Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı son dakika, 534 şüpheli hakkında kararname

FETO'nun kanlı darbe girişiminin izleri yurt genele hala devam etmekte. Aradan geçen 8 ay sonrasında bile yurdun her yerine sızmış teröristlerin arındırılma çalışmaları devam ederken, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin 534 şüpheli...

Haberler 08.05.2017 - 14:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

FETOnun kanl darbe giriiminin izleri yurt genele hala devam etmekte. Aradan geçen 8 ay sonrasnda bile yurdun her yerine szm teröristlerin arndrlma çalmalar devam ederken, darbe giriimi srasnda Cumhurbakanl Muhafz Alayndaki eylemlere ilikin 534 üpheli hakknda süregelen dava da da kalem krld son dakika olarak açkland. Konu ile alakal hazrlanan iddanamede söz onusu Muhafz Alaynda bulunan kiilere 4er kez arlatrlm müebbet hapis cezas istenirken, alayda görevli askerlerin darbe teebbüsüne ilikin faaliyetlerini üphelilerden eski Alay Komutan Albay Muhsin Kutsi Barn yönlendirdii açkland. Bununla birlikte muhafz alay son dakika, cumhurbakanl muhafz alay ihraç edilenler listesi de tekrar gündeme çkt.

CUMHURBAKANLII MUHAFIZ ALAYINDAK DDANAME TAMAMLANDI

Ankara Cumhuriyet Basavcl Anayasal Düzene Kar lenen Suçlar Soruturma Bürosunca, 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Cumhurbakanl Muhafz Alayndaki eylemlere ilikin balatlan soruturma tamamland. Soruturma sonucunda hazrlanan iddianamede, 534 üpheli hakknda Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya teebbüs ve Cumhurbakanna suikast suçlamalarndan 4er kez arlatrlm müebbet hapis cezas ile askeri komutanlklarn gasp, silahl terör örgütü üyesi olma, nitelikli olarak kiiyi hürriyetinden yoksun klma ve kamu malna zarar verme suçlamalarndan ayrca yarglanmalar istendi.

ddianamede, alayda görevli askerlerin darbe teebbüsüne ilikin faaliyetlerini eski Alay Komutan Albay Muhsin Kutsi Barn yönlendirdii belirtildi. Bu kapsamda Barn emriyle 15 Temmuz günü üphelilerden eski Piyade Yarbay Ekrem Ik komutasnda Muhafz Komando Taburundan 4 subay, 3 astsubay, 54 uzman erba, 63 erba ve erden oluan toplam 124 askerin TRTye gönderilerek TRT basknnn yapld kaydedildi. Bu taburla TRTye giden üphelilerden bir önceki eski Muhafz Alay Komutan Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor ve eski Kurmay Yarbay Ümit Gençerin yanlarna koruma olarak verilen uzman çavularla birlikte TRT binasndaki stüdyolara girerek zorla darbe bildirisinin okunmasn saladklarna yer verildi.

ÜPHELLER DE YER ALDI

Barn yan sra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann eski Bayaveri Albay Ali Yazc, eski Cumhurbakanl Muhafz Alay Komutan Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor, Cumhurbakanl Genel Sekreterlii Devlet Bilgi Koordinasyon Müdürlüünde Genelkurmay Temsilcisi eski Kurmay Albay Hüseyin Gözebe, eski albaylar Harun Olgun ve Rahmi Okan çifteler, TRT basknna giden eski yarbaylar Ümit Gençer ve Ekrem Ik da üpheliler arasnda yer ald.

TRT STÜDYOLARINA ZORLA SOKULMULAR

ddianameye göre, Cumhurbakanl Muhafz Alaynda görevli askerlerin darbe teebbüsüne ilikin faaliyeti, eski alay komutan Albay Muhsin Kutsi Barn emir ve talimatlaryla yönetildi. Barn talimatyla eski Piyade Yarbay Ekrem Ik komutasndaki Muhafz Komando Taburunda görevli 124 askerin TRTye gönderildii belirtilen iddianamede, bu taburla TRTye giden bir önceki Muhafz Alay Komutan eski Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor ve eski Kurmay Yarbay Ümit Gençerin de yanlarndaki koruma uzman çavularla TRT stüdyolarna girerek darbe bildirisini zorla okuttuu bildirildi.

