Davaların ne zaman biteceği bilinecek

Soruşturma, kovuşturma veya yargılamaların tamamlanması için öngörülen hedef sürelerin belirlenmesi ve uygulanmasına dair usul ve esaslar yönetmelikle belirlendi.

Haberler 24.06.2017 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1 Eylül 2017de yürürlüe girecek yönetmelie göre, soruturma, kovuturma veya yarglama türleri ile bunlara ilikin hedef süreler, HSKnn görüü alnarak Adalet Bakanl tarafndan tespit edilecek

Adalet Bakan Bozda Yargda zaman yönetimi, bitmeyen davalar çabuk bitirme, makul sürede yarglama bakmndan da son derece önemli sonuçlar douracaktr

Adalet Bakan Bekir Bozdan talimatyla balatlan yargda zaman yönetimi hayata geçiyor. Bu kapsamda hazrlanan yönetmelie göre, soruturma, kovuturma veya yarglama türleri ile bunlara ilikin hedef süreler, Hakimler ve Savclar Kurulunun (HSK) görüü alnarak Adalet Bakanl tarafndan belirlenecek.

Adalet Bakanlnca hazrlanan Soruturma, Kovuturma veya Yarglama Hedef Sürelerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasna likin Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymland.

Soruturma, kovuturma veya yarglamalarn tamamlanmas için öngörülen hedef sürelerin belirlenmesi ve uygulanmasna dair usul ve esaslar düzenleyen yönetmelik, 1 Eylül 2017de yürürlüe girecek.

Hedef süresi belirlenecek soruturma, kovuturma veya yarglama türleri ile bunlara ilikin hedef süreler, HSKnn görüü alnarak Bakanlkça belirlenecek.

Hedef süreler, adli istatistiklerde gösterilen ortalama soruturma, kovuturma veya yarglama süreleri, fiilen görev yapan hakim ve cumhuriyet savclarnn says, her bir daire, mahkeme, hakim veya cumhuriyet savcsna düen derdest dosya says veya puan, soruturma veya yarglama usul kurallar dikkate alnarak hesaplanacak.

Belirlenen hedef süreler, Adalet Bakanlnn internet sitesinde ilan edilecek ve cumhuriyet basavclklar ile adalet komisyonu bakanlklarna gönderilecek.

Hakim ve cumhuriyet savclarnn terfilerinde belirlenen hedef sürelere uyup uymadklar da dikkate alnacak.

Cumhuriyet basavclklarnda kayt numaras alan soruturma dosyalarnda, ilgilinin bizzat sözlü veya yazl müracaat halinde hedef süreyi içeren belge soruturma bürosunca verilecek. Ceza mahkemelerinde sank, müdafi veya kanuni temsilcisine iddianame ekinde hedef süreyi içeren belge gönderilirken ikayetçi, madur, suçtan zarar gören, malen sorumlu veya vekiline ise bu belge, duruma gününü bildiren çar kadyla gönderilecek.

Yönetmelie göre, hedef sürelerin belirlenmesine ilikin düzenleme 1 Eylül 2017den itibaren uygulanmaya balanacak.

- Önemli bir adm

Adalet Bakan Bekir Bozda, yönetmeliin Resmi Gazetede yaymlanmasyla ilgili yapt açklamada, Türkiyede uzun yarglama sürelerinin eletirilere neden olduunu belirtti.

Bu düzenlemeyle HSKnn görüü alnarak soruturma ve kovuturmalarn ne kadar sürede biteceine ilikin hedef sürelerin belirleneceini ifade eden Bozda, unlar kaydetti:

Dava açan vatandalarmz, davasnn ne kadar sürede bitebileceini önceden örenme imkanna sahip olacak. Bu, önemli bir admdr. Vatanda ikayette bulunduu, savcla dilekçesini verdii zaman kendi ikayetinin kaç gün içerisinde iddianameye dönütürülüp dönütürülemeyeceine dair belge kendisine verilecek. Dava açt zaman davasnn kaç gün içinde biteceine dair belge verilecek. Böylelikle yarg görevi yapan hakimlerimiz ve savclarmz, mahkemelerimiz vatandaa kar ii zamannda bitirme konusunda taahhüde girmi olacak, vatandalarmz da bu taahhüdün takipçisi ve denetçisi olacaktr.

Yargda zaman yönetimi, bitmeyen davalar çabuk bitirme, makul sürede yarglama bakmndan da son derece önemli sonuçlar douracaktr.

Ana Sayfaya Git