Çöl tozu, Türkiye'nin batı kesimlerinde çamurlu yağmura yol açabilir

Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye'nin batı kesimlerinde iki gün boyunca yağış beklendiğini belirterek, "Çöl tozu nedeniyle yağış İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin batı kesimlerinde çamurlu yağmura yol açabilir." dedi.

Haberler 08.10.2020 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toros, dünyann farkl yerlerinden havalanan büyük toz parçacklarnn yakn bölgelere, küçük olanlarn ise binlerce kilometre uzaklara tanabildiini söyledi.

Türkiyeyi daha çok Afrika ve Orta Dou kaynakl çöl tozlarnn etkilediini belirten Toros, Ülkemize gelen toz tanmlar ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarnda daha youn olarak gerçeklemektedir. diye konutu.

Toros, Türkiyenin bat kesimlerinde hava kalitesinin dütüünü dile getirerek, öyle devam etti:

Hava kalitesinin düme nedeni ise ülkemizin çöl tozunun etkisi altna girmesi. Kuzey Afrika çölünden havalanan çöl tozu Türkiyeye ulat. Bat bölgeleri bata olmak üzere çöl tozu perembe ve cuma günü tüm Türkiyede etkisini gösterecek. Hafta sonuyla birlikte çöl tozu kuzeyden balayarak etkisini kaybetmeye balayacak. Türkiyenin bat kesimlerinde önümüzdeki iki gün ya bekleniyor. çöl tozu nedeniyle ya, stanbul bata olmak üzere bat kesimlerinde çamurlu yamura yol açabilir. Ayrca çöl tozunun etkili olduu bu günlerde gökyüzü daha kzl olacak.

- Türkiyedeki vatandalar toza kar hassas

Toros, youn ve uzun süreli toza maruz kalmann baklk sistemini olumsuz etkilediini anlatt.

Türkiyede yaayanlarn sürekli tozun etkisi altnda kalmadn aktaran Toros, unlar kaydetti:

Türkiyedeki vatandalar toza kar daha hassastrlar. Yallar, çocuklar, solunum yolu ve kalp-damar rahatszl olanlar tozdan daha fazla etkilenmektedir. çok küçük çapl tozlar solunum sistemimizin sahip olduu süzgeci geçerek akcierlerimize kadar ulaabilir. Toza youn ve uzun süreli maruz kalmak baklk sistemimizi olumsuz etkiler. Kum ve kuvars içeren çöl tozlar silikoz hastaln tetikleyebilir.

Ana Sayfaya Git