocuk kaybolduu zaman arama çalmalarnda kokuya duyarl iz sürme köpekleri kullanlyor. Kamera sisteminin olmad, insan sirkülasyonunun az olduu yerlerde giysiler çocuklarn bulunmasna büyük katk salar. çocuklarnzn güzergahn beraber belirleyin. Ebeveyn muhakkak plan içinde olmal. Hangi yolu kullanacan muhakkak anne bilmeli, üzerindeki son kyafetleri mutlaka aklnda tutmal. diye uyarda bulundu.

- çocuklara yabanc mesafesini öretmeliyiz

Zafer Özbilici, çocuklara yabanc mesafesinin öretilmesi gerektiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Yabanc mesafesini ihlalden sonra çocuklar pedofili hastalarnn kurban oluyor. çocuk orada yabanc mesafesini bilse, pedofili hastalarndan ürker, hisseder, barmay tercih eder. Her ebeveyn, çocuklarna yabanc mesafesini öretmeli. Yabanc insanlardan herhangi bir ey almamas, yabanc bir kiinin onunla iletiim kuruyorsa ailesiyle paylamas gerektiini çocuk bilmeli. çocuklar ayrca yaknlarnn bile mahremiyet snr olduunu bilmeli.

Özbilici, ailelere asla bu olay benim bama gelmez diye düünmemeleri uyarsnda da bulundu.

Ana Sayfaya Git