Çocukları koruyabilmek!

Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın, basit önlemler ile çocukları hastalıklardan korumanın yollarını anlattı. Dr. Aydın, anne sütünün önemine vurgu yaparak, düzenli uyku ve sağlıklı beslenmenin önemine değindi.

Haberler 17.11.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son 2 yl pandemiden hem yetikinlerin hem de çocuklarn olumsuz etkilendiini söyleyen Dr. Ör. Üyesi Salih Aydn, Online eitim süreci ile toplu alanlarda bulunulmamas, maske-mesafe ve hijyen önlemlerine dikkat edilmesiyle çocuklar büyük oranda enfeksiyonlardan korundu. Fakat bu yl okullarn açlmasyla sonbahar-k döneminde sk görülen solunum yolu enfeksiyonlar tekrar görülmeye balad dedi.

ALELERN HEDEF çOCUKLARININ Hç DEL SEYREK HASTALANMASI OLMALIDIR

Solunum yolu enfeksiyonlarnn bu dönemde skça görülmeye baladn belirten Aydn, Aileler çocuklarn enfeksiyonlardan korumak için yollar aramakta bu amaçla bazen hatal uygulamalar da yaplabilmektedir. Öncelikle amacn doru belirlenmesi önemlidir. Ailelerin hedefi çocuun hiç hastalanmamas deil olabildiince seyrek hastalanmas ve bu hastalk dönemlerini mümkün olduunca ar tablolar görülmeden daha hafif olarak atlatabilmesi olmaldr dedi.

ANNE SÜTÜNÜN DESTEKLENMES HASTALIKLARA KARI KORUYUCU OLACAKTIR

Dr. Ör. Üyesi Salih Aydn, Bilindii gibi çocukluk dönemi yenidoan, süt çocuu, oyun çocuu, okul ça dönemi, ergenlik dönemi gibi farkl evrelerden oluur ve her dönemde enfeksiyonlara kar koruyucu tedbirler de farkllk arz eder. Özellikle ilk 6 ay-1 yaa dek olan dönemdeki bebekler baklk sistemleri henüz yeterince olgunlamadndan enfeksiyon ajanlarna kar daha savunmaszdr. Bu dönemde anne sütünün desteklenmesi hastalklara kar koruyucu olacaktr. çünkü anne sütü bebein büyümesi için gerektii gibi ayn zamanda mikro besinler, antikorlar gibi baklk sistemini destekleyici birçok zengin içerie sahiptir. Bebeklerin zorunlu olmadkça kapal kalabalk ortamlarda bulunmamasna özen gösterilmesi de solunum yoluyla bulaan virüslere kar koruma salayacaktr diye konutu.

BLNçSZ VTAMN KULLANIMINDAN KAçININ

Baklk sisteminin en önemli destekçilerinden birinin dengeli ve çeitli beslenmenin salanmas olduunu belirten Aydn, çocuklara kahvalt, ölen, akam öünleri düzenli ekilde verilmeli, öün atlanmamaldr. Abur cubur, ambalajl ürünler yerine mevsim meyve sebzelerinin tüketilmesi, yeterli protein almn ve su tüketiminin salanmas da baklk sistemini destekleyecektir. Bu noktada çocuklara verilen vitamin takviyelerine de deinmek gerekir. Vitamin takviyesi olarak satlan ürünlerin de aslnda birer ilaç olduu unutulmamal, hekim tavsiyesi dnda bilinçsiz vitamin kullanmndan kaçnlmaldr. Aksi halde çocuklara fayda yerine zarar verilebileceinin bilinmesi gerekir ifadelerini kulland.

SPOR VE DÜZENL UYKU BAIIKLIK SSTEMNN EN ÖNEML DESTEKçLERDR

çocuklara hijyen önlemlerini oyunlarla sevdirilerek anlatlmasn öneren Aydn, El ykama alkanlnn kazanlmas, doru maske kullanmnn öretilmesi enfeksiyonlara kar koruyucu olacaktr. Ayn zamanda hava müsait olduunda açk alanda yaplacak egzersizler de baklk sistemini desteklemektedir dedi.

Ekran kullanm süresinin kstlanarak çocuklarla birlikte oynanacak oyunlarn ve egzersiz sürelerinin artrlmasn öneren Salih Aydn sözlerine öyle devam etti:

Online eitim sürecinde çocuklarn ekranlarla geçirdii süre oldukça artm ve bunun bir olumsuz etkisi de uyku üzerine olmutur. Düzenli uykunun baklk sisteminin en önemli destekçisi olduu bilinmektedir. Özellikle uyku saatinden 2 saat önce telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazlarla çocuun temas kesilmelidir. Bu uykuya geçii kolaylatracak, kaliteli bir uyku salayacaktr. Aileler çocuklarna pek çok farkl konuda öütler verir, uyarlarda bulunur. Bu tabi ki oldukça önemli ve gereklidir. Ancak çocuklarn öütlerden çok davranlar örnek ald da unutulmamal ve çocuun yapmas istenen bir davran önce aile bireylerinin uygulamasnn çok daha etkili olaca da bilinmelidir.

Ana Sayfaya Git