Dargeçit JİTEM Davası: Birileri savcının konuşmasını istemiyor

Dargeçit JİTEM Davası’nın kilit isimlerinden dönemin savcısı Adem Kul bulunamıyor. Mağdur avukatı Erdal Kuzu, “Yurtdışı yasağı ve hakkında ceza verilen, yine devletin tedbir uyguladığı bir kişi nasıl bulunmuyor? Birileri savcının konuşmasını istemiyor” dedi.

Haberler 03.11.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ve 8 Mart 1996 tarihleri arasnda 3ü çocuk 8 kii ile ailelere bilgi verdii iddia edilen Uzman çavu Bilal Batrn kaybedilmesine ilikin açlan ve sonrasnda Adyamana nakledilen davann 20nci durumas görüldü. Aralarnda dönemin karakol komutannn da bulunduu 18 kii hakknda taammüden öldürme suçlamasyla açlan dava durumas, Adyaman 1inci Ar Ceza Mahkemesinde görüldü.

Durumada, madur avukatlar Erdal Kuzu ve Aziz Türk hazr bulundu. Davann dier sank ve müdafileri mazeret bildirerek durumaya katlmad. Bir önceki durumada tank olarak dinlenmesi istenen dönemin emekli öretmeni Dilek Tok, Ses ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla durumaya baland. Ayn olayda gözaltna alndktan sonra serbest braklan Hazni Doan ise tank olarak ilk kez duruma salonunda hazr bulundu. Tank olarak dinlenmesi ve hakknda mahkemeye zorla getirilme karar bulunan savc Adem Kul için, daha önce kollua yazlan müzakereye cevap verilmedi.

ANNEM ADELET GÖRMEDEN ÖLDÜ

Durumada ilk olarak söz alan Hazni Doan, olayda abisi Seyhan Doan, enitesi Abdullah Olcay ve amcas Abdurrahman Cokunun kaybettirildiini belirtti. 25 yldr adalet talebinde bulunduklarn söyleyen Doan, Annem adaleti görmeden yaamn yitirdi. Ben gözaltna alndmda 11 yandaydm. Yeter artk adalet yerini bulsun dedi.

ABM FLSTN ASKISINDAYDI

Gözaltna alnd srada 29 Ekim Cumhuriyet Bayram etkinliklerinde olduunu, 2 öretmen ve bir müteahhidin öldürülmesi olaynn duyulmasnn ardndan gece saat 03.00te evlerine baskn yapldn, aabeyi Seyhan Doann gözaltna alndn aktaran Hazni Doan, daha sonra 35-40 kiiyle birlikte gözaltna alndn söyledi. Doan, öyle devam etti: Abim akrebin (Askeri araç) içindeydi. Bizi de oraya aldlar. Yine enitem Abdurrahman Olcayn arabadayd ve üzerinde askeri kamuflaj elbiseleri vard. Hepimizi çrl çplak soydular. Beni abimin yanna götürdüler. Abim Filistin asksndayd. Orada bize ikence yaptlar. Gözaltna alnan Süleyman Seyhan ise byklarn bahane ederek dövüyorlard eklinde anlatt.

DEVLET KAPILARI KAPALIYDI

Annesinin birçok yetkiliyle görümek istediini söyleyen Doan, Annem jandarma komutan Mehmet Tirenin yanna gidiyor. Abimi soruyor. Annem abimin taburda olduunu ve kendilerinden haberinin olmadn söylüyor. Annem daha sonra Midyatda karakola gidiyor. Annem orada gözaltna alnyor. 35 gün gözaltnda kald. Srf abimi aramasn brakmas için. Annem daha gözaltndan çktktan 95 gün sonra yaamn yitirdi karacier hastalndan. Biz cenazelerimizi bulduumuzda kimisinin kafas yoktu. Yetmemi üzerlerine odun atp yakmtlar. Bu nasl bir insanlk. Devletin tüm kaplar o dönem bize kapalyd. Biz bir an önce sorumlularn cezalandrlmasn istiyoruz diye konutu.

çOCUKLARIN OKULA GELMEDN DORULADI

Durumaya katlan emekli öretmen Dilek Tok, daha önceki beyanlarn tekrarlad. O dönem okulda hem idareci hem de öretmenlik yaptn söyleyen Tok, gözaltna alnan 2 çocuun ise o gün okula gelmediini dorulad. Avukatlarn Siz idarece olarak çocuklarn okula niye gelmediini aratrmadnz m? sorusunu Ben sadece yoklamaya bakarm. Ben örencinin okula gelip gelmemesini aratrmam eklinde yantlad.

MT DORULAMI!

O dönem 2 öretmen ve 1 müteahhidin öldürülmesiyle ilgili 15 kiinin MT tarafndan gözaltna alndnn raporlara yansdn ifade eden Avukat Erdal Kuzu, unlar söyledi: 15 kiiden sa kurtulan 7 kii defalarca mahkemelerde tek tek dinlendi. O dönem kim tarafndan ne yaadklarn söylediler. Dosya bu kadar açk ve nettir. Müvekkilimiz Hazni Doann dedii gibi, bulunan cenazelerin üzerinde askeri elbiseler olduu biliniyor. Her ey bu kadar açk ve nettir.

SAVCI NEDEN BULUNMUYOR?

2016 ylndan beri mahkemede dinlenmesine karar verilen dönemin Dargeçit savcs Adem Kulun, FETÖ üyesi olduu gerekçesi tutukland, daha sonra 2 yl 1 ay hapis cezas verilerek serbest brakldn söyleyen Kuzu, Bu kii nasl bulunamyor? Yurtd yasa ve hakknda ceza verilen bir savc nasl mahkemeye getirilmiyor? Yine devletin tedbir uygulad bir kii nasl bulunmuyor? Biz birilerinin bu mahkeme üzerinde elleri olduunu düünüyoruz. 4 yldr bu savc dinlenmiyor. Birileri savcnn konumasn istemiyor dedi. Madur avukatlar, dava dosyasnda tüm somut delilerin bulunduunu belirterek, savcnn mütalaa vermesini ve sanklarn tutuklanmasn istedi.

TALEPLER REDDEDLD

Mahkeme, savcnn yeni atand gerekçesiyle avukatlarn talebini reddetti. Verilen arann ardndan mahkeme heyeti dönemin Dargeçit Savcs Adem Kulun adresinin aratrlmas için ilgili kollua yaz yazlmasna karar vererek, bir sonraki durumay 29 Mart 2021 tarihine brakt.

Ana Sayfaya Git