Çukurdaki kazaya hak ihlali kararı

Uyarı levhası bulunmayan yoldaki çukur nedeniyle kaza yapanların açtığı tazminat davasında, idarenin sorumluluğu bulunduğu gözetilmeden ret kararı verilmesini, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlali sayan Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için karar örneğini yerel mahkemeye gönderdi

Haberler 30.12.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, yolda bulunan çukur nedeniyle kaza yapanlarn açt maddi ve manevi tazminat davasnn, kamu idaresinin sorumluluunun göz önünde bulundurulmadan reddedilmesini, kiinin maddi ve manevi varlnn korunmas hakknn ihlali sayd.

Resmi Gazetede yer alan karara göre, 30 Haziran 2015te seyir halindeki bir otomobil, 140 santimetre uzunluunda, 80 santimetre geniliinde ve 10 santimetre derinliinde çukura girerek takla att. Kazada, sürücü ile araçta bulunan bir çocuk yaraland.

Kaza tespit tutananda, çukurun etrafnda herhangi bir uyar levhasnn bulunmad, kazann bu nedenle meydana geldii, kaza yerine uyar levhas koymamas nedeniyle Ankara Büyükehir Belediyesinin olayda birinci derecede kusurlu olduu belirtildi.

Bala Cumhuriyet Basavcl tarafndan yürütülen soruturmada, kovuturmaya yer olmadna karar verilmesi üzerine, yaralanan çocuun ailesi ve kazazedeler, maddi ve manevi tazminat davas açt.

dare mahkemesince, maddi tazminat isteminin reddine, yaralanan çocuk bakmndan ise 7 bin 500 lira manevi tazminata hükmedildi.

Kararn istinaf kanun yoluna tanmas üzerine mahkeme, her iki açdan da tazminat istemlerini reddetti. Kararda, araç muayenesinin yaklak bir yl önce bittii, araçta çocuklar için emniyet kemerinin bulunmad ve ruhsata göre 5 kiilik araçta kaza srasnda 9 kiinin bulunduu ifade edildi.

Kararn kesinlemesinin ardndan kazada yaralanan çocuun ailesi ile sürücü, Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulunarak, idarenin hizmet kusurundan kaynakl zararlarn tazmin edilmemesi nedeniyle haklarnn ihlal edildiini öne sürdü.

Yüksek Mahkeme, bavurucularn, Anayasann 17. maddesinin birinci fkrasnda yer alan kiinin maddi ve manevi varlnn korunmas hakknn ihlal edildiine hükmetti. Ayrca ihlalin sonuçlarnn ortadan kaldrlmas için karar örneinin yerel mahkemeye gönderilmesi kararlatrld.

KARARIN GEREKçESNDEN

Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde, kaza tespit tutananda ilgili kamu idaresinin sorumlu olduunun ifade edildii, mahkemece tazminat davasnn reddedilmesine ilikin kararda ise aracn muayene tarihinin geçmesi ve dier hususlar göz önünde bulundurularak davann reddine karar verildii bildirildi.

Yerel mahkemenin kararnda, yoldaki çukura ilikin bir deerlendirmenin yer almad aktarlan gerekçede, idarenin kazann yaand yerde bulunan çukuru zamannda onarmad ve tehlike yaanmamas adna gereken emniyet tedbirlerini almadna iaret edildi.

Kazal aracn deer kaybna ilikin iddialar yönünden de mahkeme kararlarnda yeterli bir gerekçe ortaya konulmad belirtilen gerekçede, Üstelik bavurucularn belirtilen iddia ve ikayetleri, yarglamann sonucuna dorudan etki edebilecek mahiyettedir. Dolaysyla yargsal makamlarca yaplmamas nedeniyle kiinin maddi ve manevi varlnn korunmas ve gelitirilmesi hakk bakmndan kamu makamlarnn pozitif yükümlülüklerini yerine getirmedikleri kanaatine varlmtr. tespiti yer ald.

Ana Sayfaya Git