DAEŞ'liler Bingöl'de halkın bildiği çay ocağında örgütleniyorlar

DAEŞ üyelerinin, aynı Adıyaman’daki gibi İslam çay evinde olduğu gibi, Bingöl şehir merkezinde de bütün halkın bildiği bir çay ocağında DAEŞ’lilerin buluşup örgütlendiği iddia edildi.

Haberler 22.11.2015 - 19:13 Son Güncelleme : 22.11.2015 - 19:13

Diyarbakırda 7 IŞİDlinin öldürüldüğü baskında kimliği tespit edilen 5 kişi, örgütün yoğun faaliyet içinde bulunduğu Bingölde bulunuyor ve kentte Sakallılar grubu olarak biliniyor.

Habertürkten Mahmut Bozaslanın haberine göre, Diyarbakırda ölen 5 intihar bombacısı Bingölde Sakallılar olarak bilinen gruptan. Bingöllüler, grup üyelerinin ağırlıklı olarak bir çay ocağında buluştuğunu söylüyor. çay ocağı şehrin göbeğindeki İnönü Caddesinde bulunuyor. 14-30 yaş arasındaki gençler, çay ocağının müdavimlerini oluşturuyor. Şehrin belli noktalarında bulunan medrese diye tabir ettikleri binalarda da hoca denilen kişiler tarafından dini sohbet adı altında toplantılar yapıldığı belirtiliyor. Diyarbakırdaki operasyonda öldürülen ve Sıddık Hoca olarak tanınan Sıddık Bünülün de benzer toplantılar düzenlediği kentte konuşuluyor. Sakallılar grubunun kullandığı bir bina, geçen yıl 6-7 Ekim olayları sırasında saldırıya uğradığı için kapatılmış.

HALK ONLARIN DAEŞLİ OLDUĞU BİLİNİYORDU

Queen Mary Londra Üniversitesindeki doktorasının ardından araştırmalarını Doğu ve Güneydoğuda İslamcı sivil toplum ve radikalleşme konusunda yürüten Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt, bölgede bu tür yapılanmaları iyi bilen isimlerden biri. Kurt, 5 militanın Bingöllü olmasına şaşırmıyor. Adıyamandaki Dokumacılar grubunun benzerlerinin Bingölde de olduğuna dikkat çeken Kurt, şu değerlendirmede bulundu: Bunlar bilinmeyen tipler değil. Halkla konuştum, mesela diyorlar ki: Şurada dükknı var falancanın. Millet gayet iyi biliyor, şehirde biliniyorlar. Şehirde biliniyorlarsa, bunların faaliyetleri konuşuluyorsa, sıradan vatandaşın bildiğini devlet de bilir. Bingölde radikalizmin, cihadi Selefizmin bir temeli var zaten. Bingöl ve Adıyamanda bu mesele sık sık dile getiriliyor. Adıyamanda Dokumacılar grubunun etrafında örgütlenenler var. Bingölde de belli hücre yapılanmalarının, belli kişiler etrafındaki vaziyetlerinden bahsediliyor. Özellikle bu konuda ekstra çalışan birimlerden veya birkaç birimden bahsedebiliriz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır