DEDAŞ üretimi fena vurdu!

Girdi maliyetlerinin belini büktüğü çiftçiler, tarımda kullanılan elektrik sorunu nedeniyle ikinci ürün olan mısırı bu yıl ekemedi. Çiftçiler Derneği Başkanı Erbeyi, “Bölgede mısır yok, işsizlik oranı yükseldi, ekonomi olumsuz etkilendi.” dedi.

Haberler 27.10.2020 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A.nin (DEDA), çiftçilerin su kuyularnn elektrik borçlarn gerekçe yaparak 14 Maysta elektriklerini kestii Mardinin Kzltepe, Nusaybin, Derik ve Artuklu ilçelerine bal yüzlerce krsal mahalleye yaplan itirazlara ramen elektrik vermeyince binlerce dönüm tarm alan ekilemedi.

Mezopotamya topraklarnn merkezinde yer alan Mardin Ovas, dünyann en verimli, bereketli topraklarna sahip. Ylda iki mahsul verim verirken ülkenin hububat ihtiyacnn yüzde 20sini, ikinci ürün msr ihtiyacnn ise yaklak, 3/1ini karlyor. Ancak Mardin Ovasnda yllardr süregelen enerji sorunu bir türlü çözülmüyor.

GÜMRÜK VERGS SIFIRLANDI

Elektrik sorunu nedeniyle bu yl binlerce dönüm arazi ekilemezken ülkedeki hububat açnn kapatlmas için tarm ürünlerinin ithalatnda gümrük vergisi sfrland. Buday ithalatnda yüzde 45, arpa ithalatnda yüzde 35 ve msr ithalatnda yüzde 25 oranndaki gümrük vergileri 2021e kadar yüzde sfr olacak. Ancak çiftçi temsilcileri, bunun çözüm olmadn, bunun yerine ülkedeki yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiini düünüyor.

Yanl politikalardan vazgeçilmesi gerekir

LKHA muhabirine, Hükümetin yanl tarm politikalarndan dolay da bamllktan kurtulamyoruz. diyen Kzltepe çiftçiler Dernei Bakan Mikail Erbeyi, yanl politikalardan vazgeçilmesi gerektiini söyledi.

çFTçLERN YÜZDE 50S MISIR EKEMED

Girdi maliyetlerinin çiftçiyi zaten zor durumda braktn, bunu yannda enerji sorunu ile beraber birçok çiftçinin bu yl ikinci ürün msr ekmediini kaydeden Erbeyi, öyle dedi:

Mardinin Kzltepe ve Derik ilçelerine bal 45-50 köye yaklak bir buçuk ay elektrik verilmedi. Gerek tarmsal gerekse de mesken aboneleri çok ciddi skntlar yaad. Malumunuz bölgemizde msr ekiminin belirli bir süresi var, budayn biçimi ile beraber 15-20 gün içinde msrn ekilmesi lazm. Ancak özelleen irket, enerji vermedii için çiftçilerimiz msrn ekemedi. Geçen seneye göre, bu yl çiftçilerin yüzde 50si msr ekemedi ve tarlalar bo kald. Birçok çiftçi, ekim yapmad için büyük maduriyet yaad. çiftçilerimizin geçim kayna tarmdr, tarm da olmaynca göç etmek zorunda kalan çiftçilerimiz oldu. Ayrca çiftçilerin kredi ödemeleri var, ev ihtiyaçlar var, bu açdan çiftçilerimiz bu yl madur oldu.

SZLK ORANI YÜKSELD, ÜLKE EKONOMS OLUMSUZ ETKLEND

Hükümet yetkililerini defalarca uyarmalarna ramen bir çözüm getirilemeyerek seslerine kulak verilmediini aktaran Ebeyi, msrn ekilmemesi hem çiftçileri hem ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediini söyledi.

Erbeyi, Mardin Ovasnda msr ekimi yüzde 50nin altna dütüü için fiyatlar da tavan yapt. Adanada msrn fiyat 1800 liraya çkt. Hükümet, sesimize kulak vermeyerek özelleen enerji irketinin yannda yer ald. Bu çiftçiye zulümdür. Bunun bir daha yaanmasn istemiyoruz. Hükümet, bakanlk çiftçinin yannda yer almasn istiyoruz. u an iç piyasada msr bulunmad için hükümet gümrük vergilerini sfrlad. Bu çözüm deil. Da baml ortadan kaldrmak için dardaki çiftçiyi deil ülkedeki çiftçi desteklenmesi gerekiyor. Bölgede msr yok, yüzde 50nin üstünde ekilmeyen tarm alan var. Durum böyle olunca isizlik oran yükseldi, hem bölge hem de ülke ekonomisi olumsuz etkilendi. Bu ekilde de da baml olmaya devam ediyoruz. Birkaç gün önce budayda, msrda ve arpada gümrük vergileri sfrland. Bu da ithalatn yolunu açyor ve ülke çiftçisini yine madur ediyor. Bu karar, msrn eken çiftçinin aln terine ve emeine engel olmaktr. diye konutu.

HASAT VE SATI ZAMANINDA FYATA MÜDAHALE EDEREK çFTçYE DÜMANLIK YAPIYORSUNUZ?

Hükümetin yanl tarm politikalarndan dolay da bamllktan kurtulamyoruz. diyen Erbeyi, bu yanl politikalardan vazgeçilmesi gerektiini söyledi.

Erbeyi, Her zaman olduu için yine msr fiyatna müdahale ettiler. Brakn çiftçi, bin bir zahmetle ektii ürününün ve aln terinin karln alsn. Brakn ekip biçtii msrn satsn, eer yine ülkenin msr aç varsa o zaman ithalat yolu açlsn. Her yl msr hasat ve sat zamannda fiyata müdahale ederek çiftçiye dümanlk yapyorsunuz? Bundan vazgeçin. dedi

Ana Sayfaya Git