Çocukları MIS-C'den korumanın yolu aşılama'

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Batman'da doktor çiftin çocukları Toprak Kılınç'ın (8) ölümüyle tekrar gündeme gelen çocuklarda Covid-19 sonrası gelişen multisistem inflamatuar sendromunun (MIS-C) görülme sıklığının salgın hızıyla paralellik gösterdiğini söyledi. Hacettepe Hastanesi özelinde şimdiye kada MIS-C kaynaklı 80 çocuk hastaları olduğunu, 1'ini kaybettiklerini belirten Ceyhan, "Bütün yapmanız gereken çocukları da yetişkinlerde olduğu gibi Covid-19'dan korumak. Bunun en etkili yolu, aşılamadır" dedi.

Haberler 09.06.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda görevli doktor çift Gülsüm Kahveci Klnç ve enol Klnçn çocuklar Toprak Klnç, Covid-19 sonras gelien MIS-C sendromu nedeniyle tedavi gördüü hastanede hayatn kaybetti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hayatn kaybeden Toprakn bilinen bir hastal olmayan bir çocuk olduunu söyledi. MIS-Cnin çocukluk ya grubunda görüldüünü ifade eden Ceyhan, Bunun karl yetikinde genellikle 1inci haftadan sonra ortaya çkan ar baklk cevabdr. Bu çocuklarda genellikle hemen 2nci haftada deil, 3üncü haftayla 5inci hafta arasnda ortaya çkyor, daha ar bir tabloya neden oluyor. Baklk sistemi ar cevap verdii için birçok organ yetmezlii geliiyor dedi.

HACETTEPEDE 80 HASTAMIZ OLDU

Ceyhan, toplumda Covid-19 vaka says ne kadar yüksekse MIS-C vaka saysnn da o derece fazla görüldüünü söyleyerek, Örnein, vakalar azaldktan sonra gelmemeye balad ama vakalar 30 bin, 60 binler civarndayken çok sk geliyordu. Bizim Hacettepe Hastanesi özelinde MIS-C kaynakl imdiye kadar 80 çocuk hastamz oldu. 1ini kaybettik. Bunun çok büyük ksmn bu son mart, nisan, mays aylarnda gördük. çünkü toplumda Covid-19 vaka says ne kadar fazlaysa, o kadar çok görülüyor. Bu dönemde de toplumda Covid-19 aktivasyonu çok yüksekti. O nedenle görüldü. imdi u anda görmüyoruz. Hiç dilemeyiz; ama eer vaka saylar yeniden art göstermeye balarsa yeniden MIS-Cye yakalanan çocuk hastalar göreceiz demektir diye konutu.

EN ETKL YOLU AILAMA

Ceyhan, çocuklar MIS-Cden korumann yolunun Covid-19dan korumak olduunu söyleyerek, öyle konutu:

Bütün yapmanz gereken çocuklar da yetikinlerde olduu gibi Covid-19dan korumak. Bunun en etkili yolu, alamadr. Onun dnda maske, mesafe, hijyen kurallarna uymaktr. Eer bu ekilde çocua koronavirüs bulamasn engelleyebilirseniz, MIS-C de görülmeyecektir. Ayrca bu hastala yakalanmas için altta yatan baka bir hastaln olmas art deil. Öyle bir hastal olan çocukta can kayb, youn bakm ihtiyac daha yüksek oluyor. Ama çocuklarda daha çok geçiriliyor denilen ey hastaln akut dönemi yani ilk iki haftasdr. Ondan sonra 3üncü haftadan itibaren gelien MIS-C gibi komplikasyonlar zaten çocuklarda görülüyor, yetikinlerde görülmüyor. Covid-19a bal okulda bulam vakalar da görülüyor, Covid-19a bal youn bakmda yatan çocuklar da oluyor. Yetikin kadar olmasa da Covid-19a bal ölümler de oluyor. Yani Covid-19u çocuklara hiç zarar vermeyen bir hastalk gibi düünmek yanltr.

çOCUKLARDA AI çN YENDEN çALIMA YAPILMALI

Ceyhan, Son 2-3 gündür Sinovacn çinde çocuklarda acil kullanm için ruhsat ald haberleri olduunu belirterek, Bu son derece yanl bir ey olur. çin çünkü böyle eyler yapyor. Sinovac asyla ilgili hiçbir bilimsel veri, çalma yok. lk 23 Martta çinliler çalma yaptklarn açklamlard ama o tarihten bugüne tbbi literatürde hiçbir çalma yok. Ama çin bazen bizim tbbi etiin ya da bilimsel düüncemize uymayan uygulamalar yapyor. Ayn eyi biz hastalk tans, tedavisi için de gördük. Yani hiçbir bilimsel veri olmadan bu etkilidir deyip, devlet adamlarna ya da firma yöneticilerine açklamalar yaptrp, biz dhil birçok ülkeye çalmayan tan kitleri sattlar. Böyle bir konu varsa bunun bilimsel verisine bakmak lazm. Yeteri kadar kii üzerinde yaplm ve yaymlanm bir çalma varsa, oturup deerlendirmek lazm. Özellikle çocuklara yaplan uygulamalarda çok titiz davranrz. Mesela yetikinlerle yaplan çalmalarla hiçbir çocua bir ilaç tedavisi ya da a uygulanamaz. çocuklarda daha Faz-1den balayarak yani en bandan yeniden çalmalar yaplr, deerlendirilir ve onun sonuçlarna göre karar verilir. u anda hiçbir veri ortada yok. Bu i bir ticari savaa dönmü durumda ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git