Çocuklar korunacak

Suça sürüklenen çocuklar için Çocuk Hizmetleri Büroları kurulacak. İnfazını konutta çeken çocuk ve kadınların ihtiyaçları karşılanabilecek. Denetim ve takiplerde teknolojik yöntemler kullanılacak

Haberler 11.11.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlnca hazrlanan Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliine göre suça sürüklenen çocuklar için çocuk Hizmetleri Bürolar kurulacak, infazn konutta çeken çocuk ve kadnlarn ihtiyaçlar karlanabilecek, denetim ve takiplerde teknolojik yöntemler kullanlacak.

Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren yönetmelikle, 2013teki Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmelii yürürlükten kaldrld, yeni yönetmelikle de nsan Haklar Eylem Planndaki hedefler dorultusunda yenilikler getirildi.

Buna göre uyuturucu kullanm nedeniyle haklarnda denetimli serbestlik karar verilenlerin tedavi ve rehabilitasyonlarnn ara kontrollerle izlenmesi salanacak.

Kamuya yararl bir ite ücretsiz çaltrlan yükümlülerin günde 4 saat olan çaltrlmas zorunluluu, 8 saate kadar uygulanabilecek.

Denetimli serbestlik yükümlülerinin, yükümlülüklerine uymama konusunda daha önce bir sefere mahsus olan yazl uyar uygulamas yetikinler için 2, çocuklar için 3 defa olacak.

Denetimli Serbestlik Müdürlüü tarafndan ekonomik ihtiyac elverili olmayan yükümlülerin, kamuya yararl bir ite ücretsiz çaltrlma yükümlülüünü yerine getirirken ulam ve yemek giderleri devlet imkanlarndan karlanabilecek.

SUçA SÜRÜKLENEN çOCUKLAR çN çOCUK HZMETLER BÜROLARI KURULACAK

Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde bulunan bürolar arasnda çocuk Hizmetleri Bürosu da yer alacak. Suça sürüklenen çocuklar hakkndaki ilemler bu büroda görevli, eitim alm uzmanlar tarafndan gerçekletirilerek, suça sürüklenen çocuklarn yüksek yarar gözetilecek.

Haklarnda adli kontrol karar verilen çocuklardan kendisi ile yürütülecek ihtiyaç deerlendirme ve iyiletirme çalmalarna katlmaya istekli olanlar için de bireysel görüme, grup çalmas, seminer, kurs, bo zaman faaliyetleri gibi iyiletirme çalmalar yaplabilecek.

Denetimli serbestlik yükümlülerine yönelik olarak halk eitim merkezleri, KUR, yerel yönetimler ve özel sektör ibirlii ile düzenlenen mesleki eitimlere katlan yükümlüler, bu eitimlere devam ettikleri süre içinde kamuya yararl bir ite çaltrlma yükümlülüklerini yerine getirmi saylacak.

Cezasnn infazna denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam edilen hükümlünün baka bir suçtan tutuklanmas ya da hakknda kamu davas açlmas nedeniyle ceza infaz kurumuna gönderilmesinden sonra denetimli serbestlik sürecini kesintiye uratan bu artlarn ortadan kalkmas durumunda, önceki denetimli serbestlik süresinin kald yerden ilemeye devam etmesi salanacak.

NFAZINI KONUTTA çEKEN çOCUK VE KADINLARIN HTYAçLARI KARILANABLECEK

Yükümlünün ihtiyaçlar dorultusunda görümelere devam edilmesi gerektii kanaati oluan durumlarda, 12 ile snrlandrlm olan bireysel görüme says, yükümlünün ihtiyac dorultusunda komisyon karar ile artrlabilecek.

Haklarnda hapis cezasnn konutta infazna karar verilen çocuklar ile baz artlar tayan kadnlarn denetimli serbestlik uzman tarafndan evlerinde ziyaret edilmeleri ve tespit edilen ihtiyaçlarn içeren bir rapor hazrlanmas, varsa barnma, ekonomik destek, eitim gibi ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla uygun sosyal hizmet modelinin belirlenmesi için Aile ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüü ve ilgili dier kamu kurum ve kurulularna bildirimde bulunulmas salanacak.

DENETM VE TAKPLERDE TEKNOLOJK YÖNTEMLER KULLANILACAK

Ayrca hapis cezasnn konutta infazna karar verilen hükümlülerden örgün eitimine devam eden çocuklar ile kronik rahatszl sebebiyle düzenli olarak salk kuruluuna gitmesi gerekenler hakknda bu durumlarn belgelendirmeleri ve talep etmeleri halinde, mazeretli olacaklar günlerde yeterli süre konutlarndan ayrlabilmelerine karar verilebilecek.

Haklarnda denetimli serbestlik karar bulunan üpheli, sank ve hükümlülerin denetim ve takiplerinde yeni teknolojik yöntemler hayata geçirilecek. Ses, yüz, parmak izi gibi biyometrik kimlik bilgiler kullanlarak kimlik dorulama yönteminin kullanmna balanacak, yükümlülerin kendi cep telefonlar vastasyla yüz dorulama ve GPS teknolojilerinin kullanm ile denetlenmeleri salanacak.

Y HAL DEERLENDRME SÜRELERNE DÜZENLEME

Resmi Gazetede yaymlanan bir dier düzenlemeyle Gözlem ve Snflandrma Merkezleri ile Hükümlülerin Deerlendirilmesine Dair Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelikte de deiiklik yapld. Yönetmeliin 17nci maddesinde yaplan deiiklikle, hükümlünün iyi haline yönelik yeniden deerlendirme süresi 3 aydan az, bir yldan fazla olamaz eklinde düzenlendi.

Ana Sayfaya Git