Darbeciler tazminat ödeyecek!

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında can kaybının yanı sıra maddi kayba neden olan darbeciler hakkında, Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Muğla, Malatya ve Şırnak'ta yaklaşık 127 milyon liralık tazminat davası açıldı

Haberler 04.01.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimi srasnda, can kaybnn yan sra maddi hasara neden olan darbeciler hakknda Ankara, stanbul, zmir, Konya, Mula, Malatya ve rnakta toplam 126 milyon 736 bin 49 liralk maddi tazminat davalar açld.

15 Temmuz akam görev yaptklar karargahlarn kontrolünü ele geçirdikten sonra kritik önemdeki kamu kurumlarn igal etmeye balad.

Güvenlik güçleri ve vatandalarn direniiyle karlaan darbeciler, baarl olamayacaklarn anlaynca bu kurumlara sava uçaklar ve zrhl araçlarla saldrd.

Bunun sonucunda kimi binalar kullanlamaz hale geldi, birçok kurumda ise hasar olutu. Bu kurumlarn banda 50 polisin ehit dütüü Gölbandaki Polis Özel Harekat Bakanl Yerlekesi geliyor.

Darbe giriiminin ilk saatlerinde saldrya urayan Özel Harekat Bakanlndaki hasar için Emniyet Genel Müdürlüü, Gölba 1. Asliye Hukuk Mahkemesine 406 darbe san hakknda 46 milyon 920 bin 467 lira tazminat davas açt.

Davallar arasnda örgüt eleba Fetullah Gülen ile o gece Ankarada terör estiren pilotlar Uur Uzunolu, Hüseyin Türk, Ekrem Aydodu, Mehmet çetin Kaplan, Mustafa Azimetli ve Ertan Koral da yer ald.

SAVA UçAKLARIYLA SALDIRI DÜZENLEDLER

Özel Harekat Bakanlnn ardndan darbecilerin bir sonraki hedefi Ankara Emniyet Müdürlüü oldu.

Aslan-4 çar koduyla havalanan iki F-16daki darbeci pilotlar eski yüzba lhami Aygül ve eski üstemen Mehmet Yurdakul, saat 00.56da emniyet binasna iki GBU-10 bombas att.

Bu saldrdan 12 dakika sonra emniyet binasna ikinci saldry Aslan-4-2 koduyla tek bana uçan eski pilot üstemen Mustafa Özkan düzenledi.

Saldrlarda 2 polis ehit oldu, 39 kii yaraland. Emniyet binasnn önemli bir ksm kullanlamaz hale geldi.

Emniyet Genel Müdürlüü, aralarnda sözde yurtta sulh konseyi üyelerinin de olduu 661 sank hakknda, Ankara Emniyet Müdürlüünün tanr ve tanmaz mallarndaki hasarn karlanmas için Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesine 34 milyon 559 bin 647 liralk tazminat davas açt.

Genel Müdürlük ayrca 63 kii hakknda Malatya Asliye Hukuk Mahkemesinde 40 bin lira, 84 kii hakknda Marmaris 2. Asliye Hukuk Mahkemesine bin lira ve 78 kii hakknda Ankara 20 Asliye Hukuk Mahkemesine 28 bin liralk dava açt.

MECLSTEN 19 MLYON LRALIK DAVA

Darbe giriimi srasnda bombalarn hedefi haline gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de oluan zararn karlanmas için darbe sanklarn peine dütü.

Darbecilerin her türlü tehdidine ramen TBMM Genel Kurulu, 16 Temmuz 2016 saat 01.39da olaanüstü topland.

Bu tarihi oturumun balamasndan 45 dakika sonra eski pilot yarbay Hasan Hüsnü Balkç, saat 02.35te TBMMye bir GBU-10 bombas att.

Bu saldrnn ardndan darbeciler TBMMyi ikinci kez hedef ald. Eski pilot yüzba Hüseyin Türk, saatler 03.24ü gösterdiinde kulland uçaktan birer dakika arayla Meclise iki bomba att. 32 kiinin yaralanmasna neden olan saldrlarda, TBMM binasnda yaklak 20 milyon liralk zarar olutuu hesapland.

Hasar tespitinin ardndan Meclis tarafndan 124 darbe san hakknda Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde 19 milyon 472 bin liralk tazminat davas açld.

MSBNN DAVALARI

Darbecilerin neden olduu maddi hasarn ödenmesi için en çok tazminat davas açan kurumlarn banda Milli Savunma Bakanl geliyor.

Bakanlk, Ankara bata olmak üzere stanbul, zmir, Konya, Malatya ve rnakta darbeciler aleyhine bugüne kadar 12 milyon 606 bin 280 liralk 18 dava açt.

