Daha Kaç Kişi Ölecek?

Silikozis, ilçede 17 can aldı; 'Bana sıra gelmesinden korkuyorum' diyen hasta da öldü.

Haberler 28.09.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölün Karlova ilçesiyle Talçay köyünde otururken, stanbulda merdiven alt tabir edilen kaçak atölyelerde kot talamalar nedeniyle silikozise yakalanan içilerden 16s, son 13 ylda yaamn yitirdi. Silikozisin pençesindeyken, 10 ay önce DHA muhabirine Her gün ölüm srasnn geleceinden korkuyorum diyen Ramazan Aydar (38) da tedavi gördüü hastanede yaam savan kaybetti. Aydarn ardndan Karlovada silikozisten ölenlerin says, 17ye çkt.

Karlova ilçe merkezi ve Talçay köyünde otururken, 1994- 2004 yllarnda, stanbulda merdiven alt diye tabir edilen kaçak atölyelerde, kum ve hava ile kot talama iinde çalrken, silikozis hastalna yakalananlarn durumu, her geçen gün daha da arlayor. Kaçak kot talama atölyelerinde, 2004 ylnda 800 TL maala çalan içiler, hastal ilk olarak o yl Karlova ilçe merkezinde silikozis nedeniyle Kenan Temizin hayatn kaybetmesiyle örendi. Yaptklar iin silikozise yol açtn gören içiler, 2004ten itibaren çalmay brakp, eve döndü; ama hastalk, onlarn peini brakmad. Son 13 ylda, Karlova ilçe merkeziyle Talçay köyünde 16 kii, silikozis nedeniyle yaamn yitirdi.

10 AY ÖNCE ÖLÜMDEN KORKTUUNU SÖYLEMT

Talçayda, 4 yldr solunum cihazna bal olarak yatalak yaayan, geçmite kot talama iinde çalan ve 13 yldr silikozis hastas olan Ramazan Aydar da Elazda, tedavi gördüü hastanede yaam savan kaybetti. 6 çocuk babas Aydarn cenazesinin, Elazdan Talçay köyüne getirilerek, topraa verilecei belirtildi. Aydarn ardndan Karlovada silikozisten ölenlerin says, 17ye çkt.

Ramazan Aydar, 27 Kasm 2017 tarihinde, silikozis hastalaryla ilgili haber yapan DHA muhabirine verdii röportajda, ölüm srasnn kendisine gelmesinden korktuunu söylemiti. Aydar, kot talama ii nedeniyle yakaland hastal anlatrken, stanbulda kot talama iiyle tantk. 800 TL maa alyorduk; fakat kaçak ve sigortasz çaltrldk. O yllarda sigortal çalmann ne anlama geldiini ve kot talama iinin salksz olduunu bilmiyorduk. Köyde elektrikler, sk sk kesiliyor. Elektriklerin kesildii zamanlarda solunum cihazmz, çalmyor. Bu yüzden hastaneye gidiyoruz; çünkü bu makineler, bizim nefesimizdir. çocuklarma her baktmda, onlara destek olamayp, doru dürüst babalk yapamyorum. Her gün çocuklarma baktkça kahroluyorum; çünkü artk iyileemeyeceimi biliyorum. Her gün ölüm srasnn geleceinden korkuyorum demiti.

TOPRAA VERLD

Aydarn (38) cenazesi, memleketine götürüldü. Aydarn cenazesi, öle vakti, Talçay köyündeki camide klnan namazn ardndan götürüldüü mezarlkta topraa verildi.

Ana Sayfaya Git