Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 3 ay içinde kamunun tüm coğrafi verileri elimizin altında olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Coğrafi Bilgi Sistemleri toplantısında yaptığı konuşmada, "3 ay içinde kamunun elinde bulunan paylaşılabilir tüm coğrafi veriler, Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu'na eklenmiş olacak. Dolayısıyla yıl sonunda büyük veri artık elimizin altında. 2020 yılı, tüm illerimizle birlikte bürokraside anlık veriye dayanan etkin yönetimi sağladığımız ve akıllı şehirler yönünde önemli adımlar attığımız bir milat olarak hatırlanacaktır" dedi.

Haberler 01.10.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Corafi Bilgi Sistemi Kurulunun 2nci toplants, Cumhurbakanl Külliyesinde Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktayn bakanlnda yapld. Toplantnn açlnda konuan Oktay, ilk toplanty haziran aynda gerçekletirdiklerini, corafi bilgi altyapsn bireysel kullanma açarak, günlük yaam herkes için kolaylatracak süreci balattklarn hatrlatt. lgili kurumlarn 4 aydr, uydu ve hava görüntülerinin saysal veriye çevrilmesi ve veri dilinin standart hale gelmesi için egüdüm içinde çaltklarn belirten Oktay, Ülkemizin her bir noktasndaki parsel ve binalara ait verileri, tarm potansiyeli, doal kaynaklar ve üretim faaliyetlerine ilikin bilgileri, okunmas kolay haritalar ile kullanma açyoruz. Vatandamzn tapuya gittiinde satn almak istedii evin kat planlarn görebilecei, tarm alanlarn izleyebilecei, akll trafik sistemleri ile günlük hayatn akn deitirebilecei sistem çalmalar, meyvelerini vermeye balamtr dedi.

DEPREM RSK HARTALARI OLUTURULDU

Oktay, ilk toplantda alnan kurul kararlar dorultusunda Ulusal Corafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Plannn Resmi Gazetede yaymlanarak uygulamaya geçirildiini, Türkiyenin corafi verilerini standart hale getirmek için hazrlanan Tanmlama Dokümanlar ve hangi veriden hangi Bakanln sorumlu olduunu gösteren Corafi Veri Sorumluluk Matrisinin de Resmi Gazetede yaymlandn ifade etti. Bu kapsamda Bakanlklarn ürettikleri her bir veriyi, Ulusal Corafi Bilgi Platformu ile hzla paylamaya baladklarn anlatan Oktay, yürütülen çalmalar hakknda u bilgileri paylat:

u ana kadar 669 corafi veri katmanndan 388i Ulusal Corafi Bilgi Platformuna entegre edildi, paylalabilir nitelikte olan 124 katman daha yl sonuna kadar paylalm olacak. çevre ve ehircilik Bakanlmz, ülkemizin tüm il ve ilçelerini kapsayan 3 boyutlu ehir modelleri hazrlayarak kamu kurumlarnn kullanmna açt. Tarm ve Orman Bakanlmz 36 milyon tarm parselini ulusal ölçekte saysal toprak haritalarna dönütürdü ve tarm parsellerinin tamam saysallat. Her bölgedeki toprak tipi ve özellii bu haritalara ilendi. Böylece pamuk gibi ürünlerde ekim alanlarnn tespiti ve verimlilik çalmalar çok daha kolay ekilde yaplmaya baland. çevre ve ehircilik Bakanlmz ile çileri Bakanlmzn egüdümlü çalmalar sonucunda deprem risk haritalar ile heyelan, kaya dümesi ve ç afetleri duyarllk haritalar oluturuldu.

YIL SONUNDA BÜYÜK VER ARTIK ELMZN ALTINDA

Oluturulan bu haritalarn Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) vastasyla valiliklerin kullanmna açldn bildiren Oktay, Bunlarn yan sra çevre ve ehircilik Bakanlmz, 81 ilimizi birer akll ehre dönütürecek projeyi bu ay itibariyle balatt. Akll ehir Ulusal Referans Mimarisi olarak adlandrlan çalma ile corafi bilgi sisteminden faydalanarak Türkiyenin farkl noktalarnda uygulamaya geçecek akll ehir teknolojilerinin birbiriyle uyumlu ve birlikte çalabilir olmas yönünde yerel yönetimlere rehberlik edeceiz. 3 ay içinde kamunun elinde bulunan paylalabilir tüm corafi veriler, Ulusal Corafi Bilgi Platformuna eklenmi olacak. Dolaysyla yl sonunda, yani 3 ay içerisinde büyük veri artk elimizin altnda. 2020 yl, tüm illerimizle birlikte bürokraside anlk veriye dayanan etkin yönetimi saladmz ve akll ehirler yönünde önemli admlar attmz bir milat olarak hatrlanacaktr diye konutu.

Bütün yöneticilere veriye dayal karar almalar çarsnda bulunan Oktay, Buradan tüm kamu yöneticilerine ve çalanlarna sesleniyorum; bakanlnzla, kurumunuzla ilgili büyük veri artk elinizin altndadr. Yerel yöneticilerimize, belediye bakanlarna sesleniyorum; 2021 ylnda da ilinizle, ilçenizle ilgili büyük veri artk elinizin altnda olacaktr. Sra sizde. Elinizin altndaki verileri kullann, analizler yap veriye dayal kararlar aln, kurumunuzu, ilinizi, ilçenizi artk veriye dayal yönetin. Kendi kararlarnz ve yönetim kalitenizi yükseltecek, veriye dayal karar destek sistemlerinizi gelitirin ve kullann ifadesini kulland.

NSANLI, NSANSIZ UçAN ARAçLAR HAYATIMIZIN PARçASI OLACAK

Oktay, corafi bilgi sisteminin bugünü kolaylatrd kadar gelecein teknolojilerine de ciddi bir altyap hazrladna iaret ederek, öyle konutu:

Yeni nesil hava hareketlilik planlar, dron tamacl, otonom araçlar, insanl ve insansz uçan araçlar çok da uzak olmayan bir gelecekte günlük hayatmzn bir parças olacak. Gelecein ulam sistemlerinin yerli ve milli altyapsn da bugünden hazrlyoruz. çevre ve ehircilik Bakanlmz ile Ulatrma ve Altyap Bakanlmzn yürüttüü ortak çalmalar sonucunda; ulam verilerimizin yerli olmayan navigasyon firmalaryla paylamna izin ve lisans art getiriyor, milli navigasyon çalmalarmza devam ediyoruz. Böylece insansz hava araçlar bata olmak üzere milli savunma sanayi ürünlerimizin kullanaca alt yapy da güçlendirmi olacaz. Cumhurbakanmz artk hedefi koydu zaten, uçan araçlarda da dünya liderliine oynayan bir Türkiye. Ülkemize ait tüm corafi bilgilerin tek bir noktadan paylam turizmden sanayiye, enerjiden yerel yönetim hizmetlerine hem kamunun hem de özel sektörün verimliliini artracaktr.

Bugünkü toplantda verileri nasl konuur hale getirebileceklerini, Ulusal Corafi Bilgi Platformunu daha etkin kullanma nasl açabileceklerini istiare edeceklerini söyleyen Oktay, lk toplantdan bugüne salanan ilerlemeleri deerlendireceiz. Biz insanmza yaad çevreyle birlikte kymet veriyoruz ve topramzn bilgisini, milletimizin hayat kalitesini artrmak yönünde kullanmay arzu ediyoruz. Türkiye Corafi Bilgi Sistemi Kurulu olarak, corafi verilerimizi, okunmas kolay ve standart haritalar ile vatandalarmza sunmak için ilgili kurumlarmzla egüdüm içinde çalmaya devam ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git