Çok tartışılıyordu; fotoğraf zorunlu değil

Fahri trafik müfettişlerinin kestiği cezalar tartışma konusu oldu. Birçok kişi haksız yere ceza kesildiğini öne sürerek sosyal medyada şikâyette bulundu. Ceza yiyen birçok kişi, fotoğraf veya görüntü olmamasını delil gösteriyor.

Haberler 25.11.2021 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fahri Trafik Müfettileri Dernei Bakan Avukat Sami Güleçyüz Herhangi bir video veya fotoraf çekimi yasak. Biz kolluk kuvveti deiliz. Tam tersine fotoraf veya video çekmek kanunda verilen görevler içinde saylmyor. Son zamanlarda mahkemeler, fotoraf olmadndan bu cezalarn iptali yoluna gidiyorlar. Anayasa Mahkemesinin karar var bununla ilgili Fahri trafik müfettileri fotoraf çekmek zorunda deildir diye dedi. Güleçyüz, Türkiye genelinde 33 binin üzerinde fahri trafik müfettii bulunduunu kaydetti.

Fahri Trafik Müfettilii uygulamas 1996 ylndaki bir kanun ile yürürlüe girdi. Emniyet Genel Müdürlüünün uygulamaya koyduu mobil aplikasyon ve internet sitesi üzerinden fahri trafik müfettileri tarafndan kural ihlali yapt tespit edilen aracn plakas, modeli, rengi gibi özellikleri yazlarak, tutanak tutulabiliyor. Tutulan tutanak Trafik Denetleme ube Müdürlüüne iletiliyor. Trafiin ak içerisinde görülen kural ihlalleri tutanaklar, Trafik Denetleme ube Müdürlüünün kontrolünün ardndan trafik cezasna çevriliyor. Fahri Trafik Müfettileri Derneinden alnan verilere göre, Türkiye genelinde 33 binin üzerinde fahri trafik müfettii görev yapyor. Bilinenin aksine fahri trafik müfettilerinin ceza yazma yetkileri yok. Sadece gördükleri kural ihlalleri hakknda tutanak tutmakla mükellefler.

BR HAFTALIK ETM ALIYORLAR

Fahri Trafik Müfettileri Dernei Bakan Avukat Sami Güleçyüz Fahri trafik müfettileri, trafikte gördükleri ihlalleri tespit ederek Trafik Denetleme ube Müdürlüüne bildirirler. Tamamen gönüllülük esasna dayal bir kamu hizmeti. Fahri trafik müfettii olmak için en az krk yanda olmak, üniversite mezunu olmak, en az 10 yllk ehliyet sahibi olmak ve son 5 sene içerisinde herhangi bir asli kusurlu trafik kazasna karmam olmak gerekiyor. Müfettilie seçildikten sonra aa yukar bir haftalk eitime tabi tutuluyorlar. Eitimde kural ihlalleri ilgili ve trafiin genel uygulamalar ile ilgili çeitli bilgiler veriliyor dedi.

FOTORAF VEYA VDEO çEKM YASAK

Sami Güleçyüz Polisin yapt gibi birebir arac durdurup sürücüyle muhatap olmak, bununla ilgili ceza uygulamasna gitme yolu kapal. Fahri trafik müfettileri tamamen sürücüsü tespit edilemeyen araçlara plaka üzerinden ceza tutana düzenleyebilirler. En çok kesilen cezalardan bir tanesi krmz kta geçmek. Telefonla konumak emniyet kemeri takmamak, emniyet eridine girmek gibi kural ihlalleri de kesilen cezalar arasnda. Fahri trafik müfettiinin kestii cezalarda yllardr tartlan bir konu var. Mahkemeler de bu konuda yanlgya düüyor. Herhangi bir video veya fotoraf çekimi yasak. Biz kolluk kuvveti deiliz. Tam tersine fotoraf veya video çekmek kanunda verilen görevler içinde saylmyor ki bunlarn yaplmas KVKKya aykr bir durum da oluturuyor ayn zamanda. Son zamanlarda mahkemeler, fotoraf olmadndan bu cezalarn iptali yoluna gidiyorlar. Anayasa Mahkemesinin karar var bununla ilgili Fahri trafik müfettileri fotoraf çekmek zorunda deildir diye. Bu çkan kararlarla ilgili kanun yararna bozma, ilemine gitmeli. Bu yaplmal yaplmyorsa fahri trafik müfettilii uygulamasnn tamamen kaldrlmas lazm dedi.

FOTORAF çEKMELER ZORUNLU DEL

Tüketici Bavuru Merkezi Onursal Bakan Aydn Aaolu Vatanda kendisine kesilen cezann tarihi saati, aracnn plakas ve tüm bilgiler doru olduu halde o an kendisinin orada olmadn kantlayabilecek durumdaysa itiraz süresini geçirmeden Sulh Ceza Hakimliine giderek, delillerini sunarak, cezann iptalini isteyebilir. Ceza uygulanan kiinin kendisinin ispat zorunluluu var, çünkü fahri trafik müfettilii kamusal bir görev. Hatal bilerek veya kastl olarak bir ceza tutana tutulduysa o fahri trafik müfettiinin, fahri trafik müfettilii belgesi iptal olaca gibi fahri trafik müfettii hukuki ve cezai yaptrma maruz kalr. Fahri trafik müfettilerinin fotoraf çekmeleri pek mümkün deil, zorunlu da deil diye konutu.

BENCE FAHR MÜFETT UYGULAMASI YANLI

Trafikte otomobil kullanan Fatma Kudu Kafalarna göre ceza yazyorlar. Eer yanl yola girene yazlrsa doru bir uygulama. Bana da ceza yazld, Üsküdarda sapaa girerken kamera yoktu ama ceza yemiim. Niye yazdlar anlamadm, itiraz ettim, Yapmsndr dediler diye konutu. Servis oförü smail Parmak Ben kurallara uyuyorum, o yüzden bana kimse ceza yazmad. Bu cezalar yanl yazanlar var. Dürüst olanlar da var. Bence bu fahri trafik müfettii uygulamas yanl. Trafik polisi varken ne gerek var? O zaman polisleri kaldrn dedi.

Ana Sayfaya Git