Bu dosyalardan 12si Ankarada, ikisi stanbulda bulunuyor. zmir, Konya, Malatya ve rnakta ise birer dava dosyas yer alyor.

Darbe giriiminden sonra harekete geçen Bakanlk, FETÖnün 15 Temmuzda komuta merkezi olarak kulland Aknc Üssünde oluan zarara yönelik 500 kii hakknda Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesine 4 milyon 545 bin 14 liralk tazminat davas açt.

Ayn mahkemeye daha sonra 3 milyon 729 bin 548 liralk bir dava daha açan Bakanlk, bir süre sonra 66 kii hakknda karargahlarda oluan zarar nedeniyle 2 milyon 867 bin 952 lira ve 74 bin 676 dolarlk bir baka davay Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesine açt.

Bunlarla birlikte Bakanln Ankarada 7 ayr hukuk mahkemesinde toplam 726 bin liralk devam eden 9 davas daha bulunuyor.

Bakanlnn stanbul Anadolu 32. Asliye Hukuk Mahkemesinde 85 kii hakknda açt 119 bin liralk dava ile 96 kii hakknda Silivri 3. Asliye Hukuk Mahkemesine açt 488 bin 146 liralk davalar da devam eden dosyalar arasnda yer alyor.

Yine Bakanlk tarafndan Malatya 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde 49 kii hakknda 93 bin lira, 51 kii hakknda zmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde 25 bin lira, 58 kii hakknda Silopi Asliye Hukuk Mahkemesine 9 bin lira ve Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlndaki hasarlar nedeniyle 54 kii hakknda Konya 1. Asliye Hukuk Mahkemesine 3 bin 634 liralk tazminat davas açld.

TÜRKSAT VE JANDARMA GENEL KOMUTANLII DAVALARI

hanet gecesi darbeci pilotlar, Türkiye genelinde televizyon yaynlarn kesmek için TÜRKSAT hedef ald. TÜRKSAT Yerlekesine szan örgüt mensuplar, yaynlar bu yolla kesemeyince uydu sistemlerinin vurulmasna karar verildi.

Meclisi vuran darbeci pilot Hüseyin Türk, saat 03.14, 03.15, 03.17 ve 03.19da TÜRKSATa 4 MK-82 bombas att. Can kaybnn yaanmad saldrda TÜRKSATn bina, uydu ve araçlarnda 7 milyon 27 bin 655 liralk hasar olutu.

TÜRKSAT tarafndan, 162 darbeci hakknda tazminat davas açlarak zararlarn karlanmas istendi.

Darbe giriimi srasnda igal edilen Jandarma Genel Komutanl karargahnda oluan zararn karlanmas için de 257 kii hakknda Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde 5 milyon 500 bin liralk tazminat davas açld.

Cumhurbakanl, Hazine ve Maliye Bakanl ile Gelir daresi Bakanl, 136 kii hakknda Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesine 400 bin liralk dava açt.

Sahil Güvenlik Komutanl da 73 kii hakknda Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesine 67 bin liralk dava açarak maddi zararn karlanmasn talep etti.

stanbul Emniyet Müdürlüü 47 kii hakknda stanbul 21. Asliye Hukuk Mahkemesine 100 bin, stanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesinde ise 88 kii hakknda 14 bin liralk dava açt.

ELEBAI GÜLEN BÜTÜN DOSYALARDA DAVALI

FETÖ eleba Gülen ile darbe eylemlerini yöneten sözde yurtta sulh konseyi üyeleri ve ihanet giriimini Aknc Üssünde yöneten 4 sivil imam tazminat davalarn tamamnda daval olarak yer alyor.

Dier davallar ise Aknc 4. Ana Jet Üs Komutanl, Genelkurmay Bakanl karargah, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanl ile Jandarma Genel Komutanl ve Özel Kuvvetler Komutanlndaki darbe giriimi eylemleriyle ilgili görülen davalarn sanklarndan oluuyor.

Davallarn, eylemleri nedeniyle doan zarardan müterek ve müteselsilen sorumlu olduklarna yer verilen dava dilekçelerinde ayrca mal varl kaçrma ihtimaline kar ceza davalar beklenmeksizin tanr ve tanmaz mallar ile üçüncü kiilerdeki hak ve alacaklar üzerine tedbir konulmas da talep edildi.

Devam edilen tazminat davalarnn sonuçlanmasyla arlatrlm müebbet ile süreli hapis cezalarna çarptrlan darbeciler, sebep olduklar hasarlarn da bedelini ödeyecek.

Söz konusu davallarn yarglandklar ceza davalarnn tamam bir ilk dereceli mahkemelerde karara baland.

Ana Sayfaya Git