AKINCI ÜSSÜNE GÖTÜRÜLMES DE VAR

üphelilerden eski piyade binba Osman Koltarla komutasndaki Kök Muhafz Komando Birliinde görevli 103 askerin TRT basknna destek için TRT yaknndaki Milli Savunma Bakanl Lojmanlarnda hazr bekletildii kaydedilen iddianamede, eski binba Fedakar Akçann da Muhafz Komando Taburunda görevli 108 askerle Genelkurmay Bakanl Karargahna sevk edildii belirtildi. ddianamede, Cumhurbakanl Genel Sekreteri Fahri Kasrgann ve eski Kara Kuvvetleri Eitim ve Doktrin Komutan Orgeneral Kamil Baolunun, Cumhurbakanl Muhafz Alay sorumluluk bölgesindeki resmi konutlarndan zorla derdest edilerek Aknc Üssüne götürülmesine de yer veriliyor.

CUMHURBAKANLII KOLTUUNDA FOTORAF çEKTRECEKLER

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Badanman Yalçn Topçu 15 Temmuz darbe giriimine ilikin açklamalarda bulundu. Topçu, darbecilerin o gece kendilerini kelepçelemeyi, Muhafz Alay Komutan Muhsin Kutsi Barn Cumhurbakan koltuunda resminin çekilmesini planladklarn söyledi. Hürriyete yer alan habere göre, Topçu, Turul Beyi aradm, Devlet Beyi alalm Külliyeye gidelim dedim. Ulaamadk sözleriyle MHP Genel Bakan Devlet Bahçeliye ulamak istediini anlatt. Daha sonra Cumhurbakanl Külliyesine gittiini belirten Topçu, Sonradan tutuklanan o Kutsi, ahsi mesele deil diyen Muhafz Alay Komutannn (Muhsin Kutsi Bar) yanna gittik. Sizin ahsnzla alakal deil bu i diyor. Orada bütün dert ve dava u, Külliyenin içine girecekler güya... Orada kim var? Ben varm, Ankara Valisi var, o günkü Emniyet Genel Müdürü var, Ankara Emniyet Müdürü, Genel Sekreter Yardmclarndan Metin Bey ve Nadir Bey var. Bizi yere yatracaklar, kelepçe takacaklar elimize, ayamza. Arkada da orada resim çekilecek, Cumhurbakannn koltuunda. Bitti olay. diye konutu.

15 Temmuz darbe giriiminin kritik adreslerinden biri de Cumhurbakanl Muhafz Alayyd. Ordudan ihraç edilen Alay Komutan Muhsin Kutsi Bar ifadesinde olay anlatt. Namaz klmyorum, cumaya da gitmiyorum diyen Bar, kandrldn ve bedelini ödemeye hazr olduunu söyledi.Kandrldm. Bir muhakeme hatas yaptm. Bunun bedelini ödemeye hazrm. Bu sözler Cumhurbakanl Muhafz Alay Komutan Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barn ifadesinden.

BARI FADE VERMT

15 Temmuz darbe giriiminin kritik adreslerinden Cumhurbakanl Muhafz Alay, TRTnin baslmas ve baz darbeci askerlerin silahlandrlmasyla gündeme gelmiti. Bar, ifadesinde Muhafz Alaynn darbe giriiminde oynad role ilikin bilgiler verdi. 12 Temmuzda Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn Badanman Kurmay Albay Orhan Yklkann 15 Temmuz gecesi saat 24.00de koruma tatbikat yaplaca bilgisi verdiini belirten Bar, daha sonra saatin 21.00e çekildiini söyledi.

Ana Sayfaya Git